Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Γαλλία: όταν λέμε γενική απεργία εννοούμε γενική απεργία!

Το κίνημα στη Γαλλία βρίσκεται σε φάση καθοριστικής σημασίας και οι απεργίες, τα μπλόκα και οι διαδηλώσεις εντατικοποιούνται. Από τη πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί να καταστείλει όλο και περισσότερο το κίνημα με αστυνομικά και νομικά μέσα.
Περίπου 300.000 διαδηλωτές στη σημερινή πορεία σύμφωνα με τους διοργανωτές. Η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη λοιπόν σε σχέση με τη προηγούμενη βδομάδα.

Για τη πορεία στο Παρίσι: οι μπάτσοι σήμερα ήταν ιδιαίτερα προκλητικοί. Βροχή δακρυγόνων στο άσχετο, πολλές συλλήψεις – δεν έχουμε ακόμα επιβεβαιωμένο αριθμό. Επιπλέον, όταν η πορεία πλησίαζε τη πλατεία Νασιόν, αντιληφθήκαμε ότι οι μπάτσοι είχαν στήσει φράχτη στη μέση της πλατείας, και είχαν γεμίσει τη μισή πλατεία με βανάκια. Οι διαδηλωτές εξοργισμένοι άρχιζαν να πετάνε πέτρες, αντικείμενα και τελικά ο φράχτης έπιασε φωτιά. Βροχή δακρυγόνων, αλλά μετά από λίγο οι διαδηλωτές καταφέραμε να μπούμε στη πλατεία. Αρκετοί τραυματίες.
Παράλληλα, η διακλαδική ΓΣ του Saint Denis (προάστιο του Παρισιού) αποφάσισε και μπλόκαρε τη γέφυρα που ενώνει Saint Ouen -Ile Saint Denis. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της: ”η γέφυρα είναι σημαντικό πέρασμα γιατί αποτελεί σημείο εισόδου/εξόδου βιομηχανικής ζώνης. Στόχος ήταν το μπλοκάρισμα της μεταφοράς εμπορευμάτων ιδιαίτερα προς το λιμάνι του Gennevilliers και το εργοτάξιο επέκτασης του μετρό. Επίσης με αυτή τη πράξη θέλουμε να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας με τους εργαζόμενους που μπλοκάρουν τις αποθήκες καυσίμων και απεργούν στα διυλιστήρια σε όλη τη Γαλλία”.
Το provo.gr παραθέτει πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αλίευσε από μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας αλλά και από τα μπλόκα στα διυλιστήρια:
Διαβάζουμε στο HitAndRun:
«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να διασφαλίσουμε την τροφοδοσία των Γάλλων και την οικονομία», δεσμεύθηκε ο πρόεδρος Ολάντ κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η χθεσινή ήταν η τρίτη ημέρα άντλησης από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαϊκών προϊόντων, που επαρκούν για 115 ημέρες.
Η τροφοδοσία σε πετρέλαιο θα γίνει ακόμη πιο προβληματική με την απεργία στα περισσότερα λιμάνια, σύμφωνα με τη CGT. Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες στα λιμάνια του Σεντ Ναζέρ, του Λοριάν και της Μπρεστ, ενώ παράλληλα η CGT επιδιώκει να επεκτείνει την απεργία και σε έναν άλλο στρατηγικό πόλο: τους πυρηνικούς σταθμούς. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις προκαλούν προβλήματα και στις μεταφορές. Η δημόσια επιχείρηση σιδηροδρόμων SNCF περνά από χθες το πέμπτο απεργιακό επεισόδιο από τον Μάρτιο. Στις αεροπορικές μεταφορές, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας συνέστησε στις αεροπορικές εταιρείες να περιορίσουν κατά 15% τις πτήσεις τους από και προς το αεροδρόμιο του Ορλί.
Διαβάζουμε στο Περιοδικό:
“Από σήμερα, Τετάρτη 25/5, στο χορό των σκληρών κινητοποιήσεων ενάντια στις αντιεργατικές μεταρρυθμίσεις μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο Nogent-sur-Seine, οι οποίοι κήρυξαν αρχικά μία 24ωρη απεργία, εν αναμονή και των αποφάσεων των εργαζόμενων στα υπόλοιπα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας. Αν αναλογιστούμε ότι η Γαλλία προμηθεύεται τα τρία τέταρτα της ηλεκτρικής ενέργειας από τα εργοστάσια αυτά, καταλαβαίνουμε ότι η μάχη των εργαζομένων αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία και χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη στήριξη για να συνεχιστεί και να επεκταθεί, καθώς απειλεί πραγματικά την κατάρρευση του κύρους της κυβέρνησης του Μανουέλ Βαλς.
Πρόκειται για δεύτερο πολύ ισχυρό «χτύπημα», ύστερα από τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των διυλιστηρίων και την ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας πετρελαίου και αερίου Total, η οποία δήλωσε ότι θα επανεξετάσει σοβαρά τις επενδύσεις της στη Γαλλία, λόγω των απεργιών και των αποκλεισμών των διυλιστηρίων. Την δήλωση αυτή έκανε ο Patrick Pouyanné, διευθύνων σύμβουλος της Total”.
Τα συνδικάτα CGT και Sud καλούν σε απεργία διαρκείας μετά τις 10 Ιουνίου, ημέρα έναρξης του Euro 2016.
πολύ σημαντικό εφόσον η κυβέρνηση με αφορμή την έναρξη του Euro, πέρασε παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Επίσης πολλοί βουλευτές και Υπουργοί ήδη αρχίζουν και μιλάνε για την ”ασφάλεια” του Euro. Είναι προφανές πως θα το χρησιμοποιήσουν για να προσπαθήσουν να καταστείλουν το κίνημα.

[UPDATE 27/5:]
Πολύ σοβαρή εξέλιξη: Η αστυνομία έκανε αρκετές συλλήψεις χτες (26/5) αν και δεν έχουμε ακόμα ακριβή αριθμό. Έγινε συγκέντρωση μπροστά στο αστυνομικό τμήμα του 5ου διαμερίσματος του Παρισιού όπου βρίσκονται μερικοί από τους συλληφθέντες.  Εμφανίστηκαν φασίστες και οι μπάτσοι βρήκαν την ευκαιρία να περικυκλώσουν τους συγκεντρωμένους τους οποίους ”συνόδευσαν για τη δική τους ασφάλεια” στο μετρό. Ένας ματατζής κάνοντας ”χιούμορ” είπε ” μην πάρετε το μετρό να πάτε σε άλλο Α.Τ να κάνετε συγκέντρωση, θα σας ξεφτιλίσουν πάλι οι φασίστες”.
Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι έχει ήδη δημιουργηθεί ταμείο απεργίας για να βοηθήσει τους εργαζόμενους/ες σε απεργία. Μέσα σε λίγες μέρες με τη βοήθεια χιλιάδων ατόμων, το ταμείο έχει μαζέψει 85.000 ευρώ.
APERGIES
Χρονοδιάγραμμα-ημερολόγιο για τις απεργίες των επόμενων ημερών.
Και κλείνοντας με κάτι χιουμοριστικό αλλά ενδεικτικό της μαχητικότητας των συντρόφων και συντροφισσών στην Γαλλία: η εκπομπή στην οποία συμμετείχε η Υπουργός Ελ Κομρί διακόπηκε σήμερα από διαδηλωτές.
Ευχαριστούμε την Ελοντί Κ. για τις συνεχείς ενημερώσεις και πληροφορίες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου