Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Ιδρύεται ισλαμική «μέγα-τράπεζα» στην Τουρκία – Τι είναι τα ισλαμικά οικονομικά!

Τα μεγαλεπήβολα οθωμανικά σχέδια καλά κρατούν στο σουλτανάτο του Ερντογάν.

Η Τουρκία σχεδιάζει να ιδρύσει στο έδαφός της μια ισλαμική «μέγα-τράπεζα» εντός του έτους, δήλωσε την Τετάρτη 11 Μαΐου ο αναπληρωτής Τούρκος πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ.
«Είμαστε σε επαφή με την Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα (IDB) για να ιδρύσουμε μια μέγα-τράπεζα στην Τουρκία. Η Ινδονησία έχει υποβάλει παρόμοιο αίτημα», είπε ο Σίμσεκ απευθυνόμενος σε ισλαμική οικονομική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη.
Πρόσθεσε ότι η Ινδονησία, η Τουρκία και η Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία έχει την έδρα της στη Σαουδική Αραβία, αποφάσισαν ότι:
«Η Τουρκία θα φιλοξενεί μια μέγα-τράπεζα που θα εξυπηρετεί την περιοχή. Η Ινδονησία θα έχει και εκείνη μία επίσης [μέγα-τράπεζα]. Θα εξειδικευτούν και θα παίξουν ρόλο περιφερειακό», είπε ο Σιμσέκ, προσθέτοντας ότι η νέα μέγα-τράπεζα θα εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ομιλία του, είπε ότι το κράτος θα είναι μέτοχος της νέας μέγα-τράπεζας όπως και η Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας, γράφει η Hurriyet Daily News έχει στόχο εδώ και πολύ καιρό να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε χρηματοπιστωτικό κέντρο και σκοπεύει να το κάνει αυτό με ισλαμικά κεφάλαια, δηλαδή χρήματα κυρίως της Σαουδικής Αραβίας.

Τα ισλαμικά οικονομικά συνεπάγονται άτοκες συναλλαγές, σύμφωνα με τον Ισλαμικό Νόμο.

Στην Τουρκία λειτουργούν σήμερα έξι ισλαμικές τράπεζες, οι Albaraka Türk, Bank Asya, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Ziraat και Vakıf.

Οι Ziraat και Vakıf είναι κρατικές ισλαμικές τράπεζες. Μια ακόμα κρατική τράπεζα, η Halkbank, αναμένεται να αρχίσει τις δικές της ισλαμικές οικονομικές δραστηριότητες.

Τουλάχιστον 16.000 άνθρωποι εργάζονται στις ισλαμικές τράπεζες και συνολικά υπάρχουν 1.100 υποκαταστήματα σε όλη την Τουρκία.

Οι ισλαμικές τράπεζες αποτελούν το 5% του συνολικού τραπεζικού συστήματος της Τουρκίας, η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να αυξήσει το μερίδιο των ισλαμικών τραπεζών στο 15% μέχρι το 2023.

Οι ισλαμικές τράπεζες και τα ισλαμικά οικονομικά λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες της Σαρία, του θρησκευτικού νόμου.

Το ισλαμικό σύστημα απαγορεύει την είσπραξη τελών ή την πληρωμή τόκων, αλλά προωθεί τη συμμετοχή στην ιδιοκτησία και τη μοιρασιά των κερδών.

Το ταχέως αναπτυσσόμενο οικονομικό σύστημα της Σαρία ενδέχεται να γνωρίσει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη ως εναλλακτικό του καπιταλισμού σύστημα εν μέσω της πιστωτικής και της τραπεζικής κρίσης, εκτιμούν ισλαμιστές λόγιοι και ακαδημαϊκοί.

Το ισλαμικό σύστημα απαγορεύει την είσπραξη τελών ή την πληρωμή τόκων, αλλά προωθεί την συμμετοχή στην ιδιοκτησία και τη μοιρασιά των κερδών.

Οι Ισλαμικές τράπεζες δεν αγοράζουν μετοχές αλλά επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία τα οποία και τις προστατεύουν από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το Ισλαμικό Τραπεζικό Σύστημα διαφέρει σε δύο σημεία με τον καπιταλισμό. Απαγορεύει τα δάνεια με τόκο, θεωρώντας τα τοκογλυφία, πράξη που απαγορεύεται από το Ισλάμ και επίσης δεν επιτρέπει την κερδοσκοπία.

Σε αντίθεση με τον καπιταλισμό το Ισλαμικό σύστημα επωμίζεται μαζί με τον πελάτη το οποιοδήποτε ρίσκο και μοιράζεται μαζί του τα κέρδη.

Τα συμμορφωμένα προς τη Σαρία τραπεζικά προϊόντα είναι η Ljara, ενός τρόπου αγοράς σπιτιού με leasing και επακόλουθης ιδιοκτησίας χωρίς την υποθήκευση του σπιτιού. Άλλα προϊόντα είναι το Musharaka, στο οποίο τράπεζα και πελάτης μοιράζονται τα κέρδη και τις ζημιές και το Murabaha.

Η κατάρρευση του καπιταλισμού που βασίζεται στην τοκογλυφία και το χαρτί και όχι στο εμπόριο ειδών στην αγορά είναι απόδειξη ότι το σύστημα αυτό βρίσκεται σε κρίση και πως η οικονομική φιλοσοφία του Ισλάμ αντέχει ακόμα, έχει αναφέρει στο παρελθόν ο Αιγύπτιος ισλαμιστής ιεροκήρυκας σεΐχης Γιούσεφ Αλ Καραντάουι σε ομιλία του στη Ντόχα του Κατάρ.

«Έχουμε όλο τον πλούτο…που έχει το Ισλαμικό έθνος, σχεδόν όλο το πετρέλαιο και έχουμε και μια οικονομική φιλοσοφία που κανείς άλλος δεν έχει», λέει ο ίδιος αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι Ισλαμικές χώρες με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, διαθέτουν τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου