Το ευρωπαϊκό σχέδιο να σταλούν μαζικά πίσω στην Τουρκία πρόσφυγες από τη Συρία θα μπορούσε να είναι παράνομο σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ, ιδίως αν προηγουμένως δεν έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις τους για παροχή ασύλου.
Ο Πίτερ Σάδερλαντ, ειδικός εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ για θέματα διεθνούς μετανάστευσης και ανάπτυξης, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι «οι μαζικές απελάσεις ανθρώπων χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν τα ατομικά δικαιώματα όλων όσων υποστηρίζουν ότι είναι πρόσφυγες, είναι παράνομες».
Όπως εξηγεί, κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί από την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά «αν τεθεί θέμα ομαδικών απελάσεων χωρίς να δοθεί στους ανθρώπους αυτούς το δικαίωμα να κάνουν αίτηση για άσυλο, αυτό θα είναι παράνομο».
Επιπλέον, ο Πίτερ Σάδερλαντ αναφέρει ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα σταλούν από την Τουρκία πίσω στη Συρία -αν είναι Σύροι πρόσφυγες-, ή στο Αφγανιστάν ή οπουδήποτε αλλού.
«Δεν αρκούν όσα γίνονται»
Το στέλεχος του ΟΗΕ τόνισε επίσης ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν επαρκούν.
«Το μόνο που συμβαίνει είναι ένα σταδιακό “σπρώξιμο” προς τα πίσω των προσφύγων, χτίσιμο φρακτών σε ολόκληρα τα Βαλκάνια και σταμάτημά τους στην Ελλάδα. Τώρα προσπαθούν να τους στείλουν στην Τουρκία και από εκεί -παρά τη διάψευση των τουρκικών αρχών- ακόμη και πίσω στη Συρία», λέει ο Σάδερλαντ.
«Αυτό είναι απαράδεκτο. Υπάρχει παγκόσμια ευθύνη έναντι των ανθρώπων αυτών που απελπισμένοι είναι έτοιμοι να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να διασχίσουν τη Μεσόγειο».
Ελλείψεις και ανεπάρκεια υποδομών
Την ανησυχία της έχει ήδη εκφράσει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία προειδοποιεί για τις ελλείψεις σε Ελλάδα και Τουρκία εν όψει των επιστροφών βάσει της συμφωνίας.
Με ανακοίνωσή της, η Μελίσα Φλέμινγκ εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας, κάλεσε όλα τα συμβαλλόμενα μέλη στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας να διασφαλίσουν ότι θα τεθούν σε ισχύ όλες οι εγγυήσεις πριν ξεκινήσουν οι επιστροφές, δεδομένων των συνεχών σοβαρών ελλείψεων και στις δύο χώρες.
Η Αρμοστεία δεν αντιτίθεται στις επιστροφές ανθρώπων που δεν έχουν ανάγκη προστασίας και δεν έχουν ζητήσει άσυλο, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αναφερόμενη στην Ελλάδα, είπε ότι υπάρχουν πολλές πτυχές του συστήματος υποδοχής και ανταπόκρισης στις ανάγκες των ανθρώπων που μπορεί να χρήζουν διεθνούς προστασίας, οι οποίες είτε δε λειτουργούν, είτε δεν υπάρχουν καν.
«Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 51.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, από τους οποίους οι 5.000 είναι στα νησιά και οι 46.000 στην ενδοχώρα. Οι αφίξεις αυξήθηκαν πρόσφατα στις 29 Μαρτίου, φτάνοντας τις 766 μετά από αρκετές μέρες που κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στις 300 αφίξεις την ημέρα», εξήγησε η Μελίσα Φλέμινγκ.
Χειροτερεύουν οι συνθήκες στα hot spot
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι hotspot της Μόριας στη Λέσβο όσο και στο hotspot στο Βαθύ στη Σάμο οι συνθήκες χειροτερεύουν.
«Η Μόρια, από τις 20 Μαρτίου χρησιμοποιείται για την κράτηση των ανθρώπων, για τους οποίους εκκρεμεί απόφαση απέλασης. Βρίσκονται γύρω στους 2.300 ανθρώπους εκεί, ενώ η μέγιστη χωρητικότητα του κέντρου είναι για 2.000 ανθρώπους» αναφέρει το κείμενο.
Επισημαίνει ότι στο Βαθύ οι εγκαταστάσεις υγιεινής είναι ελλιπείς, η διανομή φαγητού γίνεται με προβλήματα, ενώ για το hotspot ΒΙΑΛ στη Χίο κάνει αναφορά στις αναταραχές που «είχαν ως αποτέλεσμα να μαχαιρωθούν τρεις άνθρωποι».
«Δεινές συνθήκες»
Στην ενδοχώρα η Αρμοστεία διαπιστώνει ότι η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη.
«Οι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε πάνω από 30 χώρους, ενώ πολλοί ανάμεσά τους περιμένουν τη δυνατότητα να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά και γύρω από την Ειδομένη κοντά στα σύνορα με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι δεινές», σημειώνεται.
Επισημαίνει ότι ο κίνδυνος πρόκλησης πανικού και τραυματισμών σε αυτούς τους χώρους είναι υπαρκτός στις παρούσες συνθήκες.
Επίσης, προειδοποιεί ότι η περιορισμένη δυνατότητα της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου για καταγραφή και εξέταση των αιτημάτων ασύλου θα οδηγήσει σε προβλήματα, με παράγοντες που προκαλούν ανησυχία να είναι οι περιορισμένες ώρες κατά τις οποίες γίνεται καταγραφή, η ύπαρξη ημερήσιου ορίου στις καταγραφές, η έλλειψη πρόσβασης στο σύστημα καταγραφής μέσω σκάιπ που έχει θέσει σε λειτουργία η Υπηρεσία Ασύλου.
Επίσης, η Ύπατη Αρμοστεία έχει ζητήσει την πρόσβαση στους ανθρώπους που επιστρέφονται από την Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί ότι έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματική διεθνή προστασία και να αποτραπεί ο κίνδυνος της επαναπροώθησής τους.
Αναφέρει πως ελπίζει ότι θα υιοθετηθεί σύντομα ο κανονισμός για την Προσωρινή Προστασία που απαιτείται ώστε να χορηγηθεί ή να τεθεί πάλι σε ισχύ το καθεστώς προσωρινής προστασίας για τους Σύρους που επιστρέφονται από την Ελλάδα.
http://www.efsyn.gr/arthro/oie-paranomes-oi-omadikes-apelaseis-prosfygon
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου