Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Κεντρική-ΝΑ Ευρώπη: Η «επέλαση» του κινεζικού κεφαλαίου

Οι πρώτοι μήνες του 2016 δείχνουν μια καλά προετοιμασμένη επέκταση του Κινεζικού Κεφαλαίου στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και της Κεντρικής πέριξ του Δούναβη.

Του Ιωάννη Μιχαλέτου
ΠΗΓΗ: Radical Islam Monitor in Southeast Europe  URL: http://www.rimse.gr/
Η αγορά του λιμένα του Πειραιά, της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου της Αλβανίας (σε Κινεζική εταιρεία που συνδέεται με το Ρωσικό Κρεμλίνο), γεωργικών εκτάσεων στη Σερβία, του Αεροδρομίου των Τιράνων, χαλυβουργιών και εργοστασίων μηχανημάτων στην Τσεχία και στη Σερβία, οδικού δικτύου στο Μαυροβούνιο, υδροηλεκτρικά κέντρα επίσης στο Μαυροβούνιο.
Επιπρόσθετα, άλλο οδικό δίκτυο στα Σκόπια, εξαγορά κέντρων επιμελητείας στη Βουλγαρία, εμπορικών κέντρων και αγροτικής γης στην Ουγγαρία και ξενοδοχείων στη Βουλγαρία, καθώς και πολλές άλλες, συνολικής αξίας μέχρι στιγμής άνω των 11 δισ. δολαρίων.

Ταυτοχρόνως, ετοιμάζεται εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μίλαν, εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας χημικών της Ελβετίας (αξίας 42 δισ. δολ.), κ.α.

Σε ευρύτερο επίπεδο οι Κινέζοι επισπεύδουν την ρευστοποίηση δολαρίων από τα αποθεματικά τους για την απόκτηση Κεφαλαίου, γεγονός που πλήττει τις μακροπρόθεσμες σταθερές του σημερινού παγκοσμίου οικονομικού συστήματος και τυγχάνει μάλιστα μίμησης και από άλλες δυνάμεις.http://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου