Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Η Ρωσική απειλή δημιουργεί τη νέα λίστα εξοπλιστικών αγορών της Τουρκίας


Τουρκικό F-16. (hvkk.tsk.tr)

Αυτό που αντιλαμβάνονται οι τουρκικές υπηρεσίες ασφάλειας ως μια “αναδυόμενη ρωσική απειλή” εξαναγκάζει τους σχεδιαστές των στρατιωτικών και εξοπλιστικών προγραμμάτων να τροποποιήσουν την βραχυπρόθεσμη λίστα εξοπλιστικών αγορών ένεκα του αμυντικού εξοπλισμού.
Αξιωματούχοι είπαν ότι η αντιπαράθεση με τη Ρωσία πάνω από την Συρία από τον περασμένο Νοέμβριο έχει δημιουργήσει μια “de facto” κατάσταση που τροποποιεί τα εξοπλιστικά σχέδια άμεσης προτεραιότητας.
“Είναι μια νέα κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα,” είπε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος. “Εκτός από τις NATOικές και διπλωματικές διαστάσεις υπάρχει και η εξοπλιστική οπτική, επίσης.”
“Είναι απολύτως κατανοητό ότι η Τουρκία αισθάνεται να απειλείται. Το NATO θα συμπαρασταθεί στον σύμμαχο του εναντίον οποιασδήποτε δυνητικής επιθετικότητας από οποιαδήποτε προέλευση. Όμως οι τουρκοι σύμμαχοι μας πρέπει επίσης να αισθάνονται ελεύθεροι να δράσουν μόνοι τους αγοράζοντας οποιοδήποτε σύστημα με σκοπό να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή,” είπε ένας διπλωμάτης του NATO στην Άγκυρα.

Την 30η Ιανουαρίου η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-34 παραβίασετον εναέριο χώρο της, ακριβώς δύο μήνες αφότου κατέρριψε ένα ρωσικό Su-24επικαλούμενη τον ίδιο ισχυρισμό.

Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ένα Ρωσικό Su-34 παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο την 29η Ιανουαρίου αν και προειδοποιήθηκε επανειλημμένως από τις τουρκικές μονάδες ραντάρ στα τουρκικά και ρωσικά. Η ανακοίνωση του υπουργείου ανέφερε ότι ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αγκυρα, Αντρέι Καρλοβ, κλήθηκε για εξηγήσεις σχετικά με το περιστατικό.

Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας την 30η Ιανουαρίου αρνήθηκε οποιαδήποτε παραβίαση του τούρκικου εναέριου χώρου.

“Δεν υπήρξαν παραβιάσεις του Τουρκικού εναερίου χώρου από αεροσκάφος της ρωσικής αεροπορικής ομάδας στην Συριακή Αραβική Δημοκρατία. Οι ανακοινώσεις των τουρκικών αρχών για την υποτιθέμενη παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου από ρωσικό αεροσκάφος Su-34 είναι αβάσιμη προπαγάνδα,” επεσήμανε ο εκπρόσωπος τύπου Στρατηγός Ιγκορ Κονασενκο στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.

Δυο τουρκικά F-16 κατέρριψαν ένα ρωσικό Su-24 την 24η Νοεμβρίου μετά από μια σύντομη παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με την Συρία. Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις έχουν ενταθεί πολύ άσχημα μετά το περιστατικό.

Η Μόσχα ανακοίνωσε πληθώρα εμπορικών κυρώσεων προς την Τουρκία, οι οποίες σύμφωνα με την Άγκυρα υπολογίζονται οτι θα κοστίσουν στην χώρα έως 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ρώσος Προέδρος Βλαντιμίρ Πουτιν απείλησε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας δεν θα“περιοριστούν μόνο σε εμπορικές κυρώσεις.”

Μετά την κατάρριψη του Su-24, η Ρωσία ενίσχυσε τις στρατιωτικές αναπτύξεις της στην Συρία και την ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων S-400. Φοβούμενη την σύγκρουση με την Ρωσία, έκτοτε η Τουρκία σταμάτησε τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Νταες.

Αναλυτές λένε ότι η αντιπαράθεση είναι η φυσική έκβαση ενός πολέμου δια αντιπροσώπων (proxy wars) στο συριακό θέατρο. Η Τουρκία υποστηρίζει τους σουνίτες αντάρτες που αγωνίζονται για την ανατροπή του μη σουνίτη Προέδρου της Συρίας, Μπασαρ αλ Ασσαντ, ενώ το σιιτικό Ιράν και ο σύμμαχος του, Ρωσία, του παρέχουν υποστήριξη.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των τουρκικών εξοπλισμών είπε ότι το νέο “σχετικά με την Ρωσία” σχέδιο προμηθειών θα περιλαμβάνει νέες προμήθειες όπως επίσης και “την πολιτική ώθηση να δοθεί ρυθμός στα υπό εξέλιξη προγράμματα.”

Είπε ότι οι νέες προτεραιότητες περιλαμβάνουν παρεμβολείς μεγάλων αποστάσεων, ένα μελλοντικό σχέδιο για την αγορά ακόμη δύο (επιπρόσθετα στα τέσσερα ήδη παραληφθέντα) αεροσκάφη εναερίων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς αντιαεροπορικά συστήματα, συστήματα πληροφοριών για καλύτερη προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των δορυφόρων Gokturk 3 και Gokturk 4, εκσυγχρονισμός τρισδιάστατων ραντάρ (3D), προμήθεια ελαφρών, οπλισμένων αεροσκαφών, τύπου “Air Tractor,” αναγνωριστικά αεροσκάφη και αερόστατα επιτήρησης, και έξυπνα βλήματα.

Αμυντικός αναλυτής με έδρα το Λονδίνο είπε: “Κάποια από αυτά τα στοιχεία ίσως να μην εισέλθουν στο τουρκικό οπλοστάσιο τόσο γρήγορα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη ρωσική απειλή, ορισμένα ίσως να μην υλοποιηθούν και κάποια μπορεί να μη είναι τόσο χρήσιμα στην απίθανη περίπτωση μιας σύγκρουσης… αλλά είναι λογικό που οι τουρκοι βρίσκονται σε αγοραστική υπερδιέγερση.”

Burak Ege Bekdil

Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου