Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Η Βέρμαχτ διεκδικεί ηγετικό ρόλο στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η γερμανική στρατιωτική παρουσία υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτική, ενώ η αποστολή στρατού εκτός συνόρων αποτελούσε ταμπού ακόμη και για την ίδια τη Γερμανία, υπό το βάρος του παρελθόντος. 
Ωστόσο, όπως φαίνεται, το Βερολίνο κρίνει ότι ήρθε η ώρα να αναβαθμίσει τον ρόλο των στρατιωτικών του δυνάμεων διεθνώς, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, πρωτίστως σε αμυντικό επίπεδο.
Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τη «Λευκή Βίβλο» του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, που θα συζητηθεί από το υπουργικό συμβούλιο αύριο και θα δοθεί στη δημοσιότητα. Η χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία: η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την Ανγκελα Μέρκελ γίνεται λίγες μόλις ημέρες μετά την επιστροφή της καγκελαρίου από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, όπου η Γερμανία δεσμεύτηκε να συμμετάσχει ενεργά στην ενίσχυση των στρατευμάτων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Εχει περάσει μία δεκαετία από την τελευταία φορά που το γερμανικό υπουργείο Αμυνας συνέταξε «Λευκή Βίβλο» για την αναδιοργάνωση του στρατού και τότε ουσιαστικά οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας παρουσιάζονταν ως ένας «αξιόπιστος εταίρος» για τους συμμάχους της. Η επικαιροποιημένη έκδοση της «Λευκής Βίβλου», όμως, αναφέρει την ανάγκη ανάληψης μεγαλύτερης ευθύνης και ηγετικού ρόλου στις συγκρούσεις παγκοσμίως από τον γερμανικό στρατό, που συνεπάγεται αύξηση των αμυντικών δαπανών και του αριθμού των στρατιωτών. Το έγγραφο επισημαίνει τον αυξημένο «κίνδυνο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της ευρύτερης γειτονιάς της, όπως δείχνει το παράδειγμα των ρωσικών ενεργειών στην Ουκρανία».
«Η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της και ηγετικό ρόλο» αναφέρεται, «με δεδομένη την ενισχυμένη μας θέση στη διεθνή πολιτική ασφάλειας», που επίσης καλεί για μεγαλύτερη συνεργασία στα θέματα άμυνας στην Ευρώπη. Πάντως, παραμένει η δικλίδα ασφαλείας που είχε θεσπιστεί λόγω του ναζιστικού παρελθόντος, ότι για την αποστολή στρατού, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκριση του Κοινοβουλίου.
Οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% φτάνοντας τα 36,6 δισ. ευρώ το 2017 και στη συνέχεια ακόμη περισσότερο.
Η στροφή της Γερμανίας στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις ένοπλες δυνάμεις της συντελείται σταδιακά τα τελευταία δύο χρόνια. Ο πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ είχε προκαλέσει αίσθηση το 2014, όταν είχε καλέσει τη Γερμανία να αναλάβει τις «στρατιωτικές ευθύνες» που της αναλογούν στις διεθνείς αποστολές και να «καταφέρει να ξεπεράσει τη σκιά της ιστορίας της».
Η υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξάλλου, πριν από λίγους μήνες παρέκαμψε τον μέγιστο αριθμό προσωπικού που μπορεί να έχει ο γερμανικός στρατός μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακοινώνοντας προσλήψεις κυρίως πολιτικών υπαλλήλων. Το επερχόμενο Brexit, όμως, και οι πολλαπλές προκλήσεις γύρω από τα ευρωπαϊκά σύνορα, όπως η Μέση Ανατολή και το Ισλαμικό Κράτος, επιτάχυναν αυτήν τη στροφή, πείθοντας την Ανγκελα Μέρκελ ότι πρέπει να ηγηθεί και στις αμυντικές προσπάθειες της Ευρώπης.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου