Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι έτοιμοι στην Λιβύη να περάσουν στην Ιταλία, σύμφωνα με στρατιωτικό σύμβουλο που εργάζεται στον ΟΗΕ, όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο DPA.
Πέρυσι, οι περισσότεροι μετανάστες στην Ευρώπη, χρησιμοποίησαν τη λεγόμενη ‘βαλκανική οδό’ από τη Τουρκία προς τη Γερμανία με πρώτη χώρα διέλευσης την Ελλάδα, αλλά μετά από το κλείσιμο των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια, η θαλάσσια διαδρομή από Λιβύη προς Ιταλία θα γίνει ξανά η κύρια μεταναστευτική διαδρομή προς την Ευρώπη, σημειώνει το πρακτορείο.
«Στη Λιβύη υπάρχει ένα εκατομμύριο πιθανοί μετανάστες», είπε στην Επιτροπή του ιταλικού κοινοβουλίου ο στρατηγός Πάολο Σέρα, στρατιωτικός σύμβουλος του απεσταλμένου στον ΟΗΕ στη Λιβύη, Μάρτιν Κόμπλερ.
Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«Οι μετανάστες προσβλέπουν στη διαδρομή από την κεντρική Μεσόγειο. Ο αριθμός των πιθανών μεταναστών στη Λιβύη είναι ανησυχητικός. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη προς τη Μάλτα και την Ιταλία, εφ’ όσον το ζητήσουν», είπε ο Τουσκ.
Σύμφωνα με τον στρατηγό Σέρα, πρέπει να σταματήσουν οι συγκρούσεις στη Λιβύη και να ανοικοδομηθεί η οικονομία της χώρας, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος φυγής από τη χώρα μεγάλου μέρους του πληθυσμού της.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί από 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε μόλις 300 χιλιάδες.
«Οι άνθρωποι που προέρχονται από άλλες αφρικανικές χώρες, σταματούσαν μέχρι πριν μερικά χρόνια στη Λιβύη, όπου έβρισκαν δουλειά. Τώρα υπάρχει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και είναι δύσκολος ο έλεγχος της ανθρώπινης ροής από τις αφρικανικές χώρες νοτίως της Σαχάρας», είπε.
http://www.echedoros-a.gr/2016/04/blog-post_70.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου