Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Το ΝΑΤΟ «αναλαμβάνει» και τους... πρόσφυγες

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε ότι θα εξετάσει σοβαρά το αίτημα Τουρκίας- Γερμανίας | AP PHOTO/VIRGINIA MAYO
Συντάκτης: Κώστας Μοσχονάς
Το ΝΑΤΟ καλωσόρισε το αίτημα της Γερμανίας και της Τουρκίας να αναλάβει δράση στο Αιγαίο για την αναχαίτιση της ροής των προσφύγων, ενώ οι Βρυξέλλες έσπευσαν να χαιρετίσουν τη γερμανο-τουρκική πρόταση.
Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες ότι οι υπουργοί Αμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ, που συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες, «θα εξετάσουν πολύ σοβαρά» την πρόταση που υπέβαλαν η Γερμανία και η Τουρκία να βοηθήσει για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
«Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι ένα σοβαρό θέμα που μας απασχολεί σοβαρά όλους και συνεπώς πιστεύω ότι θα εξετάσουμε σοβαρά το αίτημα της Τουρκίας και άλλων συμμάχων για παροχή βοήθειας και να δούμε πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης» δήλωσε ο Νορβηγός γενικός γραμματέας.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε χθες το πρωί και συζήτησε το γερμανο-τουρκικό αίτημα με τους υπουργούς Αμυνας της Τουρκίας Μεχμέτ Φατίχ Σεϊλάν και της Γερμανίας Ούρσουλα βον ντερ Λέιεν. Μετά τη συνάντηση, ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει ακόμη λεπτομέρειες για το τι είδους βοήθεια επιθυμούν οι δύο χώρες από το ΝΑΤΟ.

Απανωτές συναντήσεις

Ο Νορβηγός τις τελευταίες ημέρες είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Φαίνεται ότι στις συναντήσεις αυτές δεν συζήτησε μόνο την κατάσταση στη Συρία, ούτε το πιεστικό αίτημα των ΗΠΑ για μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του DAESH, αλλά και το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας της Συμμαχίας για την αναχαίτιση των προσφύγων στο Αιγαίο, κατόπιν πρωτοβουλίας του Βερολίνου.

Μέχρι τώρα το ΝΑΤΟ τηρούσε αρνητική στάση στο ενδεχόμενο εμπλοκής του στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής ροής από την Τουρκία προς την Ελλάδα, με τη δικαιολογία ότι δεν διαθέτει εντολή για διαφύλαξη των συνόρων ή την καταπολέμηση δικτύων δουλεμπόρων, που δεν αφορούν τον στρατιωτικό τομέα.

Από την άλλη πλευρά, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο γ.γ. της Συμμαχίας, το ΝΑΤΟ φρόντισε να ενισχύσει τη στρατιωτική του υποστήριξη στην Τουρκία και να υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα προκειμένου να δείξει στην Αγκυρα ότι είναι στο πλευρό της τόσο στη διένεξη με τη Μόσχα όσο και στις εξελίξεις στη Συρία (αύξηση παρουσίας πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, αεροπορική κάλυψη με μαχητικά αεροπλάνα...).

Το γερμανο-τουρκικό αίτημα για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών χαιρέτισε χθες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανακοπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Η απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ σε σχέση με την ευκαιρία και τους τρόπους της ενδεχόμενης εμπλοκής του.

»Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων». Για τον εκπρόσωπο «τα 10 χμ. που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές»...

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που έδωσε στη διαδικτυακή πύλη EurActiv, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ε.Ε., Σελίμ Γενέλ, ανέφερε ως προς το σχέδιο δράσης Τουρκίας-Ε.Ε.: «Η μεγαλύτερη ανησυχία της Ε.Ε. είναι οι αριθμοί. Τα κράτη-μέλη θέλουν οι αριθμοί να μειωθούν. Η Ε.Ε. θέλει να δείξει στην κοινή γνώμη ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα μειώσει τον αριθμό των προσφύγων.

»Η συμφωνία λειτουργεί και έχουμε υιοθετήσει μια σειρά μέτρων. [...] Αλλά αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο. [...] Αντιλαμβανόμαστε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται τη βοήθειά μας, γιατί είναι σε μια δύσκολη κατάσταση. Βρίσκεται σε πανικό και χρειάζεται τη βοήθειά μας. Βοηθήσαμε τους Σύρους και τώρα θα βοηθήσουμε και την Ε.Ε.»...

http://www.efsyn.gr/

1 σχόλιο:

  1. ΑνώνυμοςΤετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 - 4:05:00 μ.μ. EET
    ΘEMA: Θα Γράψω ENA Tραγούδι NA TO λες/τε ... Lepto ΠPOΣ Lepto(p)


    Θα Γράψω ENA Tραγούδι NATO λες, OTAN θα Kλαις
    Κουράστηκα να Kλείνω Tις Πληγές, Tις Aνοιχτές
    Το ξέρεις ΔYO φορές Aγάπησα
    Μα Eσύ MONAXA Δύο Κυριακές
    Δε θέλει η Kαρδιά ΣYNAΛΛAΓEΣ

    Άσε ME Hσυχο, πήγαινε, MA Kαλά EIMAI EΓΩ
    Για O,TI AΓAΠΩ MONAXOΣ MOY θα ΠOΛEMΩ !
    Κι Aν δε σου Tαίριαξα, Παιχνίδι σου δε θα γενώ
    Πήγαινε, MA KAΛA EIMAI EΓΩ !

    Ξημέρωσα και πάλι στα στενά και Xάθηκα
    Κρατούσα τις Kουβέντες ΦYΛAXTO, ΠIKPAΘHKA
    Τα λόγια σου κι AYTA HTAN ΔANEIKA
    Που Eίχες Aκούσει Kάποιον NA σ’ TA ΛEEI
    Τη λέξη «σ’ Aγαπώ» ΣIXAΘHKA

    Άσε με HΣYXO, πήγαινε, μα KAΛA EIMAI EΓΩ !
    Για O,TI AΓAΠΩ MONAXOΣ MOY θα ΠOΛEMΩ !
    Κι αν δε σου ταίριαξα, παιχνίδι σου δε θα γενώ

    Πήγαινε, μα Kαλά EIMAI EΓΩ !


    ΣHM.1. 11/2/16: THN EYΘYNH (TOY Eλικοπτέρου TOY ΠΝ-28)
    THN ΔINOYME EMEIΣ, ΞEKAΘAPA, AΠOΛYTA KAI OΛOKΛHPΩTIKA ΣTON KYPIO ΠANO ... XAMMENO !
    TON Köffte !


    ΣHM.2. 11/2/16: EMEIΣ ΣAΣ ENHMEPΩΣAME ΠPO HMEPΩN ! EΠANAΛHΨH: KAMMIA/OYΔEMIA ΣYMMETOXH MAΣ ΣTHN ΠOΛEMIKH KONTPA ENANTIA ΣTHN PΩΣIA KAI ΣYPIA ! KAMMIA-OYΔEMIA ! AΠΛA EΛΛHNIKA: H EΛΛAΔA/EΛΛHNIKOΣ ΛAOΣ/EΛΛHNIKA OΠΛA ΩΣ ΓEΩΓPAΦIKOΣ TOΠOΣ ΔEN EXEI/EXOYN KAMMIA/OYΔEMIA ΣYMMETOXH !!! H EΘNIKH/EΛΛHNIKH IΣTOPIKH ΣYNEIΔHΣH ... TO AΠAITEI !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή