Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Χάγη: Η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στη Σινική Θάλασσα

Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε σήμερα ότι η Κίνα δεν έχει "ιστορικά δικαιώματα" επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα, δίνοντας δίκιο στη Μανίλα στην απόφασή του επί της προσφυγής των Φιλιππίνων κατά της Κίνας σχετικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.
«Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες ζώνες εντός της “γραμμής με τις 9 παύλες” (Nine Dash Line)», ανακοίνωσε το Δικαστήριο.
Απο την πλευρά της η Κίνα δεν αποδέχεται ούτε αναγνωρίζει «την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης όσον αφορά τη Νότιας Σινική Θάλασσα , σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών που έγινε την Τρίτη .
Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας δήλωσε επισήμως ότι η απόφαση είναι άκυρη και δεν έχει καμία δεσμευτική ισχύ . ‘’Η Κίνα ούτε αποδέχεται ούτε αναγνωρίζει αυτή την απόφαση ", αναφέρει το υπουργείο. 
Ήδη από την Τρίτη το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο είχε δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Κίνα δεν έχει ιστορικά διακαιώματα στη Νότια Σινική Θάλασσα. 
Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ και sputniknews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου