Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

«Όχι στον νέο νόμο - Ναι στην αξιοπρέπεια»

AP Photo/Claude Paris
Συντάκτης: efsyn.gr
Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και μισθωτοί διαδήλωσαν μαζικά και σήμερα στη Γαλλία, που για τέταρτη φορά σε ένα μήνα παρέλυσε από την απεργία κατά της προωθούμενης μεταρρύθμισης στα εργασιακά.
Αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν την απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίουκατέβηκαν και πάλι σήμερα στους δρόμους στο Παρίσι και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Γαλλίας έπειτα από κάλεσμα επτά συνδικάτων.
«Όχι στον νέο νόμο. Ναι στην αξιοπρέπεια, στον σεβασμό και στο δικαίωμα στην εργασία», είπαν οι συγκεντρωμένοι. 

Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου κρίνοντας ότι είναι πολύ ευνοϊκό για τους εργοδότες και παράγοντας αβεβαιότητας για τους μισθωτούς, ιδίως τους νέους.


AP Photo/Michel Euler

Συγκρούσεις σημειώθηκαν το πρωί ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις, που προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων, στη Νάντη της δυτικής Γαλλίας, λίγο μετά την έναρξη πορείας.

Στα σοβαρά επεισόδια, τραυματίστηκαν τόσο διαδηλωτές αλλά και 24 αστυνομικοί, εξ αυτών τρεις σοβαρά.

Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Liberation, έχουν γίνει 300 προσαγωγές διαδηλωτών.


AP Photo/Laurent Cipriani

Η γαλλική αστυνομία μιλά για «300 κουκουλοφόρους διαδηλωτές», οι οποίοι επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, την ώρα που σχεδόν 15.000 άνθρωποι (οι συνδικαλιστές μιλούν για 60.000 διαδηλωτές) είχαν κατακλύσει τους δρόμους στο Παρίσι, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τις γαλλικές εφημερίδες, διαδήλωσαν από 170.000 (εκτίμηση της αστυνομίας) έως 500.000 άνθρωποι.


















Συλλαλητήρια την Πρωτομαγιά

Επόμενο ραντεβού την Πρωτομαγιά, δύο μέρες πριν ξεκινήσει η συζήτηση του σχεδίου νόμου στη Βουλή και έναν χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές, που προοιωνίζονται ιδιαίτερα δύσκολες για τον Φρανσουά Ολάντ.

Η υπουργός Εργασίας Μιριάμ Ελ Χομρί έχει αφαιρέσει κάποιες από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις προκειμένου το κείμενο να γίνει αποδεκτό και έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας από τις μέρες της οικονομικής άνθησης του 2000».

Οι αντιτιθέμενοι στο εργασιακό νομοσχέδιο είναι αποφασισμένοι ότι θα συνεχίσουν την κινητοποίηση, ενώ γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο ενδεχόμενο ενός κινήματος με ευρύτερη βάση, ακόμη και κυλιόμενων απεργιών.

Δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από το BFM TV δείχνει πως ένα ποσοστό κοντά στο 80% των Γάλλων «φοβάται κλιμάκωση παρά την ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα μιας σημαντικής πτώσης στον μηνιαίο αριθμό των ανέργων».

«Ορισμένα σημεία μένουν να διευκρινιστούν», αλλά «νομίζω ότι είμαστε σε θέση να έχουμε μια πλειοψηφία, υπό την επιφύλαξη των εξελίξεων που είναι ακόμη πιθανές στη διάρκεια των συζητήσεων», δήλωσε σήμερα ο σοσιαλιστής βουλευτής Κριστόφ Σιρούγκ, εισηγητής του σχεδίου νόμου στην Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο, για τα συνδικάτα παραμένει μια «κόκκινη γραμμή»: «η ανατροπή της ιεραρχίας των κανόνων» που επιτρέπει σε μια επιχειρησιακή συμφωνία να υπερισχύει της κλαδικής ακόμη και αν είναι λιγότερο ευνοϊκή.


AP Photo/Claude Paris
Οι «ολονυχτίες» συνεχίζονται

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 9 Μαρτίου και τη νύχτα της 31ης του ίδιου μήνα, 390.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές, 1 με 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετείχαν σε συλλαλητήρια σε όλη τη Γαλλία.

Οι νέοι του κινήματος Nuit Debout, που διεύρυνε το κύμα των διαμαρτυριών, συνεχίζουν τις βραδινές διαδηλώσεις στις πλατείες στο Παρίσι. 

Στις τάξεις των διαμαρτυρόμενων βρίσκονται εργαζόμενοι στον τομέα του θεάματος, που διαπραγματεύονται το μέλλον του καθεστώτος της ασφάλισης ανεργίας. 

Έχοντας καταλάβει από τη Δευτέρα το θέατρο Odéon στο Παρίσι, στο πλαίσιο του κινήματος κατάληψης θεάτρων στην επαρχία και απειλώντας τη διεξαγωγή των φεστιβάλ του καλοκαιριού.

Μια συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες ανάμεσα στις οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών του θεάματος, πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τη βάση και τον οργανισμό που έχει επιφορτιστεί με την ασφάλισή τους κατά της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου