Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Ασυλία και νέες εξουσίες στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

Άσκηση του τουρκικού στρατού υπό το βλέμμα του Ερντογάν | Kayhan Ozer, Presidential Press Service/Pool via AP
Συντάκτης: efsyn.gr
Με νόμο που ενέκρινε το τουρκικό κοινοβούλιο, στο εξής τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας εξασφαλίζουν ασυλία από διώξεις για επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας, αλλά και διευρυμένες εξουσίες.
Ο νόμος προβλέπει πως στο εξής θα απαιτείται άδεια από τον στρατό ή την πολιτική ηγεσία πριν ασκηθεί οποιαδήποτε δίωξη σε βάρος στρατιωτικών. Επίσης, επίσης τη δικαιοδοσία των στρατοδικείων, όπου θα προσάγονται τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που κατηγορούνται για εγκληματικές δραστηριότητες εν υπηρεσία. Επιπλέον, δίνει στο εξής τη δυνατότητα στους στρατιωτικούς διοικητές να εκδίδουν εντάλματα σύλληψης.

Ο νόμος θα ισχύσει αναδρομικά, καλύπτοντας και τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι. Τέλος, από τις διώξεις θα προστατεύονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εμπλέκονται σε δραστηριότητες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Προτού εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας, το 2014, ο Ταγίπ Ερντογάν ως πρωθυπουργός είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος της θητείας του προκειμένου να υπάρξει μια πολιτική επιτήρηση του στρατού. Πλέον σύμφωνα με τους αναλυτές και τους επικριτές του, με το νέο νόμο καταργούνται ορισμένες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Ο νόμος καθιστά δυσκολότερη τη διερεύνηση ισχυρισμών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εγείρει ανησυχίες για τέτοιες παραβιάσεις κατά τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται τον τελευταίο χρόνο και επικεντρώνονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, στη διάρκεια των επιχειρήσεων έχουν εξουδετερωθεί 7.500 μαχητές του PKK, το οποίο χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, διότι από το 1984 έχει ξεκινήσει ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους. Έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, κυρίως Κούρδοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου