Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΤΑ ΧΩΚ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΑ ΧΩΚ
Γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι τα στρατόπεδα δεν είναι τόσο μακριά μας. Ο ελληνικός στρατός είναι εδώ, σε πλήρη λειτουργία και επηρεάζει έμμεσα ή άμεσα κοινωνικά συμφέροντα, αγώνες και κινήματα. Ο πολεμικός- κατασταλτικός του ρόλος αναβαθμίζεται συνεχώς ενώ με πολλαπλούς τρόπους συμβάλει στην εργασιακή εκμετάλλευση και τη διάσπαση της εργατικής τάξης.
Με το νέο νόμο για τη θητεία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει «να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό», τους φαντάρους, ώστε να εκπαιδεύονται περισσότερο, να δουλεύουν περισσότερο, να αποδίδουν περισσότερες υπηρεσίες. Όσο ο στρατός «δένει» πιο πολύ με την κοινωνία από τη σκοπιά των αναγκών της άρχουσας τάξης τόσο οι φαντάροι γίνονται πιο αναλώσιμοι. Φορτώνονται το κόστος της θητείας, γίνονται δωρεάν εργαζόμενοι- λάστιχο για ανταποκριθούν στα φορτωμένα καθήκοντά τους. 
Υπάρχουν μονάδες-κάτεργα όπου πραγματικά οι φίλοι μας, οι συνάδελφοί μας, τα παιδιά μας φτάνουν στα όριά τους. Χωρίς υπερβολές, η στρατιωτική θητεία μοιάζει με ποινή σε φυλακή. Μια τέτοια μονάδα είναι τα ΧΩΚ στο Καπανδρίτι. Μονάδα που εδώ και χρόνια έχει μόνιμο πρόβλημα υποστελέχωσης. Μονάδα όπου οι υπηρεσίες είναι καθημερινές και πολύωρες, οι έξοδοι είναι μια φορά το μήνα, ενώ έχουν καταργηθεί οι φοιτητικές άδειες. Σε κάθε σειρά κατάταξης, οι φαντάροι διαμαρτύρονται, πιέζουν, βγαίνουν παραπονούμενοι. Δεκάδες επιστολές με καταγγελίες έχουν δημοσιευτεί. Τίποτα όμως δε φαίνεται να αλλάζει. Η «εμπλοκή» (συνεχόμενες υπηρεσίες χωρίς εξόδους) παραμένει. Κανείς υπεύθυνος δε συγκινείται. Κάθε νέος διοικητής συντηρεί την ίδια κατάσταση. Επιπλέον προσπαθούν να κρατήσουν τα παράπονα μέσα στο στρατόπεδο, να μη δημοσιοποιούνται οι διαμαρτυρίες των φαντάρων, ούτε να φτάσουν στο ΓΕΣ και το Υπουργείο Άμυνας, ώστε να σταματήσουν να ισχυρίζονται ότι «δεν ξέρουν». Είναι οι βασικοί υπεύθυνοι και πρέπει να δώσουν λύση. Εκδικούνται τους φαντάρους που δικαιούνται κατ’ εξαίρεση μετάθεση. Τσακίζουν δικαιώματα, που οι ίδιοι έχουν θεσπίσει ώστε να επιδεικνύουν υποκριτικά «κοινωνική ευαισθησία» η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Δεν το κάνουν όμως φανερά. Δυσκολεύουν τρομερά τις συνθήκες, προσπαθούν να εξωθήσουν τους δικαιούχους σε άρνηση του δικαιώματός τους και επιστροφή στην παραμεθόριο. Τι σημασία έχει να υπηρετεί κάποιος δίπλα στο σπίτι του όταν δε μπορεί να το βλέπει; Ποιο είναι το νόημα της κατ’ εξαίρεση μετάθεσης όταν ο φαντάρος δε μπορεί με κανένα τρόπο να σταθεί δίπλα στα προβλήματα της οικογένειάς του; 
Μία από της εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις είναι συνάδελφος που βρέθηκε στη μαύρη μονάδα των ΧΩΚ, καθώς πληρούσε όλα τα κριτήρια για κατ’ εξαίρεση μετάθεση. Από την πρώτη στιγμή διεκδίκησε τα δικαιώματά του συνεχίζοντας την αγωνιστική στάση που χαρακτηρίζει τη ζωή του. Υπήρξε ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος αποτελώντας μία από τις πιο συνεπείς, τίμιες και αναγνωρίσιμες προσωπικότητες στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ενεργός πολίτης και στα κινήματα γειτονιάς στο δήμο Ζωγράφου. Φυσικά η πολύπλευρη δράση του συνδέθηκε με το αντιπολεμικό και αντιφασιστικό κίνημα. Στο πρόσωπό του συμβολίζονται τα βάσανα, τα άγχη και οι αγωνίες πολλών φαντάρων. Η δικαίωση του θα είναι μια πρώτη δικαίωση των δικαιωμάτων, των αναγκών και των διεκδικήσεων των φαντάρων και της νεολαίας.
Η αλληλεγγύη που δείχνουμε σε αυτόν είναι αλληλεγγύη σε όσους απαιτούν ανθρώπινες συνθήκες θητείας, σεβασμό των Δικαιωμάτων του Φαντάρου Πολίτη με Στολή. Ως νεολαία και εργαζόμενοι πλέον δεν έχουμε καμία διάθεση να ανεχτούμε τα στεγανά των στρατοπέδων. Βρισκόμαστε στο πλευρό τους. Απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους

18 σχόλια:

  1. Παιδιά ΧΩΚ Θεσσαλονίκης 60-1 με 6 μέρες για υπηρεσιακό από ΑΜ σε 4ο νούμερο. Παρακαλώ το δίκτυο Σπάρτακος να ενημερώσει για το ιστορικό των ΧΩΚ στη Θεσσαλονίκη. Μόνο επί Βενιζέλου είχε φτιάξει μας έλεγαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παιδιά στείλε κείμενο ή πάρετε αμέσως τηλέφωνο να το κάνουμε θέμα.

      Διαγραφή
  2. Στην Θεσσαλονίκη κάθε 3 μέρες είμαστε έξω με διανυκτερευση στην 181, μήπως είναι παλιό δημοσίευμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι φίλε μου για το 2012-13 μιλάω. Άρα μη τα δίνετε σημασία. Αν άλλαξαν είναι κάτι καλό για όλους

      Διαγραφή
  3. Γιατί δεν λέτε οτι οι στρατιώτες της 180 που είναι στο Καπανδρίτι είναι πολυτελείας με όλα τα κομφόρ και δεν έχουν σχέση με τους φαντάρους του υπόλοιπου στρατού μιας και έχουν μπιλιάρδα, ποδοσφαιράκια, Playstation, OteTV, Internet, προσωπικά θαλαμάκια ανα 2 σαν την ΣΣΕ? Το καλύτερο είναι ότι βγαίνουν στο 4-5 με ΔΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε το στέλεχος για την ενημέρωση. Μήπως μπορεί να μας πει πότε σταματήσει το χώσιμο;
      Μπορεί να μας πει το στέλεχος αν θα δεχόντουσαν οι μόνιμοι στρατιωτικοί το ίδιο καθεστώς;

      Διαγραφή
    2. Δεν μπορείς να ξέρεις το τι καθεστώς έχουν περάσει στελέχη που έχουν 10-20-30 χρόνια υπηρεσίας οπότε είναι άστοχο αυτό που ζητάς να σου απαντηθεί. Δεν υπάρχει ούτε χώσιμο ούτε τίποτα, οι στρατιωτικές μονάδες δεν θα γίνουν καφενεία επειδή μερικά παιδιά δεν είναι μαθημένα και γαλουχημένα στην καλοπέραση.

      Διαγραφή
    3. Με 8.62 κακομαθημένε να κάτσεις να δουλεύεις εσύ σα δούλος. Ούτε ένσημα δεν μας κολλάνε και μιλάς κιόλας. Εσύ παίρνεις άδειας πατρός όλα αυτά θα είκοσι χρόνια. Έκανα μια θητεία και δε γνώρισα ποτέ μου κάποιους ΕΠΟΠ. Όλο άδεια και μιλάς κιόλας. Επειδή πείνασες ορκίστηκες πάλι, Και το κάνεις θέμα. Συν ότι εγώ πληρώνω φόρους όσο είμαι έξω για να τρως το ψωμί σου. Για αυτό κάνε τη πάπια. Κακομαθημένοι καλομαθημένοι εμείς σε πληρώνουμε αδαη χωριάτη

      Διαγραφή
    4. Καλύτερα χωριάτης παρα κακομαθημένος φλώροπουστας φίλε μου... Τράβα κλάψε στην ποδια της Μανας σου.

      Διαγραφή
  4. *** Δεν μπορείς να ξέρεις το τι καθεστώς έχουν περάσει στελέχη που έχουν 10-20-30 χρόνια υπηρεσίας οπότε είναι άστοχο αυτό που ζητάς να σου απαντηθεί. Δεν υπάρχει ούτε χώσιμο ούτε τίποτα, οι στρατιωτικές μονάδες δεν θα γίνουν καφενεία επειδή μερικά παιδιά είναι μαθημένα και γαλουχημένα στην καλοπέραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καφενείο το έχεις κάνει εσύ. Άκου λοιπόν άδειες που έχεις. 12 μέρες Χριστούγεννα, 8 μέρες Πάσχα, 40 μέρες κανονική άδεια, 3 απαλλαγές (άδεια) κάθε μήνα ήτοι 36 μέρες επιπλέον. Κάθε τόσο έχεις την τιμητική σου, δεν κάνεις σκοπιά για το οποίο σε πληρώνω, είσαι σαν αξιωματικός και έχεις θέση γραφείου ενώ σε πληρώνω για σκοπιά. Σ/κ δε δουλεύεις πέραν εξαιρέσεων ενώ όλος ο ιδιωτικός τομέας δουλεύει πλέον. Ο φαντάρος είναι 9 μήνες από 24 ώρες τη μέρα... Επειδή δε θα γνωρίζεις πράξεις 3*8=24 άρα για ποια καφενεία μου λες; δουλεύω τρεις φορές περισσότερο από εσένα μέσα σε 9 μήνες. Άλλη μια πράξη 3*9=27 μήνες δικοί σου.

      Διαγραφή
    2. Α ρε βλάκα ελληνάρα...

      Διαγραφή
  5. Είστε και οι δύο τραγικοί εκτός από τους ΕΠΟΠ που σε μεγάλο ποσοστό κολοβαρανε και είναι πεταμενα 1000αρικα και οι στρατιώτες δεν είναι τελιοι και τα ποτακια τους καβατζονουν και στις σκοπιές κάθονται και αν κατάγονται από τον τόπο που υπηρετούν κάνουν περίπατό και όχι θητεία....Υπηρέτησα πρόσφατα σε ένα από τα πιο δύσκολα στρατόπεδα και έτρωγαν εμπλοκή γιατί οι ντόπιοι στρατιώτες είχαν 3 δν την εβδομαδα και έξοδο και τις ώρες που φυλάγανε περνάνε υπηρεσιακά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι φαντάροι είναι πολίτες με στολή, ένα στρατόπεδο 50 στρεμμάτων δεν μπορεί να φυλαχθεί από 2 στρατιώτες και έναν τομέα ευθύνης 200 τ.μ. Αν ως φαντάρος πιστεύεις ότι φυλούσες την Ελλάδα ξέχνα το. Υπηρέτησα στον Εβρο και είχα στα 10 μέτρα Τούρκο και δε το πίστευα. Ξύπνα. Μόνο με κάμερες φυλάσσεται ένα στρατόπεδο. Μη ψάχνεις να δικαιολογήσεις τους 9 πεταμένους μήνες σου.

      Διαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε παλικαρια κ τεμπελχανάδες κ άχρηστοι κ αγραμματοι που είναι οι εποπ δε φταίνε αυτοί .λοχιεσ κ δεκανεις είναι αυτοί αποφασιζουν? Απλα ειναι σιγουρη εκλογικη πελατεια κ για αυτο τους καβατζωνουν.ψαξτε προς τα πάνω να δείτε ποιοι φταίνε για τα προβλήματα της θητειας κ μη τσακώνεστε με τα εποπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ηρεμήστε και ξυπνήστε μερικοί... Τα βύσματα υπηρετουν Αθηνα... Οι αντρες πάνε στην παραμεθόριο μακρυά απο την μαμά τους. Με τα μυαλά σας πάτε 300 χρόνια πίσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή