Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Πότε θα γίνει χερσαία επέμβαση κατά των τζιχαντιστών στη Συρία

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Την έγκριση του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2017 φαίνεται να περιμένουν οι ΗΠΑ,καθώς και τις σχετικές αποφάσεις της Ευρώπης, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία. Ο Ομπάμα ζητάει οι δαπάνες για τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών να αυξηθούν κατά 50% στον αμερικανικό στρατιωτικό προϋπολογισμό του 2017 και θα ανέλθουν σε 7,5 δισ. δολάρια.
Τις τελευταίες ημέρες επίσης, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον Τύπο, σχετικά διάφορες χώρες προσφέρουν στρατεύματα για την περίπτωση που δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών. Πληθαίνουν και οι πληροφορίες για τις δυνάμεις του ISIS. 
Σήμερα έγινε γνωστή έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι τζιχαντιστές στη Συρία και το Ιράκ διαθέτουν 25.000 μαχητές. Σύμφωνα με την έκθεση έχουν απωλέσει περίπου 6000 άνδρες.
Τι λένε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για την δύναμη των τζιχαντιστών 
Οι συντάκτες της έκθεσης συνεκτίμησαν παράγοντες όπως οι απώλειες στις μάχες και οι λιποταξίες που έχουν σημειωθεί και εκτιμούν ότι το Ισλαμικό κράτος έχει χάσει το 20% περίπου του ανθρώπινου δυναμικού του σε Συρία και Ιράκ. 
Αυτό σημαίνει ότι αν και παραμένει μια σημαντική απειλή, αλλά έχει μειωθεί αριθμητικά. 
Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης, οι Αμερικανοί κάνουν εκτιμήσεις ότι μια χερσαία επέμβαση ίσως να έφερνε σημαντικά αποτελέσματα.
Με αυτόν τον τρόπο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιχειρηματολογούν υπέρ της χερσαίας επέμβασης με δυνάμεις συνασπισμού των οποίων θα ηγούνται οι ΗΠΑ. 
Το ISIS δυσκολεύεται επίσης περισσότερο πλέον να στελεχώσει τον στρατό του καθώς φαίνεται να αποδίδουν οι παγκόσμιες προσπάθειες να σταματήσουν την ένταξη ξένων μαχητών στους τζιχαντιστές.
Να σημειωθεί ότι ανάλογη έκθεση του 2014, έκανε λόγο για 20000 - 31000 μαχητές στον στρατό των τζιχαντιστών.
Ωστόσο υπάρχει επίσης και η εκτίμηση ότι ορισμένοι ξένοι μαχητές, ειδικά αυτοί που σπεύδουν να ενταχθούν στον στρατό του Ισλαμικού κράτους από τις χώρες της Αφρικής, κατευθύνεται στη Λιβύη, όπου αναπτύσσεται ένας ακόμα πόλος τζιχαντιστών και για τον λόγο αυτό δεν περιλαμβάνονται στον αριθμό των 25000 που αναφέρει η έκθεση. 
Τι θα ρίξουν θα ρίξουν στη μάχη εναντίων των τζιχαντιστών οι ΗΠΑ
Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ για το 2017 προβλέπει την αγορά «πλέον των 45.000» βομβών κατευθυνόμενων με λέιζερ και το σύστημα γεωεντοπισμού θέσης μέσω δορυφόρων GPS, καθώς και άλλων «έξυπνων» βλημάτων, έναντι ποσού 1,8 δισ. δολαρίων. «Τις χρησιμοποιούμε τόσο» εναντίον των τζιχαντιστών «που τα αποθέματά μας αρχίζουν να είναι χαμηλά», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Ας Κάρτερ, παρουσιάζοντας τις αδρές γραμμές του προϋπολογισμού του υπουργείου. 
Η πρόθυμη Σαουδική Αραβία
Η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία εάν ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ λάβει τέτοια απόφαση, δήλωσε την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο Σαουδάραβας ταξίαρχος Άχμεντ αλ Ασίρι.
Η Σαουδική Αραβία συμμετέχει από το 2014 στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον που δρα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.), η οποία έχει καταλάβει τεράστια τμήματα της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ.
Ο συνασπισμός αυτός, στον οποίο συμμετέχουν περίπου 60 κράτη, εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών και στις δύο χώρες.
Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ο συνασπισμός γενικά υποστηρίζει τις συνεισφορές χωρών - μελών του στον αγώνα εναντίον του Ι.Κ., ωστόσο τόνισε ότι δεν θα ήθελε να κάνει πιο συγκεκριμένα σχόλια μέχρι να εξεταστεί πιο αναλυτικά το ζήτημα.

http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου