Κυριακή 29 Μαΐου 2016

«Αφού φεύγουν οι Ελληνες, εμείς γιατί να μείνουμε εδώ;»

Συντάκτης: Γιώργος Παγούδης
«Σεβόμαστε τους Ελληνες, την Ιστορία τους, αλλά θέλουμε να πάμε σε άλλο κράτος, δεν θέλουμε να μείνουμε εδώ. Δυο μήνες τώρα που είμαστε στην Ελλάδα, βλέπουμε Ελληνες που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, γιατί δεν έχουν χρήματα. Εμείς γιατί να μείνουμε εδώ, γιατί να υποβάλουμε αίτημα ασύλου εδώ, αφού δεν υπάρχει μέλλον ούτε για τους Ελλνες;».
Ηταν τα λόγια με τα οποία μας αποχαιρέτησε ο 44χρονος Σύρος Ουασίμ Ομάρ, ένας από τους 18 πρόσφυγες που εδώ και 10 ημέρες κάνουν απεργία πείνας, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το δικαίωμά τους να αναζητήσουν άσυλο σε όποια χώρα επιθυμεί ο καθένας τους.
Στον προσφυγικό καταυλισμό της Σούδας, δίπλα στα τείχη του Κάστρου, οι 18 πρόσφυγες που συνεχίζουν την απεργία απηύθυναν και χθες ένα ακόμα SOS, ζητώντας η φωνή τους να ακουστεί όσο πιο μακριά είναι δυνατόν.

«Δεν θέλουμε να αυτοκτονήσουμε. Θέλουμε όμως κάποιος να μας ακούσει και να νοιαστεί. Στις ευρωπαϊκές χώρες ο χρόνος είναι πολύτιμος, αλλά όχι για μας, εμείς είναι σαν να είμαστε έξω από τον χρόνο και έξω από την ίδια τη ζωή», έλεγε ο ίδιος.

Αρχικά οι πρόσφυγες απεργοί πείνας ήταν 40. Μεταξύ τους ανήλικοι, ακόμη και μια έγκυος γυναίκα.

«Συζητήσαμε μεταξύ μας και με γιατρούς και καταλήξαμε ότι αυτοί έπρεπε να σταματήσουν. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε», έλεγαν οι ίδιοι που δίνουν αγώνα με την εξάντληση. Ηδη, αρκετοί έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ καθημερινά σχεδόν ένας από αυτούς μεταφέρεται με ασθενοφόρο αφού χάσει τις αισθήσεις του.
Συμπαράσταση



Δίπλα τους έχουν και τις οικογένειές τους που τους συμπαραστέκονται σε αυτόν τον άνισο αγώνα ζωής, αλλά και την ηθική συμπαράσταση ομάδων εθελοντών, όπως της «Λάθρα;» της Κοινωνικής Κουζίνας, των Αλληλέγγυων Χίου και της ΦΕΟΧ Ομάδα Διάσωσης που σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν, μεταξύ άλλων:

«Διαπιστώνουμε καθημερινά πως ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου μετά την επαίσχυντη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας τροφοδοτεί την απελπισία και την οργή. Από τους ανθρώπους αυτούς έχει στερηθεί κάθε προοπτική. Οι υποτυπώδεις συνθήκες διαβίωσης, η έλλειψη πληροφόρησης και κυρίως η ηχηρή απουσία των αρμόδιων υπηρεσιών που θα εξετάσουν τα αιτήματά τους εντείνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.

«Ως αλληλέγγυοι εθελοντές, που ζούμε από κοντά την αγωνία των προσφύγων, ενώνουμε τη φωνή μας με εκείνη των απεργών πείνας της Σούδας. Ζητάμε να τους δοθεί άμεσα ακριβής πληροφόρηση από αρμόδια χείλη για το πότε θα εξεταστούν τα αιτήματά τους και η ανάλογη νομική υποστήριξη. Ζητάμε από την κυβέρνηση και την Ευρ. Ενωση να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη συμφωνία με την Τουρκία και να αναγνωρίσουν το δικαίωμα των διωγμένων από τον πόλεμο και τη φτώχεια να πορευτούν με αξιοπρέπεια στον ούτως ή άλλως δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς».
Θα γίνουν 19;


Η Πολωνή εθελόντρια, που βρίσκεται στο πλευρό των προσφύγων | 

Σύντομα πάντως το μονοπάτι αυτό σκοπεύει να ακολουθήσει και η 23χρονη Hanna, μια νεαρή από την Πολωνία που έφτασε στη Χίο με δικά της μέσα και στόχο να προσφέρει ό,τι είναι δυνατόν.

«Το μόνο που μπορώ να κάνω πλέον ώστε να συμπαρασταθώ σε αυτούς τους ανθρώπους είναι να προχωρήσω και εγώ σε απεργία πείνας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι μόνοι τους και δεν πρέπει να τους αφήσουμε στην τύχη τους», έλεγε, ξεκαθαρίζοντας ότι σήμερα θα έχει λάβει την τελική της απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου