Slider

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Τουρκία: Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας....Φωτογραφίες - σοκ από τη διαπόμπευση των πραξικοπηματιών στην Τουρκία

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ 

"Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας". Η φράση αυτή του Παναγιώτη Κανελλόπουλου ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της ήττας που έχει υποστεί στην εικόνα του ο τουρκικός στρατός.
Οι άνδρες ενός από τους μεγαλύτερους στρατούς στο ΝΑΤΟ, εμφανίστηκαν στο πάτωμα, ημίγυμνοι και δαρμένοι από το πλήθος, ανασύροντας στη μνήμη εικόνες από τα βασανιστήρια που είχαν υποστεί οι μουσουλμάνοι στο Αμπου Γκράιμπ. 
Οι φωτογραφίες με γυμνούς ισλαμιστές κρατούμενους να γίνονται αντικείμενο χλευασμού, σεξουαλικών βασανιστηρίων και κακοποίησης, που είχαν σοκάρει τον κόσμο τη προηγούμενη δεκαετία, μοιάζουν να αναβίωσαν στην Τουρκία του σήμερα.
Ο παραλληλισμός δεν είναι καθόλου τυχαίος. Ο Ερντογάν στην προσπάθειά του να επαναπροσδιορίσει τα συστατικά της Τουρκίας, αποδομεί τον βασικό παράγοντα του κεμαλικού κράτους: τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Αυτό είναι απόλυτα συμβατό με την ισλαμική αντίληψη του Τούρκου προέδρου. 
Όποιος βλέπει τις εικόνες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που έκαναν το γύρο του κόσμου τις τελευταίες ημέρες, κατανοεί ότι το αξιόμαχο έχει διαλυθεί.

Ο Στρατός έχει καταρρακωθεί. Οι παραστάσεις ισχύος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων απομειώνονται ακόμα περισσότερο από την ήττα που υπέστη από την αστυνομία στο πλαίσιο των εσωτερικών εκκαθαρίσεων.

Ωστόσο ο στρατός ήταν ανέκαθεν μέρος της εικόνας της "ισχυρής Τουρκίας" και με αυτή την έννοια ο Τούρκος πρόεδρος στην προσπάθειά του να εκκαθαρίσει το στράτευμα από τους πολιτικούς του αντιπάλους, αποδομεί την ίδια την ισχύ της χώρας. 

Η Τουρκία καθίσταται έτσι ανίσχυρη στα μάτια τόσο του μουσουλμανικού κόσμου, στον οποίο θέλει να πρωταγωνιστήσει όσο και της Δύσης, στην οποία θέλει να μετέχει ως ισχυρή χώρα. 

Αυτό σταδιακά, είναι πιθανό εάν συνεχιστεί να την οδηγήσει σε ήττα.
http://www.onalert.gr

Φωτογραφίες - σοκ από τη διαπόμπευση των πραξικοπηματιών στην Τουρκία


Σοκ προκαλούν οι εικόνες έρχονται στη δημοσιότητα και δείχνουν τον φρικτό τρόπο με τον οποίο διασύρονται οι στρατιωτικοί που συνελήφθησαν για το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία την περασμένη Παρασκευή. 
Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.
Οι τουρκικές αρχές εξευτελίζουν τους στρατιώτες, oι οποίοι έχουν μεταφερθεί και είναι στοιβαγμένοι γυμνοί κατά δεκάδες σε μεγάλους χώρους, όπως γυμναστήρια, γήπεδα,ακόμη και σιταποθήκες. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι, πέρα από τα βασανιστήρια, τους υποχρεώνουν ως τιμωρία να κοιτάζουν τη φωτογραφία του Ερντογάν που δεσπόζει στον τοίχο. 


Οι συλληφθέντες στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στην Άγκυρα, ξυλοκοπημένοι. 
Μεταξύ αυτών και ο πρώην αρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχος Ακίν Όζτουρκ, ο οποίος χθες ομολόγησε ότι οργάνωσε το πραξικόπημα. 

Πηγή φωτό Xρήστες Twitter:
Hannah Lucinda Smith, Diego Cupolo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου