Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Για ποια εκεχειρία μιλάτε;

Η Δύση και οι Αραβες σύμμαχοί της επιρρίπτουν το (ανομολόγητο από τον ΟΗΕ) «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στην εν εξελίξει προέλαση των συριακών δυνάμεων.Laurent Gillieron/Keystone via AP
Με ένα «γαϊτανάκι» παχιών υποσχέσεων, δηλώσεων καλών προθέσεων και κλιμακούμενων αλληλοκατηγοριών περιπλέκεται ο «γόρδιος δεσμός» του Συριακού, για το οποίο αναζητείται λύση.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πολιτική διευθέτηση του 5ετούς εμφυλίου θα καθυστερήσει, μετά και την (άτυπη) κατάρρευση, προχθές, των ενδιάμεσων διαπραγματεύσεων στη Γενεύη μεταξύ συριακής κυβέρνησης και ενός μπλοκ της αντιπολίτευσης, οι οποίες ανακοινώθηκε ότι θα ξαναρχίσουν στις 25 του μήνα, εφόσον φυσικά οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Προς το παρόν, η Δύση και οι Αραβες σύμμαχοί της επιρρίπτουν το (ανομολόγητο από τον ΟΗΕ) «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στην εν εξελίξει προέλαση των συριακών δυνάμεων -με την υποστήριξη Ρώσων, Ιρανών και της λιβανέζικης «Χεζμπολάχ»- στο Χαλέπι, στα βορειοδυτικά, ανακόπτοντας έτσι τις γραμμές ανεφοδιασμού των αντικαθεστωτικών δυνάμεων (ένα κράμα κοσμικών ανταρτών και τζιχαντιστών) από την Τουρκία.

Στην ίδια περιοχή -επισημαίνει η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- επιχειρούν και οι πολιτοφυλακές YPG των Κούρδων της Συρίας, καταλαμβάνοντας δύο χωριά κοντά στη γραμμή πυρός στο Χαλέπι και ενισχύοντας έτσι τον κλοιό των κυβερνητικών δυνάμεων γύρω από τις αντίπαλες δυνάμεις.

Αντιδρώντας, η κυβέρνηση της Αγκυρας -που άσκησε ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να αποκλειστούν οι Κούρδοι της Συρίας από τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη- προβάλλει και πάλι το προσφυγικό ως ισχυρό χαρτί για την περιφερειακή πολιτική της.

Οχι τυχαία, άλλωστε, ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου υποστήριξε με... νόημα χθες, από βήματος της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία, στο Λονδίνο, ότι η χώρα του αναμένει νέο προσφυγικό κύμα, με 60.000-70.000 ξεριζωμένους Σύρους πρόσφυγες από το Χαλέπι, κατηγορώντας ανοιχτά το καθεστώς της Δαμασκού και τη Ρωσία για «εγκλήματα πολέμου».

Και στον αντίποδα, η Μόσχα -που στο προσκήνιο προσυπογράφει την ανάγκη επίτευξης άμεσης εκεχειρίας στη Συρία, όπως προέκυψε και από τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ- κατηγόρησε ανοιχτά χθες την Αγκυρα ότι προετοιμάζεται για άμεση στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία.

«Οι επόμενες ημέρες θα πρέπει να επικεντρωθούν στις προσπάθειες για την επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών, κι όχι στη διασφάλιση περαιτέρω εδαφικών κτήσεων στα μέτωπα του πολέμου», σχολίασε ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στη Γενεύη, υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οπως και να έχει, κομβική ημερομηνία θεωρείται η 11η Φεβρουαρίου, οπότε οι ΥΠΕΞ των μεγάλων δυνάμεων, που συναπαρτίζουν τη λεγόμενη Ομάδα Επαφής για το Συριακό, θα συναντηθούν εκ νέου στο Μόναχο, για την επόμενη φάση διαπραγμάτευσης μεταξύ των βασικών «παικτών», αντί... «δι’ αντιπροσώπων».
Οι απειλές

Το πόσο ρευστές είναι πάντως οι ισορροπίες το καταδεικνύουν και οι χθεσινές δηλώσεις στελεχών των Σύρων αντικαθεστωτικών από το Χαλέπι στο Reuters.

«Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, η συριακή αντιπολίτευση έχει λάβει αμερικανική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης στρατιωτικής σε αντάρτικες ομάδες», γράφει το διεθνές πρακτορείο. «Ομως τις τελευταίες εβδομάδες, οι διοικητές τους είναι ιδιαίτερα επικριτικοί έναντι της αμερικανικής πολιτικής, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι ενδίδει στη Ρωσία».

«Εκφράζουν παρ’ όλα αυτά την ελπίδα ότι η κατάρρευση των ενδιάμεσων συνομιλιών [στη Γενεύη] θα πείσει τους διεθνείς υποστηρικτές τους, όπως τη Σαουδική Αραβία, πως έχει φτάσει πια η στιγμή να τους στείλουν πιο ισχυρά και προηγμένης τεχνολογίας όπλα, συμπεριλαμβανομένων αντι-αεροπορικών πυραύλων», προφανής στόχος των οποίων θα είναι τα ρωσικά αεροσκάφη...


Επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στο Περού | AP Photo/Martin Mejia

Πιο γλαφυρός ήταν πάντως ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του από το Περού, το οποίο επισκέπτεται στο πλαίσιο περιοδείας του στη Λατινική Αμερική.

«Η Ρωσία συνεχίζει να σκοτώνει ανθρώπους στη Συρία. Μπορεί να γίνει τέτοια ειρηνευτική διάσκεψη; Μπορούν να γίνουν τέτοιες συνομιλίες;» δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας.

«Σε ένα περιβάλλον όπου παιδιά εξακολουθούν να σκοτώνονται, τέτοιες προσπάθειες δεν έχουν άλλο στόχο παρά να διευκολύνουν τα πράγματα για τον τύραννο», προσέθεσε, αποσιωπώντας τους εύλογους συνειρμούς με τα όσα τραγικά διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες με την επέμβαση του τουρκικού στρατού σε βάρος του κουρδικού πληθυσμού, στα νοτιοανατολικά της ίδιας του της χώρας.

«Πάντα συγκεντρώνονται, τρώνε, πίνουν και μετά φεύγουν», κατέληξε ο Ερντογάν, εκφράζοντας αμφιβολίες για τις πιθανότητες επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης.

«Τώρα δίνουν ημερομηνία για το τέλος του Φεβρουαρίου. Θα δείτε ότι όταν φτάσει η 25η Φεβρουαρίου, θα τις αναβάλουν ξανά». Αργά χθες το βράδυ, μάλιστα, η Σαουδική Αραβία δήλωσε έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, εφόσον ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός λάβει σχετική απόφαση, στο όνομα της καταπολέμησης του “Ισλαμικού Κράτους”»...

http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου