Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

16 επικίνδυνα κέντρα φιλοξενίας

Επειτα από αυτοψία που πραγματοποίησε στην κεντρική Μακεδονία το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ζήτησε το οριστικό κλείσιμό τους | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
Συντάκτης: Ντάνι Βέργου
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για τη συνολική εικόνα των κέντρων φιλοξενίας, την οποία χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ανησυχητική για τη Δημόσια Υγεία. Οπως αναφέρει σε σχετική γνωμάτευση, «η επιλογή και χωροθέτησή τους έγινε χωρίς να ζητηθεί ούτε η απλή γνώμη υγειονομικών υπηρεσιών».
Οι ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου, που πραγματοποίησαν αυτοψία σε 16 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην κεντρική Μακεδονία, στο διάστημα 4-8 Ιουλίου, προτείνουν «το οριστικό κλείσιμο των εν λόγω κέντρων και τη σταδιακή ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό μέσα από μια στρατηγικά σχεδιασμένη διαδικασία και με γνώμονα την αποφυγή επιβάρυνσης της υγείας υγιών πληθυσμών».

Η στέγαση των προσφύγων, όπως περιγράφεται, γίνεται σε αποθήκες εν αχρηστία μετά από βιομηχανική χρήση. «Σε όλους τους χώρους υπάρχει συγχρωτισμός εκατοντάδων ανθρώπων σε ενιαίους χώρους, χωρίς επαρκή εξαερισμό, με συσσώρευση απορριμμάτων και αποβλήτων, κακές συνθήκες υγιεινής, ανεπάρκεια στη χορήγηση πόσιμου νερού και κυμαινόμενη ποιότητα και ποσότητα τροφίμων», εξηγείται στην ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι παλαιότερες χρήσεις των αποθηκών αυτών -σημειώνεται- πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες έκθεσης των πληθυσμών αυτών σε γνωστούς ή άγνωστους παράγοντες κινδύνου.

Ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα της αποθήκης του βυρσοδεψείου Καραμανλή, στην οποία στο νερό από τη γεώτρηση που χρησιμοποιείται για πλύσιμο και στο χώμα του περιβάλλοντος χώρου εκτιμάται ότι υπάρχουν υψηλές πυκνότητες βαρέων μετάλλων.

Την ίδια ώρα, στη σκεπή της αποθήκης υπάρχουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, ημικατεστραμμένες πλάκες αμιάντου οι οποίες επιβαρύνουν με ίνες αμιάντου τον εισπνεόμενο αέρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ειδικό κλιμάκιο του Κέντρου είναι ότι «όλα τα κέντρα φιλοξενίας βρίσκονται σε πολύ κοντινή ακτίνα τόσο από μεγάλες εστίες αναπαραγωγής ανωφελών κουνουπιών (…) όσο και σε μικρότερες παρακείμενες, οι οποίες είναι πολύ παραγωγικές».
Εκθετος ο πληθυσμός

Επισημαίνεται δε ότι η μακροχρόνια παραμονή υγιών πληθυσμών σε τέτοιου είδους συνθήκες πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης τροφιμογενών και υδατογενών επιδημιών, καθώς και μεταδιδόμενων νοσημάτων με διαβιβαστές, δηλαδή τα κουνούπια, επιβαρύνει το γενικό βιοψυχοκοινωνικό επίπεδο υγείας του πληθυσμού και τον εκθέτει σε σειρά παραγόντων κινδύνου.

Η λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας, συμπεραίνουν οι επιστήμονες, «όχι μόνο με βάση τις υπάρχουσες αδυναμίες οργάνωσης και συντονισμού, αλλά κυρίως ως στρατηγική προσέγγιση (περιχαράκωση πληθυσμών έξω από τον αστικό ιστό με επιβαρυμένες συνθήκες διαβίωσης), πρέπει να διακοπεί πρώτα απ’ όλα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου