Συντάκτης: efsyn.gr
Μετά την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος στην Τουρκία, τη φίμωση αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ, τις συλλήψεις δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών, τη δραματική κλιμάκωση στο κουρδικό, την εμπρηστική παρεμβατικότητα στο συριακό και τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία, ήρθε η σειρά του... πρωθυπουργού.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομακρύνει τον Αχμέτ Νταβούτογλου έξι μήνες μετά τη μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) στις βουλευτικές εκλογές και τον σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης με πλειοψηφία σχεδόν 50% στη Βουλή.
Το AKP θα πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο τις επόμενες εβδομάδες (μετά τις 21 Μαΐου και όχι αργότερα από τις 6 Ιουνίου, πρώτη μέρα του Ραμαζανιού), στο οποίο ο Νταβούτογλου δεν θα είναι καν υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
Οι διαδικασίες «διαζυγίου» προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς καθώς η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των δύο ηγετών έγινε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο και έληξε έπειτα από 1 ώρα και 40 λεπτά χωρίς ανακοινώσεις...
Ήδη τα δημοσιεύματα περιστρέφονται στους πιθανούς αντικαταστάτες του Νταβούτογλου, μεταξύ των οποίων ακούγεται και ο Berat Albayrak, υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Ερντογάν.
Η διαμάχη των δύο ηγετών έχει ήδη πλήξει και το επενδυτικό κλίμα, με το χρηματιστήριο να παρουσιάζει πτωτική πορεία (χθες η τουρκική λίρα υποχώρησε 4,5% έναντι του δολαρίου) μετά τη μεγαλύτερη πτώση που σημείωσε τους τελευταίους πέντε και πλέον μήνες κατά την προηγούμενη συνεδρίασή του.
Kayhan Ozer, Presidential Press Service, Pool via AP
«Μάχη» για την εξουσία
Η ρήξη των δύο ηγετών δεν είναι σημερινή· κυβερνούν τη χώρα σε μια τεταμένη συμμαχία έπειτα την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία το 2014 και την αντικατάστασή του στην πρωθυπουργία από τον Νταβούτογλου.
Ο -επονομαζόμενος και σουλτάνος- Ερντογάν θέλει ένα ισχυρό προεδρικό σύστημα, «όχημα» για τις ηγεμονικές φιλοδοξίες του. Ένα τέτοιο σύστημα θέτει τον πιο ήπιο και πρώην διπλωμάτη Νταβούτογλου στο περιθώριο.
Τις τελευταίες μέρες ο Ερντογάν αφαίρεσε από τον Νταβούτογλου την αρμοδιότητα για τον διορισμό επαρχιακών αξιωματούχων του AKP. Με την απόφαση αυτή μειώθηκε η ικανότητα του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει τον έλεγχο της βάσης του κόμματος και παράλληλα ενισχύθηκε η επιρροή του Ερντογάν.
Η απομάκρυνση Νταβούτογλου έρχεται και σε μια άλλη κρίσιμη στιγμή: την ώρα που η Κομισιόν φαίνεται να δίνει «πράσινο» φως για κατάργηση της έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες, επιτυχία που ο Ερντογάν θέλει να καρπωθεί μόνο ο ίδιος.
«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως πρωθυπουργός ανακοίνωσα αυτό που θα έρθει τον Οκτώβριο του 2016», είπε πρόσφατα ο Ερντογάν. «Δεν καταλαβαίνω γιατί το να επισπεύδεται τέσσερις μήνες παρουσιάζεται ως νίκη. Είμαι λυπημένος από την παρουσίαση μικρών πραγμάτων ως κάτι μεγαλύτερο», πρόσθεσε θέλοντας να μειώσει τη συνεισφορά του Νταβούτογλου.
Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για την προσφυγική κρίση υπήρξε έργο του Νταβούτογλου και το μέλλον της προοιωνίζεται αβέβαιο χωρίς τον ίδιο στην πρωθυπουργία.
Σύμφωνα με τον πρώην διπλωμάτη και πολιτικό σχολιαστή Sinan Ulgen, οι δύο ηγέτες είχαν πάντα να αντιμετωπίσουν ένα «θεμελιώδες δίλημμα».
«Τελικός στόχος του Ερντογάν ήταν να συγκεντρώσει την υποστήριξη του λαού προκειμένου να κάνει τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα. Τελικός στόχος του Νταβούτογλου ήταν να εδραιώσει τη δική του δύναμη και να γίνει ένας πετυχημένος πρωθυπουργός».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου