Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ο άγνωστος πόλεμος της πείνας

Αποσκελετωμένο απ'την πείνα παιδί σε νοσοκομείο της Υεμένης | AP Photo/Hani Mohammed

Συντάκτης: 
«Οσο υπάρχουν παιδιά που πεινούν, Θεός δεν υπάρχει!» λέει ο Καζαντζάκης στους ξεχασμένους πια «Αδερφοφάδες» του, το βιβλίο που έγραψε για τον ελληνικό εμφύλιο, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να έχει γραφτεί για τόσους άλλους εμφυλίους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με μια ανατριχιαστική έκθεση της UNICEF για τον «άγνωστο πόλεμο» που μαίνεται εδώ και έναν χρόνο στην Υεμένη, με τις ευλογίες της Δύσης, τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα: όχι μόνο γιατί εκατοντάδες ανήλικοι έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιδρομές τής υπό σαουδική διοίκηση αραβικής «συμμαχίας των προθύμων», όχι μόνο γιατί χιλιάδες άλλοι έχουν στρατολογηθεί βίαια και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, αλλά κυρίως γιατί το όπλο της πείνας και οι επιδημίες από την έλλειψη καθαρού νερού και φαρμάκων -αποτέλεσμα του ασφυκτικού αποκλεισμού μιας χώρας 24 εκατομμυρίων κατοίκων- «θερίζουν» εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά.

«Κατά μέσο όρο, τουλάχιστον έξι παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά», σημειώνει η έκθεση που φέρει τον τίτλο «Παιδιά στο Οριο».

Η UNICEF έχει επιβεβαιώσει 934 άμεσους θανάτους και 1.356 τραυματισμούς παιδιών, τονίζοντας ωστόσο ότι ο απολογισμός αυτός δεν είναι παρά «η κορυφή του παγόβουνου».

Και από αυτούς τους θανάτους και τραυματισμούς, «το 61% προέκυψαν από αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας αραβικών κρατών».

Η έκθεση αναφέρει πως οι βασικές υπηρεσίες και υποδομές «βρίσκονται στο όριο της ολοκληρωτικής κατάρρευσης», και καταγράφει αεροπορικές επιθέσεις σε σχολεία, νοσοκομεία, στο δίκτυο ύδρευσης και σε εγκαταστάσεις υγιεινής.

Οπως δήλωσε ο Τζούλιεν Χαρνέις, εκπρόσωπος της UNICEF στην πρωτεύουσα Σαναά, και οι δύο παρατάξεις «έχουν παραβιάσει το διεθνές δίκαιο κάνοντας χρήση αλόγιστης και τυφλής βίας», τονίζοντας ότι «παιδιά πεθαίνουν αναίτια και άδικα», αναφερόμενος στους συχνούς, πολύνεκρους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της συμμαχίας με στόχο υπαίθριες αγορές.

Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν πως περίπου 10.000 παιδιά κάτω των 5 ετών«μπορεί να πέθαναν τον περασμένο χρόνο από ασθένειες που μπορούσαν να είχαν προληφθεί», ενώ τουλάχιστον 320.000 παιδιά «βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο σοβαρού υποσιτισμού».

Η Σαουδική Αραβία και τα Η.Α. Εμιράτα πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια «παλινόρθωσης» στην εξουσία του έκπτωτου «προέδρου»-δικτάτορα Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, αλλά σκοντάφτουν στην αντίσταση των φιλοϊρανών ανταρτών Χούθι που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Τουλάχιστον 6.200 άνθρωποι, από τους οποίους οι μισοί και πλέον ήταν άμαχοι, άλλοι 30.000 έχουν τραυματιστεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν γίνει πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Την περασμένη εβδομάδα ο ΟΗΕ εξήγγειλε νέα εκεχειρία για τις 10 Απριλίου, με βασικό στόχο τη διανομή τροφίμων και φαρμάκων στις εμπόλεμες περιοχές. Ποιος όμως θα την επιβάλει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου