Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Η Συρία, και η υποτιθέμενη Στρατιωτική «Αποχώρηση» της Ρωσίας


Μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε όλες απελευθερωμένες περιοχές της Συρίας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες με το σύνθημα «Η επανάσταση συνεχίζεται». Εκατοντάδες διαδηλώσεις καταγράφηκαν την «Παρασκευή της αξιοπρέπειας» στις 18 Μάρτίου 2016 από το βορρά μέχρι το νότο της χώρας. Η συριακή επαναστατική σημαία κυμάτιζε παντού, ενώ οι σαλαφιτικές τχιχαντιστικές δυνάμεις και τα σύμβολά τους συνεχίζουν να απουσιάζουν από αυτές τις διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων.
Μερικές μικρές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε μερικές πόλεις και χωριά στις περιοχές με κουρδική πλειοψηφία με συνθήματα την προώθηση της ενότητας μεταξύ Αράβων και Κούρδων και την αλληλεγγύη με άλλες πόλεις και περιοχές της Συρίας. Μια μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 2016 στην πόλη Καμισλί στην οποία η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι, αλλά υπάρχουν επίσης πληθυσμοί Αράβων και Ασσυρίων, για να τιμήσουν τα δώδεκα χρόνια από την έναρξη της κουρδικής εξέγερσης στη Συρία, το 2004 και υπήρχαν επίσης και συνθήματα κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Στην πόλη της Μάʼαρρατ αν-Νούʼμαν, κοντά στην πόλη Ιντλίμπ, οι διαδηλωτές συνεχίζουν να αντιτίθενται στις αυταρχικές πρακτικές της Τζάμπχατ αν-Νούσρα (Αλ Κάιντα στη Συρία). Οι διαδηλωτές εισέβαλαν επίσης και έκαψαν τα γραφεία της Τζάμπχατ αν-Νούσρα στην πόλη και απαίτησαν την απελευθέρωση των δημοκρατών ακτιβιστών και των μελών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) που φυλακίστηκαν από την Τζάμπχατ αν-Νούσρα. Οι περιοχές γύρω από την πόλη έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους στους επαναστάτες του Μάʼαρρατ αν-Νούʼμανκαι την αντίθεσή τους στην Τζάμπχατ αν-Νούσρα.



Ρωσική στρατιωτική αποχώρηση;

Η ανακοίνωση από τον Πρόεδρο Πούτιν για την αποχώρηση των κύριων ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία στις 14 Μαρτίου δεν εμπόδισε ακόμη τη συνέχιση της εκστρατείας βομβαρδισμών από τις στρατιωτικές αεροπορικές δυνάμεις της Μόσχας σε διάφορες περιοχές της χώρας, ιδίως για την υποστήριξη του στρατού του καθεστώτος του Άσαντ, και τη διατήρηση των ρωσικών στρατευμάτων σε ορισμένες στρατιωτικές βάσεις. Η Αεροπορική Βάση Hmeymim, νοτιοανατολικά της πόλης της Λατάκια, για παράδειγμα, συνεχίζει να χρησιμοποιείται από τη ρωσική πολεμική αεροπορία, καθώς και η ναυτική βάση της Ταρτούς. Ο Πούτιν έχει υποσχεθεί να προστατεύσει αυτές τις βάσεις από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Ρωσικά ελικόπτερα, τεθωρακισμένα, βάσεις πυραύλων μεγάλης εμβέλειας και οι περισσότεροι από τους περίπου 5.000 του ρωσικού προσωπικού φαίνεται επίσης να έχουν παραμείνει στη Συρία. Η Ρωσία έχει επίσης αφήσει πίσω το πιο προηγμένο σύστημα αεράμυνας των S-400 και ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα δεν θα διστάσει να καταρρίψει «κάθε στόχο» που θα παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Συρίας.

Η ρωσική στρατιωτική αποχώρηση παραμένει επομένως πολύ μερική και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανεπαίσθητη. Παράλληλα ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε στις 17 Μαρτίου ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αναβαθμίσει ξανά τη στρατιωτική παρουσία της στη Συρία μέσα σε λίγες ώρες και θα εξακολουθήσει να βομβαρδίζει «τρομοκρατικές ομάδες». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει επίσης να ενισχύει το συριακό στρατό με όπλα, εκπαίδευση και επιχειρησιακή καθοδήγηση.

Από τον ρωσικό βομβαρδισμό το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Μαρτίου στην πόλη Ράκα και στα προάστια έχουν σκοτωθεί 55 Σύριοι άμαχοι, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά. Η Μόσχα υποστηρίζει επίσης τον στρατό του καθεστώτος Άσαντ στη σημερινή επίθεση του για να πάρει πίσω την πόλη της Παλμύρας που έχει καταληφθεί από τον Ντάʼις. Ο πτέραρχος Σεργκέι Ρουντσκόι δήλωσε ότι ρωσικά αεροσκάφη που έχουν βάση στη Συρία εξακολουθούν να διεξάγουν 20 με 25 εξόδους την ημέρα για την υποστήριξη της επίθεσης στην Παλμύρα.

Η ανακοίνωση για τη ρωσική στρατιωτική απόσυρση ήρθε κυρίως ως διπλωματική χειρονομία πριν από τον νέο γύρο των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», που επαναλήφθηκε στη Γενεύη στα μέσα Μαρτίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του καθεστώτος Άσαντ και της συριακής αντιπολίτευσης του Συνασπισμού της Συριακής Επανάστασης και των Δυνάμεων της Αντιπολίτευσης (γνωστού ως Etilaf στα αραβικά) που κυριαρχείται από τη δεξιά πτέρυγα, φιλελεύθερες δυνάμεις και το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η κύρια κουρδική δύναμη στη Συρία, το PYD, δεν προσκλήθηκε σε αυτό τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων λόγω της αντίθεσής της τουρκικής κυβέρνησης η οποία θεωρεί την οργάνωση «τρομοκρατική» ομάδα. Ο έντονος σκεπτικισμός γύρω από τις διαπραγματεύσεις είναι ωστόσο ο κανόνας. Οι εκπρόσωποι του καθεστώτος Άσαντ έχουν για παράδειγμα υποβάλει ένα έγγραφο στον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα ως βάση για τη συζήτηση μιας πολιτικής λύσης στην οποία επαναλαμβάνεται η επίσημη προπαγάνδα του καθεστώτος. Μπορούμε πραγματικά να βρούμε μέσα σε αυτό το έγγραφο την ανάγκη διατήρησης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους (ενώ αυτό απέχει πολύ από αυτό που είναι η περίπτωση του καθεστώτος Ασαντ σήμερα ή στο παρελθόν), τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και τη σημασία της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αλλά δεν λέει τίποτα για μια πολιτική μετάβαση. Προηγουμένως, ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ είχε πει στην πραγματικότητα ότι η Προεδρία ήταν μια κόκκινη γραμμή και ότι το ζήτημα αυτό δεν ήταν αντικείμενο συζήτησης.



Η ίδρυση του «ομοσπονδιακού δημοκρατικού συστήματος της Ροτζιάβα - Βόρειας Συρίας»

Στις 17 Μαρτίου του 2016 ιδρύθηκε επίσημα το «ομοσπονδιακό δημοκρατικό σύστημα της Rojava - Βόρειας Συρίας» σε περιοχές που ελέγχονται από το PYD στο βόρειο τμήμα της χώρας. Μετά από μια συνάντηση περισσότερων από 150 εκπροσώπων κουρδικών, αραβικών και Ασσυριακών κομμάτων στην πόλη Ρουμεϊλάν στη βορειοανατολική Συρία, οι συμμετέχοντες ψήφισαν υπέρ της ένωσης των τριών «καντονιών» που την πλειοψηφία κατοικούνται από τον κουρδικό λαό (Αφρίν, Κομπάνι, Τζαζίρα). Το καθεστώς Άσαντ και ο Εθνικός Συνασπισμός της Συρίας έχουν και οι δύο δηλώσει την αντίθεσή τους σε αυτή την ανακοίνωση, ενώ η Ουάσιγκτον, παρά την υποστήριξή της προς το PYD, και η Τουρκία έχουν και οι δύο δηλώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν αυτή την ομοσπονδιακή οντότητα. Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι «η Κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας προειδοποιεί οποιονδήποτε μπαίνει στον πειρασμό να υπονομεύσει την ενότητα της γης και του λαού της Συρίας», και πρόσθεσε ότι «Κάθε τέτοια ανακοίνωση δεν έχει καμία νομική αξία και δεν θα έχει κανένα νομικό, πολιτικό, κοινωνικό ή οικονομικό αντίκτυπο εφ' όσον δεν αντικατοπτρίζει τη βούληση του συνόλου του συριακού λαού». Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός αποκάλεσε την πρωτοβουλία του PYD «παράνομη» και «απαράδεκτη». 69 ένοπλες ομάδες, μεταξύ των οποίων ο Στρατός του Ισλάμ, ισλαμιστές και δυνάμεις του FSA, υπέγραψαν επίσης δήλωση με την οποία αντιτίθενται στο κουρδικό φεντεραλιστικό σχέδιο που είναι υπό την κυριαρχία του PYD.

Το αίτημα για ένα ομοσπονδιακό σύστημα στη Συρία είναι ένα αίτημα της πλειοψηφίας σχεδόν των κουρδικών κομμάτων στη χώρα, όμως άλλα κουρδικά κόμματα που συγκεντρώθηκαν γύρω από το Κουρδικό Εθνικό Κογκρέσο αντιτάχθηκαν στην ανακοίνωση αυτή, διότι πρέπει να καθοριστεί, σύμφωνα με αυτά, ύστερα από συζητήσεις και διευκρινήσεις με φορείς της συριακής Αραβικής αντιπολίτευσης, μια μεγάλη πλειοψηφία των οποίων το βλέπουν ως ένα βήμα προς την απόσχιση και τη διάσπαση όπως έχουμε δει σε πολλά πλακάτ στις διαδηλώσεις την Παρασκευή 18 Μαρτίου. Εκτός από αυτό, οι πολιτικές του PYD προς το καθεστώς Άσαντ, που περιλαμβάνουν τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, από τότε που ξεκίνησε η εξέγερση το 2011, τη συνύπαρξη με τις δυνάμεις του καθεστώς στις συριακές πόλεις Καμισλί και Χάσακα, (παρά τις κατά καιρούς αντιπαραθέσεις, όπως πρόσφατα, όταν το YPG, η στρατιωτική δύναμη του PYD, συνέλαβε περισσότερα από 60 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας του καθεστώτος του Άσαντ στο Καμισλί) και πολλές βιαιότητες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον της Σύρων Αράβων αμάχων στις περιοχές όπου κυριαρχούν οι στρατιωτικές δυνάμεις του PYD, αυξάνουν τις υποψίες και την αντίθεση ενός μέρους του αραβικού πληθυσμού της Συρίας.

Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι το αίτημα για ένα ομοσπονδιακό σύστημα από τα συριακά κουρδικά πολιτικά κόμματα έχει τις ρίζες του στην εδώ και δεκαετίες κρατική καταπίεση σε εθνική βάση (πολιτικές εποικισμού στο πλαίσιο της «Αραβικής ζώνης» και πολιτιστική καταπίεση) καθώς και σε κοινωνικοοικονομική βάση. Οι πιο φτωχές περιοχές της χώρας ήταν οι περιοχές που κατοικούνταν κυρίως από Κούρδους, όπως η Τζαζίρα. Η Τζαζίρα είναι η περιοχή με το υψηλότερο επίπεδο της φτώχειας, όπου κατοικούσε το 58% του φτωχού πληθυσμού της χώρας πριν από την ξηρασία του 2004, και αντίστοιχο ποσοστό αναλφαβητισμού. Το 2010, η φτώχεια αυξήθηκε σημαντικά φθάνοντας στο 80% των κατοίκων της Τζαζίρα σύμφωνα με την έκθεση του de Shutter. Εκτός από αυτό, στην περιοχή Τζαζίρα παράγονται για παράδειγμα τα δύο τρίτα των δημητριακών της χώρας (70% του σιταριού) και τα τρία τέταρτα των υδρογονανθράκων. Στη Τζαζίρα υπήρχε βιομηχανική υπανάπτυξη, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις ήταν σπάνιες στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει μόνο το 7% του συνολικού βιομηχανικού τομέα, ήταν ωστόσο σημαντικό ότι, για παράδειγμα, το 69% του βαμβακιού της Συρίας παράγεται στην περιοχή, αλλά μόνο το 10% των νημάτων από βαμβάκι υφαίνονται εκεί. Φυσικά όλοι οι πληθυσμοί, οι Άραβες, οι Ασσύριοι, και οι Κούρδοι της περιοχής αντιμετώπιζαν την κρατική πολιτική της έλλειψης υπηρεσιών και της φτώχειας.

Λέγοντας αυτά, πιστεύω ότι πρέπει να παρέχουμε άνευ όρων υποστήριξη προς την αυτοδιάθεση του κουρδικού λαού στη Συρία και αλλού, ανεξάρτητα από την κριτική που ασκούμε στην ηγεσία του PYD ή οποιουδήποτε άλλου κουρδικού πολιτικού κόμματος, ενώ διακηρύσσουμε με καθαρότητα ότι είναι η ενότητα του συριακού λαού, συμπεριλαμβανομένων των Αράβων και των Κούρδων, στη βάση ενός δημοκρατικού και χωρίς αποκλεισμούς προγράμματος που θα επιτρέψει την απελευθέρωση και τη χειραφέτησή τους από τις αντεπαναστατικές δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ και των ισλαμικών φονταμενταλιστικών δυνάμεων.

Η διεθνής αλληλεγγύη των δημοκρατικών και προοδευτικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο, η οποία εξακολουθεί να μην υπάρχει για το συριακό λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, είναι απολύτως απαραίτητη και πρέπει να ενταθεί.

22 Μάρτη 2016
Μετάφραση: e la libertà 
Πηγή: Peace News23 Μαρτίου 2016· αναδημοσίευση: International Viewpoint και Syria Freedom Forever – سوريا الحرية للأبد
Γράφτηκε από  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου