Γράφει ο Πολυδεύκης
Ο ουροβόρος όφις είναι το φίδι που ελίσσεται γύρω από τον εαυτό του και δαγκώνει την ουρά του, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι την τρώει. Η περίκλειστη αναπαράστασή του αποτελεί ένα αρχαίο σύμβολο της αιωνιότητας και της συνέχειας του κυκλικού χρόνου. Θα μπορούσε φυσικά να αποτελεί και το σύμβολο των συρράξεων στη Μέση Ανατολή ή πιο συγκεκριμένα στη Συρία. Τούτο υποστηρίζεται από το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μία υποβόσκουσα «δευτερεύουσα σύγκρουση» στη βόρεια Συρία, η οποία θα μπορούσε εύκολα να τεθεί εκτός ελέγχου.
Δύο Σύροι Κούρδοι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς πρώην μέλους του «FREE SYRIAN ARMY» (FSA) το προηγούμενο σαββατοκύριακο, ως αντίδραση σε αντίστοιχο περιστατικό του προηγούμενου μήνα, κατά το οποίο οι «YPG» (Κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας) σκότωσαν περίπου 50 μαχητές του «FSA» και τους μετέφεραν σε κουρδική επικράτεια της Συρίας, πάνω σε ανοικτό τρέιλερ.
Οι εντάσεις κλιμακώνονται, καθώς εικόνες από τα δύο περιστατικά, τα οποία δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, κυκλοφόρησαν στις 24-05-2016 στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, έως ότου η εναρμονιζόμενη με τον «FSA» αντικαθεστωτική οργάνωση «JAYSH AL THUWAR» αποκήρυξε τη φερόμενη δολοφονία Κούρδων αμάχων, ως έγκλημα διαπραχθέν από δυσαρεστημένο πρώην μαχητή του «FSA».
Η οργάνωση, σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοθέση της, χαρακτήρισε το περιστατικό «ψευδή στρατιωτική επιχείρηση» και ανέφερε ότι «ο δράστης αποπέμφθηκε από τους Σύρους αντικαθεστωτικούς πριν από ένα μήνα».
Ωστόσο, το περιστατικό είναι συμβολικό της αμοιβαίας δυσπιστίας που συνεχίζει να ρίχνει τη σκιά της στις σχέσεις Κούρδων-Αράβων στη βόρεια Συρία. Το περιστατικό λαμβάνει χώρα, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να συνασπίσουν τις αραβικές και κουρδικές Δυνάμεις για να πολεμήσουν την «IS», απειλώντας να προσθέσουν νέες επιπλοκές σε αυτή την απόλυτα σημαντική μάχη.
Ο HASSAN HASSAN, Σύρος δημοσιογράφος και μέλος του «TAHRIR INSTITUTE NATIONAL» δήλωσε: «Η Διεθνής Αμνηστία σε 7 μήνες έχεις εκδώσει δύο σημαντικές Εκθέσεις, που σχετίζονται με μία δευτερεύουσα σύγκρουση που υποβόσκει ανάμεσα στους Άραβες και τους Κούρδους από την Hasakah στο Qamashli και το Aleppo, η οποία θα μπορούσε εύκολα να τεθεί εκτός ελέγχου και να προστεθεί στις πολλές συγκρούσεις που ήδη μαστίζουν τη χώρα».
Οι Κούρδοι και οι Άραβες μαχητές έχουν μακρά ιστορία αμοιβαίας δυσπιστίας, η οποία κορυφώθηκε το διάστημα 2012-13, όταν οι «YPG» πολέμησαν εναρμονισμένες στον «FSA» αντικαθεστωτικές οργανώσεις για τη συριακή πόλη Ras al Ayn.
Αυτές οι εντάσεις έχουν έρθει ξανά στην επιφάνεια τους προηγούμενους 8 μήνες. Η ελεγχόμενη, από τις «YPG», συνοικία Sheikh Maqsood περιήλθε σε πολιορκία από συριακές κυβερνητικές Δυνάμεις και αντικαθεστωτικούς, ενώ ανακύπτουν αναφορές ότι οι αντικαθεστωτικοί έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά των Κούρδων της υπόψη συνοικίας.
Τον Μάρτιο, μία έντονη μάχη μεταξύ Κούρδων και αντικαθεστωτικών στο Aleppo έπληξε τη σχετική ηρεμία, η οποία σφυρηλατήθηκε από τη συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών, που συνάφθηκε με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και της Ρωσίας, έναν μήνα νωρίτερα.
Η αντιπαλότητα έχει θέσει τις ΗΠΑ σε δύσκολη θέση. Οι «YPG» έχουν αποδειχθεί, ως η πλέον αποτελεσματική Δύναμη, που μάχεται χερσαίως την «IS» στη Βόρεια Συρία, αλλά στην εδαφική επέκταση που τους έχουν επιφέρει οι νίκες τους, αντιτίθεται σφοδρά η Τουρκία, η οποία αποτελεί σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ και χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή μέσα σε αυτό το χάος συγκρούσεων που θυμίζει ρωμαϊκή αρένα το Ισραήλ βλέπει στο πρόσωπο των Κούρδων τους πιο αξιόπιστους αντιπάλους του Assad, αφού τους προτιμά έναντι κάθε άλλου μουσουλμάνου αντιστασιακού.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από την επιμονή της «HIGH NEGOTIATIONS COMMITTEE» (HNC), πως αυτή πρέπει να είναι η μοναδική αντικαθεστωτική οργάνωση της Συρίας που θα πρέπει να εκπροσωπείται στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης. Η «HNC» αποτελεί έναν υποστηριζόμενο από τη Σ. Αραβία συνασπισμό συριακών αντικαθεστωτικών οργανώσεων, ο οποίος συστάθηκε στο Riyadh, τον Δεκέμβριο του 2015.
Οι υποστηριζόμενες, από τις ΗΠΑ, «SYRIAN DEMOCRATIC FORCES» (SDF) υποτίθετο ότι θα καταπράυναν τις ανησυχίας της Τουρκίας, ενσωματώνοντας κάποιες αραβικές και τουρκομανικές οργανώσεις για να αντισταθμίσουν την κουρδική επιρροή.
Ωστόσο, οι «SDF» ιδρύθηκαν από μέλη του «EUPHRATES VOLCANO», ενός συνασπισμού που περιλαμβάνει συγκεκριμένες ομάδες του «FSA», αλλά κυριαρχείτο από το κουρδικό «YPG» και έχουν έκτοτε συγκρουσθεί με τη «13th DIVISION του «FSA», πλησίον του στρατηγικής σημασίας διαδρόμου Αzaz.
Πολλοί υποστηρίζουν, ότι η απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν τις «YPG» διακινδυνεύοντας τη σχέση τους με την Τουρκία, η οποία έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί ότι εθελοτυφλεί, είτε και υποστηρίζει τις παράνομες δραστηριότητες της «IS», υπέρ στενότερων σχέσεων με τις εντονότατα εχθρικά διακείμενες προς την «IS», «YPG», ήταν μία στρατηγική κίνηση.
Παρόλα αυτή, η επιμονή της Washington να υποστηρίξει την οργάνωση περιπλέχθηκε τον Φεβρουάριο, όταν Δυνάμεις των «ΥPG», δυτικότερα, φάνηκε να συντονίζονται με τη Ρωσία για να ανακαταλάβουν επικράτεια από, διακείμενους κατά του Assad, επαναστάτες, πλησίον του Azaz.
Το γεγονός πως ένας από τους κύριους στόχους των «YPG» είναι να διευρύνει την επικράτειά τους στη βόρεια Συρία, συνδέοντας το καντόνι του Afrin με την Jarabulus και λόγω του ότι διάκεινται εχθρικά περισσότερο κατά της «IS», παρά κατά του Assad, οι «YPG» αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από την Άγκυρα και τις σουνιτικές αντικαθεστωτικές οργανώσεις στη Συρία.
Την ίδια στιγμή οι Κούρδοι, αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου, όταν οι περιοχές τους τέθηκαν υπό τον έλεγχο σουνιτών αράβων, ενεπλάκησαν σε εθνοκάθαρση, σκοτώνοντάς τους ως φίλα προσκείμενους στο «ISIS», καίγοντας ακόμη και ολόκληρα χωριά. Το γεγονός αυτό περιπλέκει τα πράγματα μεταξύ Κούρδων και Αράβων, αφού έστω και μέσω της τουρκικής ή τζιχαντιστικής προπαγάνδας, οι αντίστοιχοι πληθυσμοί νοιώθουν απειλή από το κουρδικό στοιχείο και υπό τον φόβο και των τζιχαντιστών ωθούνται να ενταχθούν στις γραμμές του «ISIS», σε μια προσπάθεια υπεράσπισης της πόλης, όπως επί παραδείγματι στην περιοχή της Raqqa.
Η ανωτέρω κατάσταση έχει επιδεινωθεί έτι περισσότερο, στη Raqqa, όπου το ιστορικό της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των Αράβων και των Κούρδων, έχει σηματοδοτηθεί από μία μεγάλη εισροή αράβων προσφύγων, τον τελευταίο χρόνο, όταν οι Κούρδοι κατέλαβαν το γειτονικό Tel Abyad. Τότε, η εισβολή των Κούρδων είχε σημάδια εκδίκησης για όσες θηριωδίες εκτέλεσαν οι εξτρεμιστές σε κουρδικές πόλεις, εκδίκηση την οποία υπέστησαν οι άραβες της Tel Abyad, που κατηγορήθηκαν ως συνεργάτες των τζιχαντιστών.
Η κατάσταση στη Συρία ήταν λίγο ως πολύ γνωστό πως είναι περίπλοκη. Ωστόσο πλέον φαίνεται ένας πραγματικός γόρδιος δεσμός, μία λερναία ύδρα από την οποία ξεφυτρώνουν συνεχώς νέοι αντίπαλοι που όλοι επιθυμούν την εξόντωση των υπολοίπων. Κούρδοι, Άραβες, Τουρκομάνοι, Σουνίτες, Σιίτες, Hezbollah, συριακό καθεστώς, οπλαρχηγοί οι οποίοι αλλάζουν στρατόπεδα πιο συχνά από τη γεμιστήρα στο όπλο τους, συνθέτουν ένα τόσο ευμετάβλητο σκηνικό, στην κινούμενη άμμο του οποίου κινδυνεύουν να βυθιστούν οι μεγαλύτερες υπερδυνάμεις της υφηλίου, όχι μόνο λόγω της επιχειρησιακή εικόνας, που περιγράφεται παραπάνω, αλλά και λόγω της ιδιάζουσας γεωπολιτικής που χαρακτηρίζεται, κατά κύριο λόγο, από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Militaire.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου