Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Μετί Ντογκάν. Mαρτυρία αντίστασης και αυτοθυσίας

Μέσα σε όλα παραμένει κρίσιμης σημασίας ζήτημα η αντίδραση χιλιάδων ανθρώπων τη νύχτα εκείνης της παράξενης Παρασκευής. Ήταν οι πολιτοφύλακες, παρακρατικοί του Ερντογάν εκείνοι που κινητοποιήθηκαν; Ήταν ισλαμιστές οπαδοί του ΑΚΡ; Ήταν αριστεροί και δημοκράτες; Ήταν ο “λαός”, ο ενεργός λαός;
Πέρασαν αρκετές ημέρες από τις 16 Ιουλίου, οπότε εκδηλώθηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Έχουν ήδη γίνει πολλά στη γειτονική χώρα και έχουν γραφτεί ακόμα περισσότερα.
Μέσα σε όλα παραμένει κρίσιμης σημασίας ζήτημα η αντίδραση χιλιάδων ανθρώπων τη νύχτα εκείνης της παράξενης Παρασκευής. Ήταν οι πολιτοφύλακες, παρακρατικοί του Ερντογάν εκείνοι που κινητοποιήθηκαν; Ήταν ισλαμιστές οπαδοί του ΑΚΡ; Ήταν αριστεροί και δημοκράτες; Ήταν ο “λαός”, ο ενεργός λαός;
Είναι πολύ ενδιαφέρον να ερευνήσει κανείς όλες τις εκδοχές, ξέροντας πως η αλήθεια και η ακρίβεια δεν βρίσκεται σε μιαν μονοσήμαντη απάντηση. Γιατί τελικά μπορεί να είναι όλα αυτά μαζί, σε ένα μείγμα περίεργο, αντιφατικό και επιδεχόμενο πολλές διαφοροποιήσεις κατά την εξέλιξη των γεγονότων.
Είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον να δει κανείς πως ο παράγοντας λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να ακινητοποιήσει τα τανκς και να συμβάλλει στην ακύρωση πραξικοπηματικών σχεδίων.
Πριν μια βδομάδα, στην εφημερίδα “Εθνος” δημοσιεύτηκε η συνέντευξη του Μετίν Ντογκάν, του ανθρώπου που οι φωτογραφίες απαθανάτισαν να στέκεται μπροστά στο τανκς όρθιος και εν συνεχεία να ξαπλώνει μπροστά στην ερπύστρια.
Σήμερα, μπορούμε ίσως να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα τη σημασία αυτής της συνέντευξης. Να δούμε τι σημαίνει ακριβώς η έννοια λαϊκή συνείδηση, αυθόρμητος ηρωισμός κοκ. σε ζωντανή, πραγματική εκδοχή. Ο Μετίν Ντογκάν είναι 40 χρόνων και δηλώνει πως δεν είναι πολιτικοποιημένος: 
«Όταν έπεσα κάτω, έβαλα το σώμα μου κάθετα στο τανκ, γιατί ήθελα να συνθλιβούν με τη μία η καρδιά μου, το μυαλό μου και όλα μου τα όργανα.
Περιμένω να δω πως θα νιώσω το επόμενο δευτερόλεπτο. Δεν ήθελα να χάσω τίποτα. Περιμένω να δω πώς είναι η αίσθηση αυτών των δευτερολέπτων. Δεν ήθελα να χάσω αυτή τη στιγμή, γιατί αν την έχανα, θα αισθανόμουν ότι έχασα κάτι μεγάλο. Έτσι, περιμένω εκεί, συγκεντρωμένος, περιμένοντας να δω πώς είναι να ζεις αυτές τις στιγμές -γιατί αυτό είναι ο θάνατος», δήλωσε στην Daily Mail.
Ο Μετίν που υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό όταν ήταν 30 ετών, δεν είχε καμία αμφιβολία πως έκανε το σωστό
Από τη στιγμή που είδε τα τανκς στην τηλεόραση το βράδυ της Παρασκευής δεν έχασε χρόνο και αποφάσισε να βγει στους δρόμους και να έρθει αντιμέτωπος με τους Τούρκους στρατιώτες.
«Αμέσως γύρισα προς τον αδερφό μου και του είπα πως αυτός έχει παιδιά και οικογένεια – αλλά πως εγώ θα πάω. Και απλά έφυγα χωρίς να τους αφήσω να μου πουν τίποτα ή να το σκεφτώ» δήλωσε στην MailOnline.
«Δεν έχω ψηφίσει ποτέ στη ζωή μου - δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόμμα του Προέδρου, αλλά είναι ο πρόεδρός μου και ο ηγέτης της χώρας. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να καταλάβει τη χώρα με την βία» είπε με πάθος.
Ήταν έτοιμος να τρέξει τα έξι χιλιόμετρα μέχρι το αεροδρόμιο αλλά κατάφερε να πείσει έναν νεαρό με μοτοσικλέτα να τον μεταφέρει μέχρι εκεί.
«Ήταν μόλις 22 ή 23 ετών, τον σταμάτησα και του είπα ‘σε ικετεύω πήγαινέ με στο αεροδρόμιο γρήγορα’» δήλωσε ο Μετίν, που περιέγραψε το ταξίδι προς το αεροδρόμιο με τον νεαρό άνδρα σαν να ήταν από κινηματογραφική ταινία.
Ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στο αεροδρόμιο. Μπροστά του ήταν μια σειρά ένοπλων στρατιωτών, πίσω τους τρία τανκς στη σειρά και δίπλα τους ένα φορτηγό του στρατού γεμάτο με νέους άνδρες.
«Οι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα – κανείς δεν διαμαρτυρόταν αλλά πυροβολούσαν – ήταν μόνο για τις κάμερες. Τότε άρχισα να τρέχω ανάμεσα στους στρατιώτες προς το τανκ. Είχε έρθει η ώρα για να πολεμήσω. Άρχισα να ουρλιάζω. Είμαι Τούρκος στρατιώτης, είμαι στρατιώτης αυτού του έθνους, εσείς ποιανού στρατιώτες είστε;» δήλωσε στην MailOnline.
«Φώναζαν ‘θα σε πυροβολήσουμε, θα σε πυροβολήσουμε, απομακρύνσου’ και το τανκ άρχισε να κινείται προς τα εμπρός. Τότε ξάπλωσα κάτω μπροστά στις μπροστινούς τροχούς σκεπτόμενος πως αν πεθάνω μπορεί και να τους σταματήσω».
Τότε ο Μετίν χαλάρωσε το σώμα του και περίμενε να συνθλιβεί κάτω από τους τόνους του μετάλλου. Η φωτογραφία του ξαπλωμένος μπροστά στο τανκ στην είσοδο του αεροδρομίου Ατατούρκ έγινε αμέσως viral.
Μιλώντας στην MailOnline λίγες ημέρες μετά ο Μετίν είναι χαρούμενος που είναι ζωντανός.
«Είδα έναν στρατιώτη να βγάζει το κεφάλι του έξω από το τανκ. Μου είπε ‘σε ικετεύω, σου υπόσχομαι πως θα φύγουμε αν φύγεις’. Τους έδωσα την δυνατότητα να περάσουν από πάνω μου ή αλλιώς να φύγουν αυτοί και επέλεξαν να φύγουν» πρόσθεσε.
Όταν συμφώνησε να τους αφήσει να φύγουν, ένα πλήθος έσπασε τα οδοφράγματα και έτρεξε προς τους στρατιώτες ρίχνοντας μπουκάλια. «Έτσι τελείωσε» είπε ταπεινά ο Μετίν.
Για τη μεταφορά Θ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου