Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Εικόνες χάους και βίας στη Βενεζουέλα [ΒΙΝΤΕΟ]

Εκτεταμένα μπλακ άουτ, πλιάτσικο σε καταστήματα, βία και ελλείψεις ακόμα και σε βασικά αγαθά συνθέτουν τις σκηνές χάους που εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα τη Βενεζουέλα με την χώρα να παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου κλονίζουν την οικονομία της χώρας και οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να προμηθευτούν ούτε τα απαραίτητα. Το κρέας, τα φάρμακα, το λάδι και το χαρτί τουαλέτας έχουν εξαφανιστεί από την αγορά ενώ οργισμένοι και απελπισμένοι πολίτες καταφεύγουν ακόμα και στο πλιάτσικο για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την οικογένειά τους.

Ιδιαίτερα βίαιες ταραχές ξέσπασαν στην πόλη Μαρακαΐμπο, όπου οι πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους και επιτέθηκαν σε φορτηγά που μετέφεραν αγαθά. 
Η χώρα δεν έχει καν αρκετά χρήματα για να τυπώσει… χρήματα, όπως αναφέρει το δίκτυο Bloomberg.
H κυβέρνηση Μαδούρο ανακοίνωσε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα λειτουργούν πλέον μόνο Δευτέρα και Τρίτη. Τα σχολεία θα παραμένουν κλειστά τις Παρασκευές.
Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού δικτύου.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση αύξησε τις τιμές των καυσίμων κατά 6.000%, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να καλύψει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.
Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλα ισχυρίζεται ότι 600.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει το αίτημα για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με το ερώτημα της καταλληλότητας του κ. Νικολάς Μαδούρο. 
Ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος από αυτόν που απαιτείται για να ξεκινήσει η διαδικασία του δημοψηφίσματος. Ο ίδιος ο κ. Μαδούρο έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι σκοπεύει να εξαντλήσει τη θητεία του και χαρακτηρίζει την ενέργεια της αντιπολίτευσης «πραξικόπημα».
Η νομοθεσία της χώρας προβλέπει την απομάκρυνσή του με δημοψήφισμα εφόσον έχουν εκτίσει τουλάχιστον τη μισή θητεία του. Ο Μαδούρο ορκίστηκε τον Απρίλιο του 2013 και ήδη βρίσκεται στο μέσο της εξαετούς παραμονής του στο τιμόνι της χώρας.

πηγηhttp://sarantos-petropouli.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου