Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Την Παλμύρα ανακατέλαβε ο συριακός στρατός


SANA via AP
Συντάκτης:  efsyn.gr
Την αρχαία συριακή πόλη Παλμύρα, την οποία το Ισλαμικό κράτος κατέλαβε το Μάιο του 2015, φέρεται να ανακατέλαβε ο στρατός του καθεστώτος Ασαντ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο SANA.
Οι Σύροι στρατιώτες κατάφεραν να εισέλθουν στην καρδιά της πόλης υπό την αεροπορική κάλυψη των Ρώσων και τη συνδρομή σιιτών μαχητών της «Χεζμπολάχ», εκκαθαρίζοντας τους πυρήνες του ISIS.
Η κρατική τηλεόραση και το Al-Manar, ο τηλεοπτικός σταθμός της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, παρέθεσε στρατιωτικές πηγές, που αναφέρουν ότι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν καταλάβει την πόλη, που βρίσκεται πάνω από τα αρχαία ερείπια.

Φωτογραφία που κυκλοφόρησε από το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA με Σύρους στρατιώτες σε λόφο στην είσοδο της Παλμύρας | SANA via AP

Η ανακατάληψη της ιστορικής πόλης της κεντρικής Συρίας έχει έντονο συμβολισμό, καθώς o ISIS είχε καταστρέψει τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και αγάλματα του. Επίσης, είχε εκτελέσει τον αρχαιολόγο – ανασκαφέα της, συγκλονίζοντας την διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Στη χθεσινή μεγάλης κλίμακας επιχείρηση του συριακού στρατού με δεκάδεςαεροπορικές επιδρομές, το Ισλαμικό κράτος απάντησε με δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκινήτων. Οι μάχες για την απελευθέρωση της Παλμύρας μαίνονταν επί μήνες.


Φωτογραφία αρχείου με τη γενική άποψη της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης της Παλμύρας βορειοανατολικά της Δαμασκού | SANA via AP, File

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου