Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Το Ισλαμικό Κράτος υποχωρεί προς τη Ράκα καίγοντας τα πάντα πίσω του

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επίθεση των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) ενάντια στη ντε φάκτο «πρωτεύουσα» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, πόλη Ράκα.
Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είναι μια συμμαχία Κούρδων, Αράβων, Συριάνων – Ασσυρίων (χριστιανών) και Τουρκμένων.
Η συμμαχία αυτή, όπως δηλώνει και στο όνομά της, είναι ο δημοκρατικός στρατός της Συρίας με κορμό τις σοσιαλιστικές κουρδικές δυνάμεις των YPG/YPJ.
Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν διαταχθεί από τους οπλαρχηγούς τους να αποφύγουν να δώσουν μάχες με τις SDF στην ύπαιθρο και να υποχωρήσουν στη Ράκα, η οποία έχει οχυρωθεί και προετοιμαστεί για πολιορκία.

Ωστόσο, κουρδικές πηγές από το μέτωπο μεταδίδουν ότι οι τζιχαντιστές καθώς υποχωρούν εφαρμόζουν τακτική καμμένης γης, κατεδαφίζοντας κτίρια και καίγοντας φάρμες.

Ήδη υπό τον έλεγχο των SDF έχουν τεθεί πολλά χωριά και κωμοπόλεις στα βόρεια της Ράκα, ωστόσο, οι Κούρδοι παραλαμβάνουν ερείπια και στάχτη.

Η μεγάλη κουρδική επίθεση ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης από τρία σημεία. Σκληρές μάχες δόθηκαν στη νότια πλευρά της πόλης Εΐν Ισά.

Οι τζιχαντιστές άφησαν πίσω τους στο πεδίο της μάχης πολλούς νεκρούς και τραυματίες και τράπηκαν σε υποχώρηση για να αποφύγουν βαρύτερες απώλειες.

Στην επίθεση των SDF συμμετέχουν 12.000 άνδρες και γυναίκες, στην πλειονότητά τους Κούρδοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου