Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση-συζήτηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων για το προσφυγικό.
Η εκδήλωση με θέμα «Η νέα συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Άσυλο ή Εγκλωβισμός;» έγινε στα πλαίσια του διήμερου δράσης αλληλεγγύης που οργάνωσε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας, «για να συζητήσουμε εστιάζοντας στις πραγματικές αιτίες και διαστάσεις του προσφυγικού και για να συμβάλλουμε στην ενημέρωση τόσο των συμπολιτών μας όσο και των ίδιων των προσφύγων» όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι: Δημήτρης Χριστόπουλος (καθηγητής Παντείου Παν/μίου και αντιπρόεδρο διεθνούς ομοσπονδίας για τα δικαιώματα του ανθρώπου)
Νίκος Αργυρίου (μέλος της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης)
Παύλος Αντωνόπουλος (μέλος του Συντονισμού για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων).
Το πρωί του Σαββάτου 2 Απριλίου 2016 μέλη της Πρωτοβουλίας και οι καλεσμένοι της εκδήλωσης θα μεταβούν στο Κέντρο Φιλοξενίας Θερμοπυλών, όπου θα γίνει συζήτηση με τους πρόσφυγες και ενημέρωσή τους για την παρούσα κατάσταση και για θέματα ασύλου, δικαιωμάτων προσφύγων, επανένωσης οικογενειών και άλλων ζητημάτων που τους ενδιαφέρουν.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο προσφυγικό πρόβλημα, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που καταπατά τη συνθήκη της Γενεύης, τα κλειστά σύνορα και τις δεσμεύσεις της χώρας μας για επαναπροωθήσεις μεταναστών αλλά και τις αιτίες που γεννούν την μετανάστευση και την προσφυγιά, τις ευθύνες των μεγάλων δυνάμεων και της ΕΕ για την προσφυγική κρίση καθώς και το ρόλο και τις θέσεις των κοινωνικών κινημάτων στις παρούσες δύσκολες συνθήκες.
Ο Παύλος Αντωνόπουλος στην εισήγηση του τόνισε χαρακτηριστικά: Το προσφυγικό ζήτημα έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις όχι ως προς τον αριθμό αλλά κυρίως ως προς τις πολιτικές που ασκούνται από τις μεγάλες δυνάμεις και τα δεινά των ανθρώπων που αναγκάζονται να ξεριζωθούν από τα μέρη τους. Η όξυνση του φαινομένου αυτού έχει να κάνει με τηνπαγκόσμια οικονομική κρίση και τους πολέμους που δημιουργούν οι καπιταλιστές τους οποίους χρησιμοποιούν σαν μέσο για να ξεπεράσουν την κρίση. Αναφέρθηκε ακόμη στις υποκριτικές διαμαρτυρίες της ελληνικής κυβέρνησης για τους φράχτες στα βόρεια σύνορα ενώ η ίδια κρατά τον φράχτη του Εβρου και τη συμφωνία που μετατρέπει τα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας σε κλειστά Hot-spots και επιτρέπει τις επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων. Τέλος τόνισε ότι η αλληλεγγύη είναι το Α της ανθρωπιάς και κάλεσε τον ελληνικό λαό που αγκάλιασε αυτό τον κόσμο να βγει στο δρόμο γιατί υφίσταται αντίστοιχη πολιτική. Ο πόλεμος είναι ταξικός, κατέληξε ο ομιλητής και κάναμε λίγα πράγματα να τον εμποδίσουμε.
Από την πλευρά του ο Νίκος Αργυρίου έκανε μια εκτεταμένη γεωπολιτική ανάλυσηαναφορικά με τις αιτίες που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές. Ο σύγχρονος καπιταλισμός έχει σχέδιο να προκαλέσει το χάος που θα έρθει έπειτα να το εκμεταλλευτεί με τη δημιουργία ενός νέου κράτους διαρκούς έκτακτης ανάγκης και στο σχέδιο αυτό ο ρόλος του ελληνικού κράτους είναι κομβικός. Η ανάδειξη του προσφυγικού προβλήματος είναι σήμερα αναγκαιότητα του σύγχρονου αντικαπιταλιστικού κινήματος. «Ο πόλεμος τους μας στοχοποιεί όλους» είπε χαρακτηριστικά . Να αρνηθούν οι Ελληνες φαντάροι να γίνουν δεσμοφύλακες στα κλειστά κέντρα κράτησης των προσφύγων, να αντισταθούμε στην στρατικοποίηση και την καταστολή.
Τέλος, ο καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος κατέθεσε τις σκέψεις του σε αυτό που βίωσε η χώρα μας από την προσφυγική κρίση αλλά και για την συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας και ότι αυτή συνεπάγεται για τη χώρα μας.
Αυτό που ονόμασε προσφυγική κρίση η Ευρώπη είναι στην πραγματικότητα κρίση υποδοχής. Η ΕΕ δεν θέλει πρόσφυγες στο έδαφός της παραβιάζοντας τη συνθήκη της Γενεύης και αυτό οδήγησε σε μια μεγάλη προσφυγική ροή από ανασφαλείς δρόμους όπως με πλοιάρια που βυθίζονται στα νερά του Αιγαίου. Η Ευρώπη θα μπορούσε εύκολα να απορροφήσει το 1 εκ. προσφύγων αλλά η αναδίπλωση της Γερμανικής πολιτικής μετά από εσωτερικές πολιτικές πιέσεις και η κρίση εθνικού πανικού που επικράτησε σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των συνόρων που μετατρέπουν την κρίση υποδοχής σε προσφυγική κρίση.
Επικριτικός ήταν ο κ. Χριστόπουλος στις ανεπάρκειες της Ελληνικής κυβέρνησης πάνω στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Η Ελλάδα επί 10 μήνες λειτουργούσε «σαν φιλόξενος τροχονόμος και κατέληξε σε αποθηκάριος ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η Ελληνική κυβέρνηση και Διοίκηση δεν έκαναν τίποτα πιστεύοντας ότι η χώρα μας είναι ένα πέρασμα και η μόνη υποχρέωση απέναντι στους πρόσφυγες είναι να τους δείξουμε την έξοδο από τη χώρα μας. Δεν κάναμε προσπάθεια να εξανθρωπίσουμε τις συνθήκες εδώ.Οδηγηθήκαμε έτσι στην συμφωνία που ονοματίζει τους πρόσφυγες «παράτυπους μετανάστες», και τους γυρίζει πίσω στην Τουρκία μια μη ασφαλή Τρίτη χώρα. Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη της Γενεύης. Οι πρόσφυγες από τη Συρία και τις γύρω εμπόλεμες χώρες δεν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Τουρκία. Το status που παρέχει η Τουρκία είναι προσωρινής προστασίας όχι ασύλου, είπε ο καθηγητής.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Χριστόπουλος το προφίλ των εγκλωβισμένων στη χώρα μας μεταναστών είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό προσφυγικό. Αν η Ελλάδα εξετάσει αιτήσεις ασύλου θα πρέπει να τους κρατήσει εδώ. Άρα στην πράξη η συμφωνία δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί. Πρόκειται για μια συμφωνία όπως είπε « αξιακά κακή, επιχειρησιακά δύσκολη που μας θέτει ενώπιον ενός σκληρού διλήμματος.». Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα να εμπεδώσουμε ότι αυτοί οι 50.000 άνθρωποι θα μείνουν εδώ για αρκετό καιρό και να προετοιμαστούμε για να μην μετατραπεί σε πραγματική προσφυγική κρίση, σε κρίση κοινωνικής συνοχής.
http://altpressfthiotida.com
http://altpressfthiotida.com
Αργυριου άμα παλευεις ωντος για τα δικαιώματα των στρατιωτικών μάθε να τους αποκαλεις και σωστά στρατιώτες όχι φαντάροι το κεφάλι σου το αδιο
ΑπάντησηΔιαγραφήΑργυριου άμα παλευεις ωντος για τα δικαιώματα των στρατιωτικών μάθε να τους αποκαλεις και σωστά στρατιώτες όχι φαντάροι το κεφάλι σου το αδιο
ΑπάντησηΔιαγραφή