Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Η νέα τουρκική κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντα της. Το ερώτημα που πλανάται είναι τι σηματοδοτεί η νέα αυτή αλλαγή. Σίγουρα κανείς δεν θεωρεί θετική εξέλιξη την αναρρίχηση του κ. Γιλντιρίμ στο αξίωμα του πρωθυπουργού.
Προφανώς η επιλογή του Ερντογάν οφείλεται κυρίως στον φόβο και την ανασφάλεια που αισθάνεται. Θέλει να εδραιώσει την φαραωνική ηγεμονία του και να ελέγχει πλήρως κυβέρνηση και κόμμα. Αυτό μπορεί να το επιτύχει μόνο με υπάκουους, πιστούς συνεργάτες. Για αυτό άλλωστε επέλεξε ως πρωθυπουργό έναν άνθρωπο βουτηγμένο στη διαφθορά , φιλοχρήματο, ανίκανο να μιλήσει δημόσια και έτοιμο να κάνει τη μεγάλη γκάφα σε κάθε του βήμα.
Μοναδικό του προσόν οι καλές σχέσεις του με τους μεγαλοεργολάβους και βαρόνους του Τύπου, τους οποίους δημιούργησε και ανέπτυξε στα 11 χρόνια υπουργίας του. Ο Πρόεδρος μέσω του πρωθυπουργού θέλει ακριβώς να ελέγχει πλήρως αυτούς που απέκτησαν μεγάλη οικονομική δύναμη και μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν και να επιβάλλουν αυτά που θέλουν.
Μετά τη νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσουν αλλαγές και στη διοίκηση άλλων κρατικών φορέων. Εντύπωση προκαλεί το όνομα του Λεβέντ Γκιοκτάς που ακούγεται μεταξύ αυτών που πρόκειται να αντικαταστήσουν τον Χακάν Φιντάν στην ηγεσία της ΜΙΤ. Ο Γκιοκτάς είχε λάβει μέρος την επιχείρηση σύλληψης του Οτζαλάν, αλλά παρέμεινε πέντε χρόνια στις φυλακές της Σιλιβριάς με την κατηγορία της προετοιμασίας πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν. Ένας άνθρωπος που είχε παρασημοφορηθεί για την ανδρεία του από το Στρατό, παρέμεινε άδικα πέντε χρόνια στη Φυλακή και τώρα είναι ένας από τους υποψήφιους για την ηγεσία της ΜΙΤ. Ο “ήρωας” που συνέλαβε τον Οτζαλάν δήλωνε κάποτε ότι μπορεί να τερματίσει την τρομοκρατία σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ….Μήπως αυτός είναι ο λόγος της υποψηφιότητάς του;
Militaire.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου