Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Τώρα το ΔΝΤ ανησυχεί για τη διαφθορά στην Ουκρανία…


Διά στόματος της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, εκφράστηκαν ανησυχίες με αφορμή την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της Ουκρανίας, Aivaras Abromavicius, ο οποίος αποχώρησε από το κυβερνητικό πόστο, επικαλούμενος την εκτεταμένη διαφθορά στη χώρα…
Η Ουκρανία είναι μια χώρα την οποία βοηθά με δάνεια 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το ΔΝΤ και μάλιστα παρακάμπτοντας τους αμιγώς οικονομικούς υπολογισμούς εισάγοντας και την πολιτική παράμετρο.
Ωστόσο, εάν όσα καταγγέλλει ο πρώην πλέον υπουργός αληθεύουν – και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία απόρριψης των ισχυρισμών του – τότε το πρόβλημα και για το ΔΝΤ είναι σοβαρό, καθώς είναι ο τέταρτος μεταρρυθμιστής υπουργός που εγκαταλείπει το πόσο.
Η Λαγκάρντ έπλεξε το εγκώμιο του Ουκρανού υπουργού για τις προσπάθειες που κατέβαλε για τη σταθεροποίηση της ουκρανική οικονομίας, άφησε να εννοηθεί ότι η εκταμίευση της τρίτης δόσης ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων του δανείου που καθυστερεί από τον περασμένο Οκτώβριο, δεν θα προχωρήσει υπό αυτές τις συνθήκες.

Η κατάσταση στην ουκρανική οικονομία που υποχώρησε σε ποσοστό μεγαλύτερο του -10% το 2015 δεν είναι προφανώς καλή, ενώ οι συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας σε συνδυασμό με τον τερματισμό της συνεργασίας των οικονομιών Ρωσίας και Ουκρανίας, καθιστούν την κατάσταση στη δεύτερη ακόμα πιο δύσκολη.

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών, στην ίδια κίνηση προχώρησαν και οι υπουργοί Υγείας, Γεωργίας και Υποδομών, οι οποίοι τελικά παρέμειναν στη θέση τους υπό την προϋπόθεση ότι θα αφεθούν να προχωρήσουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
http://www.defence-point.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου