Σύμφωνα δε με την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ, δεκάδες χιλιάδες απελπισμένοι κάτοικοι της Φαλούτζα παραμένουν στην πόλη χωρίς τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα | AP PHOTO/ KARIM KADIM
Συντάκτης: Γιώργος Τσιάρας
Δεύτερη ημέρα άγριων οδομαχιών χτες στη Φαλούτζα, με τους τζιχαντιστές υπερασπιστές της πόλης να πραγματοποιούν τολμηρή αντεπίθεση και τους Ιρακινούς στρατιώτες και πολιτοφύλακες να απαντούν με πυκνούς βομβαρδισμούς από συμμαχικά αεροσκάφη και εφόδους από σπίτι σε σπίτι, μετατρέποντας ολόκληρες γειτονιές σε ερείπια.
Παρά την αρχική αισιοδοξία των Ιρακινών για άμεση κατάληψη της πόλης, η μάχη παραμένει αμφίρροπη και οι μόνοι σίγουρα χαμένοι είναι οι τουλάχιστον 50.000 άμαχοι που δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη Φαλούτζα: ο Γιαν Εγκελαντ, επικεφαλής της ΜΚΟ «Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», που παραμένει στην πολιορκημένη πόλη προσπαθώντας να φυγαδεύσει με ασφάλεια όσο το δυνατόν περισσότερες παγιδευμένες οικογένειες, έκανε λόγο για «ανθρώπινη καταστροφή» στη Φαλούτζα, απευθύνοντας έκκληση στις δύο εμπόλεμες πλευρές να επιτρέψουν τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την έξοδο των αμάχων.
Σύμφωνα δε με την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ, δεκάδες χιλιάδες απελπισμένοι κάτοικοι της Φαλούτζα παραμένουν στην πόλη χωρίς τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα, ενώ λιγότεροι από 3.700 άνθρωποι μπόρεσαν να φύγουν την περασμένη εβδομάδα.
Η βιαιότητα των επιχειρήσεων έχει προκαλέσει τριγμούς και στην ιρακινή κυβέρνηση, καθώς πολλοί σουνίτες βουλευτές καταγγέλλουν αγριότητες κατά αμάχων τόσο από τις επίλεκτες ιρακινές δυνάμεις όσο και από τις σιιτικές πολιτοφυλακές που μάχονται στο πλευρό τους με την υποστήριξη του Ιράν και για την ώρα δεν έχουν ακόμη εισέλθει στην πόλη.
Πάντως οι πρώτες πληροφορίες από τον φλεγόμενο νότιο τομέα της πόλης και το προάστιο Νουαϊμίγια είναι πως οι μαχητές του «Ισλαμικού κράτους», που κατέλαβαν τη Φαλούτζα τον Γενάρη του 2014, αξιοποίησαν τα δύο σχεδόν χρόνια που μεσολάβησαν για να σκάψουν τούνελ και να «σπείρουν» στην πόλη «φωλιές» ελεύθερων σκοπευτών και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, παγιδεύοντας αυτοκίνητα και κτίρια και μετατρέποντάς την σε ένα «μικρό Στάλινγκραντ»...
Αγριες είναι οι συγκρούσεις και στη βόρεια Συρία, όπου η κατάσταση στο πεδίο είναι περίπλοκη λόγω της τουρκικής και κουρδικής εμπλοκής.
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μαχητές του «Ι.Κ.» με βαρύ οπλισμό επιτέθηκαν στα περίχωρα της κατεχόμενης από τη συριακή αντιπολίτευση πόλης Μαρέα, πλήττοντας θέσεις ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στον πόλεμο κατά των δυνάμεων του Ασαντ, οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα εμπλακεί σε συγκρούσεις και με τους Κούρδους πολιτοφύλακες της YPG, που ελέγχουν την περιοχή δυτικά της Μαρέα.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8.000 άμαχοι διέφυγαν από την εμπόλεμη ζώνη, αλλά εμποδίστηκαν να περάσουν στην κουρδική περιοχή σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό, από τους αντάρτες, της περιοχής Σέιχ Μακσούντ του Χαλεπιού.
Ταυτόχρονα, οι επικεφαλής των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Αζάζ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, εξέδωσαν οδηγία να μην επιτρέπεται πλέον η είσοδος σε όσους διέφυγαν από περιοχές που ελέγχει το «Ι.Κ.».
Στο μεταξύ, η Ρωσία διέψευσε κατηγορηματικά τις τουρκικές καταγγελίες ότι αεροπλάνα της εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Ιντλίμπ, σκοτώνοντας 60 αμάχους –μεταξύ των οποίων και επτά παιδιά– και πλήττοντας ακόμη και δύο νοσοκομεία.
Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας έκανε λόγο για προπαγάνδα από πλευράς της Τουρκίας αλλά και της συριακής αντιπολίτευσης.
Η Ιντλίμπ ελέγχεται από έναν ετερόκλητο συνασπισμό ανταρτικών οργανώσεων, στο οποίο συμμετέχουν και οι φανατικοί σουνίτες του Μετώπου Αλ Νούσρα και της Αχράρ Αλ Σαμ: Αραβες δημοσιογράφοι μετέδωσαν μάλιστα ότι στόχος των βομβαρδιστικών ήταν ένα πολεμικό συμβούλιο στελεχών της Αλ Νούσρα, γι’ αυτό και χτυπήθηκαν τρία κτίρια διοίκησης της αντιπολίτευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου