Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Τουρκία: Ο Ερντογάν φτιάχνει νέο στρατό!

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Τα συστατικά στοιχεία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλάζει ο Ερντογάν, σαρώνοντας ουσιαστικά τη δομή τους, με σκοπό όπως φαίνεται να τεθούν υπό πλήρη πολιτικό έλεγχο. 
Η κατάργηση των στρατιωτικών λυκείων, η οποία ήταν η μόνη πηγή ανάδειξης στελεχών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η υπαγωγή των Γενικών Επιτελείων απ' ευθείας στο υπουργείο Άμυνας και η ίδρυση στρατιωτικού πανεπιστημίου, είναι μερικές από αυτές τις δομικές αλλαγές.
Η βασική αλλαγή είναι ότι ο έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξής θα είναι πολιτικός. Βάσει του διατάγματος, με το οποίο θεσμοθετούνται αυτές οι αλλαγές. "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός θα μπορούν να ενημερώνονται απευθείας από τους αρχηγούς των Τριών Όπλων και τους υφιστάμενους τους σε περίπτωση που το κρίνουν αναγκαίο και να δίνουν απευθείας εντολές που θα εκτελούνται δίχως να απαιτείται η έγκριση κάποιας άλλης αρχής" αναφέρει χαρακτηριστικά η είδηση που μεταδίδει η κρατική ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας TRT.

Παράλληλα προχωράει στον έλεγχο όσων εισέρχονται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ουσιαστικά ο Ερντογάν κόβει το φυτώριο των στρατιωτικών, τα στρατιωτικά λύκεια, στέλνει τους μαθητές τους στα δημόσια λύκεια και ιδρύει πανεπιστήμιο από το οποίο θα βγαίνουν τα στελέχη.
Το πανεπιστήμιο θα λειτουργεί κι αυτό όπως λειτουργούν τα άλλα ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Θα έχει πρύτανη και θα αποτελείται από ινστιτούτα που θα ιδρυθούν για την δημιουργία καταρτισμένων επιτελών αξιωματικών και θα παράσχουν μεταπτυχιακή εκπαίδευση, από στρατιωτικές σχολές ξηράς, ναυτικού και αεροπορίας και επαγγελματικές σχολές υπαξιωματικών.

Κλείνουν παράλληλα οι Ακαδημίες Πολέμου, τα στρατιωτικά λύκεια και οι σχολές υπαξιωματικών.

Βάσει του διατάγματος η Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία Γκιουλχανέ (GATA) και τα στρατιωτικά νοσοκομεία υπάχθηκαν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας.

Μένει να δούμε πώς οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν και την καθημερινή λειτουργία του στρατεύματος, ο οποίο έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα στο γόητρό του, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, και κυρίως αυτό αφορά το εσωτερικό της χώρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου