Καμία ένδειξη συντονισμένων μέτρων από τους G20. Ανησυχία για πιθανό Brexit. Διχογνωμία για τον ρόλο του χρέους και των αρνητικών επιτοκίων. Τι αναφέρει το ανακοινωθέν.
Οι ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου θα πρέπει να δουν πέραν των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων και του τυπώματος χρήματος για να βγάλουν την παγκόσμια οικονομία από το τέλμα της, ενώ θα πρέπει να ξαναεπικεντρώσουν την προσοχή τους στις δομικές μεταρρυθμίσειςπροκειμένου να πυροδοτήσουν την οικονομική δραστηριότητα.
Στο ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των G20, γίνεται λόγος για μια σειρά ρίσκων για την παγκόσμια ανάπτυξη, στους οποίους περιλαμβάνεται η αστάθεια στις ροές κεφαλαίων, η κάθετη πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, καθώς και το πιθανό «σοκ» από μια έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως μεταδίδει το Reuters.
«Η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζει, όμως παραμένει άνιση και υπολείπεται της φιλοδοξίας μας για μια ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη», τονίζεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνόδου των G20 στη Σαγκάη.
«Οι νομισματικές πολιτικές θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα και να διασφαλίζουν τη σταθερότητα των τιμών... όμως η νομισματική πολιτική μόνο δεν μπορεί να οδηγήσει σε ισορροπημένη ανάπτυξη».
Στο ανακοινωθέν σημειώνεται πως η υποχώρηση της ανάπτυξης και οι αναταράξεις στις αγορές έχουν τονίσει τις προστριβές σε επίπεδο πολιτικής μεταξύ των μεγάλων οικονομικών του κόσμου τους τελευταίους μήνες, αλλά και ότι υπάρχουν ανησυχίες για τις κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις και την ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση.
Σημειώνεται πως στο ανακοινωθέν περιελήφθη τελικά και η αναφορά στο Brexit –η οποία απουσίαζε από τα προσχέδια ανακοινωθέντος. «Η άποψή μας είναι ότι είναι προς την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρώπης και των ΗΠΑ να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε μετά τη σύνοδο ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου.
Αστάθεια και θεμελιώδη
Οι υπουργοί των G20 συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν «όλα τα εργαλεία πολιτικής –νομισματικά, δημοσιονομικά, διαρθρωτικά- ξεχωριστά και συλλογικά» για να επιτύχουν τους οικονομικούς στόχους της ομάδας.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως διαισθάνεται μια αίσθηση του επείγοντος μεταξύ των μελών της ομάδας για ανάληψη συλλογικής δράσης, προειδοποιώντας πως χωρίς αυτή την συλλογική δράση, υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιαστεί η ανάκαμψη.
Ωστόσο, δεν υπάρχει σχέδιο για συγκεκριμένα συντονισμένα μέτρατόνωσης της ρευστότητας για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, όπως ήλπιζαν ορισμένοι επενδυτές. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των G20 έγινε ξεκάθαρη η διάσταση απόψεων ως προς τις επόμενες κινήσεις.
Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο συμφώνησαν πως «το μέγεθος της πρόσφατης αστάθειας της αγοράς δεν αντανακλά τα υποβόσκωντα θεμελιώδη της παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρει το ανακοινωθέν, σημειώνοντας πως για να ενισχυθεί η παγκόσμια οικονομία, η ταχύτερη πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων «θα πρέπει να ενισχύσει την δυνητική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και να κάνει τις οικονομίες μας πιο καινοτόμες, ευέλικτες και ανθεκτικές».
«Είμαστε προσηλωμένοι στην περαιτέρω ενίσχυση της ατζέντας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τονίζεται στο ανακοινωθέν.
http://m.euro2day.gr/1402429/article.aspx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου