Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΕΑΒ: ΡΩΣΙΚΑ ΚΑΛΑΣΝΙΚΩΦ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΥΕΘΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ...

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος επανέφερε στο προσκήνιο την προοπτική τα Ελληνικά Αμυντικά Συστημάτα να κατασκευάσουν Καλάσνικοφ.Αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενοσυνεργασίας, όπως με την Ινδία για το σύστημα «Αρτεμις».Μακάρι και ποιος δεν το εύχεται.Αλλά πριν συμβούν όλα αυτά,θα πρέπει τα ΕΑΣ να εξασφαλίσουν απλή φορολογική ενημερότητα! Για να μπορούν να είναι σε λειτουργία.
Χθες οι εργαζόμενοι έκαναν διαμαρτυρία,γιατί είναι δυο μήνες απλήρωτοι και τα ταμεία της εταιρείας είναι σχεδόν άδεια.Η διοίκηση παλεύει με νύχια και με δόντια να διατηρήσει την εταιρεία ζωντανή,αλλά χρειάζεται βοήθεια και αποφάσεις.

Την κατάσταση που επικρατεί στα ΕΑΣ περιγράφει μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο τομέας Άμυνας του Ποταμιού,με τον επικεφαλής του οποίου ο κ.Καμμένος είναι σε διαρκή κόντρα. Τα όσα αναφέρουν όμως είναι ορθά:

“Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ( ΕΑΣ ) αντιμετωπίζουν σήμερα οξύ πρόβλημα επιβίωσης το οποίο έχει προέλθει από μία σειρά λαθών στην πολιτική διαχείρηση των κυβερνήσεων της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας.

Το τελευταίο δράμα της εταιρίας γράφτηκε τον Δεκέμβρη του 2013 όταν εγκρίθηκε από την Τρόικα το επιχειρησιακό 3ετες σχέδιο αναδιοργάνωσής της που σκοπό είχε :

Tην αντιμετώπιση της ελλειματικής λειτουργίας της αφενός με μέτρα :
μείωσης προσωπικού ( κυρίως διοικητικού ),
συγκεκριμένες δράσεις της εσωτερικής λειτουργίας με μεταγκαταστάσεις λειτουργιών στις παραγωγικές δραστηριότητες της εταιρίας κλπ.
αύξηση των εσόδων της εταιρίας από υλοποίηση συμβάσεων εσωτερικού και εξαγωγικού χαρακτήρα με νόμιμη κρατική ενίσχυση 35 εκ. ευρώ .
την εκκαθάριση του πολιτικού τομέα ( Μεταλλουργικής Ηπείρου , εργοστάσιο Κύμης )

και αφετέρου την αποτροπή του κινδύνου υποχρεωτικής επιστροφής των κρατικών επιδοτήσεων που είχε λάβει η εταιρία κατά την περίοοδο 2004- 2011, ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου.

Θα πρέπει δε να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι η συμφωνία με την Τρόικα λειτούργησε με βάσει το άρθρο 346 της Συνθήκης Λειτουργίας Ευρωπαικής Ένωσης ( ΣΛΕΕ ) σε συνάρτηση με το προιόν της εκκαθάρισης του πολιτικού τομέα της εταιρίας και δύο θυγατρικών του στρατιωτικού τομέα .

Η εταιρία είχε προουπολογίσει για το 2015 τζίρο 40 εκ. ευρώ ,60 εκ. ευρώ για το 2016 και 80εκ. Ευρώ για το 2017, με βάσει κυρίως την συμφωνία που υπογράφτηκε με την αμερικάνικη εταιρία ΑΤΚ για την κατασκευή 1 εκ. βλημάτων διαμετρήματος 40/60 in για τα αφη της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ για τα οποία τα ΕΑΣ διατηρούν το μονωπόλιο της κατασκευής.

Η εν λόγω κατασκευή βρίσκεται στο τελικό στάδιο δοκιμών και εφόσον οι τελικές δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν στις ΗΠΑ είναι θετικές , θα δοθεί στην εταιρία η έγκριση για την μαζική παραγωγή των βλημάτων που θα μπορούν να επιφέρουν στη εταιρία σε βάθος 3 ετίας 100 εκ. ευρώ περίπου . Επίσης υπάρχουν και κάποια άλλα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη καθώς και διαπραγματεύσεις της εταιρίας για νέα.

Τον Ιανουάριο του 2015 όμως η κατάσταση πήρε άλλο δρόμο αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανακοίνωσε την αναστολή όλων των παραπάνω συμφωνηθέντων με την Ευρώπη.

Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι η εταιρία να έχει σήμερα πρόβλημα ρευστότητας ,αφού έχουν << κάνει φτερά >> τα 35 εκ. ευρώ που είχε διαθέσιμα και να ζητά επί πλεον κρατική ενίσχυση για να καλύψει τα πάγια έξοδά της ( Πληρωμές προσωπικού , ΔΕΗ , ΟΤΕ , Δάνεια , κλπ ).

Ο Τομέας Άμυνας του Ποταμιού ανησυχεί ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στα ΕΑΣ αφού θεωρεί επιτακτική ανάγκη για την χώρα την διατήρηση της τεχνογνωσίας της εταιρίας και καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα έχουν ως στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση των ΕΑΣ αφενός και την μέριμνα του προσωπικού αφετέρου , έχοντας ως βάσει τα συμφωνηθέντα τον Δεκέμβρη του 2013″.



Συνεπώς πριν από τα Καλάσνικοφ και το Άρτεμις θα πρέπει να ρυθμιστούν όλα τα θέματα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της εταιρείας;

Στη κόψη του ξυραφιού και η ΕΑΒ

Ο κ.Καμμένος αναφέρθηκε και σε πιθανή συμφωνία για την συντήρηρη αεροσκαφών από την Αίγυπτο,στην ΕΑΒ. Ποια ΕΑΒ; Όλα δείχνουν ότι τίποτα δεν προχωρά κι εκεί όπως πρέπει.Είναι κρίμα για μια εταιρεία για την οποία δόθηκε μάχη ώστε να εξασφαλίσει προγράμματα που της δίνουν μια προοπτική επιβίωσης για τα επόμενα 5 εως 7 χρόνια,να παρατηρείται τέτοια αδράνεια και αναποφασιστικότητα σε ζητήματα που μοιάζουν να είναι απλά και ξεκάθαρα,αλλά αντιμετωπίζονται περίπου ως …ο γόρδιος δεσμός!

Και στις δύο περιπτώσεις είναι πλέον ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας να παρέμβει και να δράσει σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Διαφορετικά ας μην ετοιμαζόμαστε για Καλάσνικοφ και συντηρήσεις αεροσκαφών,αλλά για λουκέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου