Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Λέρος: διαμαρτυρία προσφύγων και τάγμα εφόδου «αγανακτισμένων πολιτών»


Στο hot spot των Λεπίδων της Λέρου βρίσκονται εδώ και καιρό εγκλωβισμένοι 650 περίπου πρόσφυγες, καθώς οι διαδικασίες ασύλου έχουν σταματήσει επειδή τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός καταγραφής και υποβολής αιτήσεων ασύλου έχουν χαλάσει(;). Την περασμένη Πέμπτη πολλοί πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας να φύγουν απ' το νησί και δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία και το λιμενικό. Το ίδιο βράδυ έφτασε στο νησί και διμοιρία των ΜΑΤ.
Το Σάββατος 9 Ιούλη, μια ομάδα 150-200 περίπου προσφύγων (κυρίως Γεζίντι) έφυγαν από το hot spot των Λεπίδων όπου επικρατούν άθλιες συνθήκες και κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι στο Λακκί, αρνούμενοι/ες να ξαναγυρίσουν στο hot spot.

Όπως αναφέρει το ThePressProject, «Ο δήμος, ξεκαθάρισε στους πρόσφυγες, τα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τις ΜΚΟ ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στο hot spot και να μείνουν εκεί, με τους Γεζίντι όμως να μην αποδέχονται κάτι τέτοιο... Η απάντηση από την αρχή του νησιού, ήταν να κληθούν τα ΜΑΤ», τα οποία επιτέθηκαν στους πρόσφυγες για να τους αναγκάσουν να επιστρέψουν στο hot spot. Όμως δεν ήταν μόνο τα ΜΑΤ: «μικρή ομάδα κατοίκων του νησιού» αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, «άδραξε την ευκαιρία να εμπλακεί στα επεισόδια μεταξύ των ΜΑΤ, των προσφύγων, μελών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ΜΚΟ και πολιτών αλληλέγγυων στους πρόσφυγες.

»Παρουσιαζόμενοι ως “αγανακτισμένοι πολίτες” περίπου 20-30 άτομα, ορισμένοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργά μέλη της Χρυσής Αυγής και άλλοι γνωστοί στους ντόπιους για τις φασιστικές τους απόψεις, [...] επιχείρησαν να παραστήσουν την “πολιτοφυλακή”.

»Άρχισαν λοιπόν το Σάββατο, σύμφωνα με καταγγελίες να απειλούν και να επιτίθενται σε οποιονδήποτε ήταν πρόσφυγας ή είχε να κάνει με αυτούς, ενώ μαζί με την αστυνομία τους έσπρωχναν προς το hot spot των Λεπίδων, όπου τελικά και τους κατεύθυναν πεζή, συνοδεία των αστυνομικών δυνάμεων. Η μικρή ομάδα των “πολιτοφυλάκων” μάλιστα, η οποία δεν εκπροσωπεί τις αντιλήψεις των κατοίκων της Λέρου, απείλησε να εισέλθει εντός του κέντρου κράτησης.

»Οι πρόσφυγες πλέον έχουν επιστρέψει στην περιοχή που βρίσκεται το κέντρο κράτησης, όπου ξεκαθαρίζουν ότι δεν θέλουν να παραμείνουν γιατί φοβούνται για τη ζωή τους. Από το σημείο, όπως αναφέρεται, περνούν καθημερινά εν είδει “περιπολιών” οι ομάδες των “αγανακτισμένων”, απειλώντας τους πρόσφυγες, τους αλληλέγγυους και τα μέλη των ΜΚΟ.

»Χαρακτηριστικό είναι ότι από τη Λέρο αποχώρησε μέλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καθώς το χρώμα του δέρματός του και το γεγονός ότι ήταν από την Αφρική τον έκανε στόχο για την μικρή ομάδα των λεγόμενων “αγανακτισμένων” και δεχόταν συνεχώς απειλές για την ζωή του.

»Ακόμη, από το νησί αποχώρησαν και τα 15 μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Echo100plus που βρίσκονταν στην Λέρο για να διανέμουν το φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης εντός του hot spot.

»Όπως κατήγγειλε μέλος της ΜΚΟ στο Al Jazeera, ενώ κατευθύνονταν στο hot spot της Λέρου χτύπησε το τηλέφωνο και ο άνθρωπος από την άλλη πλευρά της γραμμής τους είπε να φύγουν από το νησί. Όταν πλέον πλησίαζαν στο hot spot, ομάδα ατόμων τους έκλεισε τον δρόμο και άρχισε να χτυπά το αυτοκίνητό τους, απειλώντας τους πως αν δεν φύγουν θα έχουν σοβαρό πρόβλημα. “Φύγαμε γιατί η αστυνομία δεν έκανε τίποτα για να μας προστατεύσει. Ήταν ξεκάθαρο πως ήταν με την πλευρά τους” είπε η Catharina Kahane, ενώ τόνισε πως πλέον έχουν μεταφερθεί σε άλλο νησί λόγω των απειλών. [Patrick Strickland, «Volunteers leave Greek island after attacks on refugees», AlJazeera, 11 Ιουλίου 2016]

»Στη Λέρο πλέον, από την ομάδα των παρουσιαζόμενων ως “αγανακτισμένων” έχουν στοχοποιηθεί τόσο οι ίδιοι οι πρόσφυγες, όσο και όσοι ασχολούνται μαζί τους και τους βοηθούν, οι οποίοι έρχονται πλέον αντιμέτωποι με απειλές είτε στους δρόμους, είτε και μέσω κοινωνικών δικτύων.

»Αυτοί που τρομοκρατούν όμως φαίνεται ότι δεν δρουν μόνοι τους. Στα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο, όταν τα πράγματα ξέφυγαν, σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες, δημοτικοί σύμβουλοι που βρίσκονταν στο σημείο παρότρυναν τους 20-30 “πολιτοφύλακες” σε βία κατά των προσφύγων και των αλληλέγγυων. Ενώ είχε ξεκινήσει η ένταση λοιπόν μεταξύ των ΜΑΤ, της μικρής μερίδας αυτοαποκαλούμενων “αγανακτισμένων” και των προσφύγων, δημοτικοί σύμβουλοι φέρονται να έλεγαν “Πρώτα θα τους βαράμε εμείς και μετά εσείς”.»(Μάνος Φραγκιουδάκης, «Απειλές και προσπάθεια τρομοκράτησης μετά τα επεισόδια στη Λέρο», ThePressProject, 11 Ιουλίου 2016).

Ο δήμαρχος μάλιστα του νησιού προσπάθησε να δώσει πλήρη πολιτική κάλυψη στο ακροδεξιό τάγμα εφόδου, το οποίο έδρασε μαζί με τα ΜΑΤ και τους δημοτικούς συμβούλους: «Μιλώντας στο TPP ο δήμαρχος Λέρου Μ. Κόλλιας είπε ότι “οι εθελοντές παρακινούν σε επεισόδια τους πρόσφυγες γιατί τους θέλουν ελεύθερους στο νησί”, ενώ είπε πως “οι κάτοικοι έχουν αγανακτήσει. Δεν πρόκειται για χρυσαυγίτες αλλά για απλούς επιχειρηματίες. Δεν μπορεί να καταστρέφεται τουριστικά ένα νησί και να σηκώνει όλο αυτό το βάρος”».

Θα πρέπει να αναφερθεί όμως ότι ο αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Γεωργακάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου,διέψευσε τις «πληροφορίες» ότι δέχτηκε επίθεση. Προσπαθώντας μάλλον να μετριάσει τις ευθύνες της αστυνομίας, ανέφερε ότι η ένταση υπήρξε μεταξύ των κατοίκων και των προσφύγων. (Χριστίνα Μέγα, «Λέρος: Ηρεμία στο Ηοτ Spot Λέρου. Διαψεύδει τα περί προπηλακισμού του ο Αστυνομικός Διευθυντής», ΕΡΤ, 11 Ιουλίου 2016.)

Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί, ότι οι δημοτικές αρχές του νησιού έχουν και παλιότερα επιδείξει μια ανάλογη συμπεριφορά στοχοποίησης όσων έχουν κάποια σχέση με τους πρόσφυγες, από τις ΜΚΟ, μέχρι... τον λιμενάρχη του νησιού. Σε άρθρο της Εφημερίδας τον Συντακτών, πριν από ένα χρόνο περίπου, αναφέρεται ότι οι δημοτικές αρχές πρωτοστάτησαν για να μην εγκατασταθούν οι πρόσφυγες σε κτίριο κοντά στο Λιμεναρχείο, επιμένοντας να μεταφερθούν «πολύ μακρύτερα, στα Λέπιδα. (δηλαδή στον χώρο του Ψυχιατρείου)..., σε ανύπαρκτες δομές, σε γκρεμισμένο κτίριο, μαζί με τους ψυχικά ασθενείς.

»Στην πρόθεση αυτή του δημάρχου αντιτάχθηκαν σφοδρά οι λιμενικές αρχές, το δίκτυο αλληλεγγύης και φυσικά το υπουργείο Υγείας, ο διοικητής και το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου και ο διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής.»

«Μιλήσαμε με τον λιμενάρχη του νησιού Σ. Μπιλήρη», αναφέρει το άρθρο, «έπειτα από πληροφορίες ότι χθες το πρωί σε κοινή σύσκεψη αρμοδίων για το προσφυγικό ο δήμαρχος εκτόξευσε ακόμα και απειλές εναντίον του. Σημειώνουμε ότι ο λιμενάρχης συνεργάζεται στενά με τις οργανώσεις και τα δίκτυα αλληλεγγύης όλο αυτό το διάστημα. Οι απαντήσεις του ήταν ξεκάθαρες:

“Υποστήκαμε την απειλή του δημάρχου ότι θα ζητήσει να μας αντικαταστήσουν. Μας κατηγόρησε ακόμα ότι η αύξηση των ροών οφείλεται στο ότι εμείς διεκπεραιώνουμε γρήγορα τις διαδικασίες ταυτοποίησης και καταγραφής”.»

Ο ίδιος ο δήμαρχος, όταν του επισημάνθηκε από την Εφημερίδα των Συντακτών ότι στον χώρο όπου θέλει να στείλει τους πρόσφυγες υπάρχουν 200 βαριά ψυχικά ασθενείς, δήλωσε:«Μην ακούτε τι σας λέει ο κάθε γιατρός, γιατί αυτοί θέλουν ψυχική θεραπεία. Δεν είναι στον ίδιο χώρο. Δεν υπάρχει πρόβλημα εκεί, ενώ εδώ τώρα είναι μαζί με τους ασθενείς μέσα στον χώρο του νοσοκομείου της Λέρου, που δεν μπορούμε εμείς πλέον να φιλοξενηθούμε.

»Θα τους βάλουμε μέσα στα σαλόνια μας; Τι να κάνουμε; Τι θα πει απομακρυσμένο; Εγώ 24 ώρες είμαι στο πόδι με αυτήν την ιστορία και δεν θα μας κάνουν και κουμάντο όπου θέλουνε. Να μην πω τώρα καμιά κουβέντα με τους γιατρούς και το δίκτυο αλληλεγγύης, να κάνουνε κουμάντο εκεί που τους παίρνει. Εδώ είναι αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου. Τελείωσε. Εκεί θα πάνε.» (Άντα Ψαρρά, «Λέρος, όπως Κως», Εφημερίδα των Συντακτών, 1 Αυγούστου 2015).





Πηγές:

Μάνος Φραγκιουδάκης, «Απειλές και προσπάθεια τρομοκράτησης μετά τα επεισόδια στη Λέρο»,ThePressProject, 11 Ιουλίου 2016. 
Χριστίνα Μέγα, «Λέρος: Ηρεμία στο Ηοτ Spot Λέρου. Διαψεύδει τα περί προπηλακισμού του ο Αστυνομικός Διευθυντής», ΕΡΤ, 11 Ιουλίου 2016. 

Patrick Strickland, «Volunteers leave Greek island after attacks on refugees», AlJazeera, 11 Ιουλίου 2016. 

«Τεταμένο κλίμα στη Λέρο: Επεισόδια με πρόσφυγες, αστυνομία και κατοίκους», in.gr, 10 Ιουλίου 2016. 

«Άγρια σκηνικά στη Λέρο: Πρόσφυγες επιτέθηκαν με τσεκούρια και πέτρες σε αστυνομικούς», Newsbomb,8 Ιουλίου 2016. 

«Λέρος: Προκάλεσαν επεισόδια οι πρόσφυγες», Poikilianews, 11 Ιουλίου 2016. 

Άντα Ψαρρά, «Λέρος, όπως Κως», Εφημερίδα των Συντακτών, 1 Αυγούστου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου