Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Η κυβέρνηση αποδέχεται την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Η εδραίωση της παρέμβασης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, βρίσκεται στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, οπότε και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις. Παράλληλα, στην ατζέντα της συνόδου βρίσκεται η ένταση της κόντρας με την Μόσχα, σε όλα τα «μέτωπα», με μία σειρά μέτρα που κινούνται στην κατεύθυνση της στρατιωτικής περικύκλωσης της Ρωσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, παρουσίασε λεπτομερώς στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της λυκοσυμμαχίας, το κυβερνητικό σχέδιο για εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Με αυτό το σχέδιο, η κυβέρνηση αποδέχεται και νομιμοποιεί πλήρως αυτήν την ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη, που προωθεί περαιτέρω τη συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα και εμπλέκει όλο και βαθύτερα το λαό και τη χώρα σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην σημερινή συνεδρία της συνόδου -όπου το θέμα τέθηκε από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας κατόπιν συνεννόησής του με τον ίδιο τον γγ του ΝΑΤΟ- ο Π. Καμμένος πρότεινε:
Να περιπολούν τα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ στα ελληνικά χωρικά ύδατα και της Τουρκίας στα τουρκικά.
Στα διεθνή ύδατα να αναλάβει περιπολίες η μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG 2) που δρα ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η γερμανική διοίκηση να παραταθεί και στο β' εξάμηνο του έτους, κατά το οποίο προγραμματιζόταν να περάσει σε τουρκική διοίκηση, ή τέλος πάντων να παραταθεί μέχρι να βρεθεί άλλη ικανοποιητική λύση. Ελλάδα και Τουρκία να εξαιρεθούν από τη διοίκησή της. Η επιτήρηση να στοχεύει στις ακτές Μικράς Ασίας και να καθοδηγείται μέσα από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Ακόμα να υπάρχει απόλυτος σεβασμός της ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης από τα προκαθορισμένα κέντρα που μέχρι σήμερα υπάρχουν. Οποιαδήποτε άδεια για έρευνα και διάσωση εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων να περνά μέσα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης, οπότε οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις να καταθέτουν σχέδια πτήσεων στην περίπτωση που αφορά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Η FRONTEX να μπορέσει να επιχειρεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα και να βοηθά την τουρκική ακτοφυλακή στον μη απόπλου σκαφών με πρόσφυγες.
Τέλος, όσοι διασώζονται στη θάλασσα να αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κυβερνητική πηγή που παραβρίσκεται στη Σύνοδο δήλωσε ότι «η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε». Ενώ, για να «χρυσώσει το χάπι» της προωθούμενης ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, πρόσθεσε ότι «μας βρίσκει σύμφωνους αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μια ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, θα «αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή, στη μεριά της Τουρκίας». «Όσοι διασώζονται από τη θάλασσα θα αποστέλλονται στην Τουρκία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τα πλοία της Ελλάδας, θα επιχειρούν στην Ελλάδα, της Τουρκίας στην Τουρκία και των τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές.
Προς μονιμοποίηση η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, θα θέσει και επισήμως στο τραπέζι, την γερμανο - τουρκική πρόταση για περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, προκειμένου «να ελεγχθεί η δράση των διακινητών στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα».
Η εξέλιξη αυτή, που έρχεται να προστεθεί στην ενίσχυση της Frontex στο Αιγαίο και τα περιβόητα σχέδια της ΕΕ περί «Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής» αποδεικνύουν ότι με όχημα το Προσφυγικό, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση γκριζαρίσματος του Αιγαίου, με τις πλάτες ΝΑΤΟ - ΕΕ, η ντε φάκτο αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με βάση το τι εξυπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι ήδη η Κομισιόν, έσπευσε να χαιρετίσει την πρόταση αυτή.
http://ergatiki.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου