Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ-Plan Β χωρίς την Τουρκία για το προσφυγικό

AP Photo/Visar Kryeziu

Συντάκτης: efsyn.gr
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο για το προσφυγικό ζήτημα χωρίς τη συμμετοχή της Άγκυρας, λόγω των ανησυχιών ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει πίσω από τη συμφωνία που έχει ήδη υπογραφεί.
Η εφημερίδα επικαλείται Ευρωπαίο υπουργό, ο οποίος υποστηρίζει ότι εάν καταρρεύσει το ήδη υπάρχον πλαίσιο, θα εφαρμοστεί άλλο σχέδιο για να παραμείνουν οι αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά, να ανασταλούν τα δρομολόγια των φέρι μπόουτ προς την ενδοχώρα και να απελαύνονται όσων τα αιτήματα απορρίπτονται απευθείας από τα νησιά, πίσω στις πατρίδες τους. 

Φυσικά, η Ε.Ε. δεν θα δώσει τα 6 δισ. ευρώ της βοήθειας προς την Τουρκία αλλά αντίθετα, τα χρήματα θα πάνε στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως μόλις χθες (Κυριακή), ο Ερντογάν κατηγόρησε τους Ευρωπαίους και τα κράτη της Ε.Ε. για «σκληρότητα» και «δικτατορία», επειδή κρατούν τα σύνορά τους κλειστά στους πρόσφυγες. Συμπλήρωσε ότι τα ευρωπαϊκά έθνη δεν έχουν δείξει «κανένα έλεος και καμία δικαιοσύνη».

Οι παραπάνω δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έρχονται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Αχμέτ Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία της χώρας, ύστερα από ρήξη με τον Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι ο Νταβούτογλου ήταν εκείνος που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία της Τουρκίας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό ζήτημα.
Στο κυνήγι «πιθανών τρομοκρατών»

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η ισπανική El Pais, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας θα αναπτύξουν ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες σε hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία, προκειμένου να εντοπιστούν «πιθανούς τρομοκράτες» που έχουν εισέλθει ως πρόσφυγες σε ευρωπαϊκό έδαφος. 

Όπως είπε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Europol, Μανουέλ Ναβαρέτε Πανιάγα, πρόκειται για δεκάδες αξιωματικούς που θα σταλούν σε τρεις χώρες που έχουν ζητήσει βοήθεια, μετά το καλοκαίρι, και θα συνεργαστούν επίσης στη διάλυση των παράνομων δικτύων μετανάστευσης «που μπορεί για ένα ακριβό τίμημα, να μεταφέρουν στην Ευρώπη τρομοκράτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου