- Σημαντική η διμερής συμφωνία στον τομέα των υδρογονανθράκων καταλύτης ευρύτερων περιφερειακών εξελίξεων
- Η συμφωνία προβλέπει την δια υποθαλάσσιου αγωγού μεταφορά Φ.Α. από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο
- Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων υπόγραψαν στις 8:00 π.μ.
- Μετά την ανακάλυψη του υπερκοιτάσματος "Ζορ" στην Αίγυπτο η διμερής συνεργασία αποκτά νέα διάσταση
- Συνάντηση του Αιγύπτιου υπουργού με ΠτΔ
Η Λευκωσία συνεχίζει να συνδιαμορφώνει με γειτονικές της χώρες τον νέο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό χάρτη της περιοχής, μέσω και της ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων, παρά τα διπλωματικά τερτίπια της Άγκυρας.
Ανοίγει ο δρόμος για την διενέργεια εμπορικών συμφωνιών μεταξύ ενεργειακών εταιρειών για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού με συμφωνία που υπέγραψαν, την Τετάρτη, στη Λευκωσία, οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί Γιώργος Λακκοτρύπης και Τάρεκ Ελ Μόλα.
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Αιγύπτιο Υπουργό, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση ενημερώθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι «υπογράψαμε την πρώτη από μια σειρά συμφωνιών απαραίτητες για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές επενδυτικό πλαίσιο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο».
Ουσιαστικά, εξήγησε, «σήμερα υπογράψαμε τη συμφωνία η οποία προνοεί ότι οι δύο χώρες θα σεβαστούν τις πρόνοιες των οποιωνδήποτε εμπορικών συμφωνιών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα».
«Ευελπιστούμε ότι αυτή η συμφωνία θα υποβοηθήσει και θα επιταχύνει τις εμπορικές συμφωνίες, όπως έχω αναφέρει, δημιουργώντας ένα ασφαλές επενδυτικό πλαίσιο για την πώληση φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Κύπριο Υπουργό Ενέργειας, η παρουσία του Αιγύπτιου Υπουργού, η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η υπογραφή της πρώτης αυτής συμφωνίας, από μια σειρά που είναι απαραίτητες «δεικνύει την στενή συνεργασία των δύο χωρών, τη βούλησή τους να συνεργαστούν στενά, όχι μόνο για να επιτευχθούν οι εμπορικές συμφωνίες μεταξύ τους αλλά επίσης και για να βοηθήσουν, να στηρίξουν το πλαίσιο λειτουργίας της βιομηχανίας υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο».
Την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας εξέφρασε και ο Αιγύπτιος Υπουργός, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση αν παρά την μεγάλη ανακάλυψη στο Ζορ της Αιγύπτου, η χώρα του επιθυμεί να εισάγει το Κυπριακό φυσικό αέριο ανέφερε ότι αυτό επιβεβαιώνει η σημερινή συμφωνία.
Σε ερώτηση ως προς το πότε θεωρούν θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο από την Κύπρο στην Αίγυπτο ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα που προβλέπουν μέχρι στιγμής οι εταιρείες είναι μεταξύ 2020 – 2022, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις εταιρείες για επίσπευση του.
Αναφερόμενος στην συμφωνία ο κ. Ελ Μόλα είπε ότι πρόκειται «για το πρώτο ορόσημο σε μια σειρά από εξελίξεις που θα δούμε σύντομα».
Μιλάμε, είπε, «για την έλευση του Κυπριακού αερίου στην Κύπρο για να πουληθεί στην αγορά ή για υγροποίηση και μεταπώλησή του».
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «ήταν ένα βήμα που προσδοκούσαμε. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Προσβλέπουμε στα επόμενα βήματα που θα αποτελούν μέρος των εμπορικών συμφωνιών που θα αναπτυχθούν σύντομα».
Αναφορά έκανε και στην στήριξη που παρέχεται από πλευράς του Προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σημείωσε ότι αυτή η ευκαιρία για συνεργασία στα ενεργειακά «αποτελεί μέρος της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».
«Προσβλέπω σε μια γρήγορη διαδικασία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρόθεσή μας είναι η έναρξη συζητήσεων άμεσα για οδικό χάρτη και τα επόμενα βήματα».
Σε ερώτηση αν η κατάσταση που επικρατεί στις αγορές δυσχεραίνει τα πράγματα ο Αιγύπτιος Υπουργός απάντησε ότι το φυσικό αέριο είναι «η ενέργεια του μέλλοντος». Το φυσικό αέριο, είπε, θα αντικαταστήσει τα πιο συμβατικά καύσιμα. Η ανακάλυψη περισσότερων κοιτασμάτων είναι κάτι το θετικό για τις χώρες όπου συμβαίνει, πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις ανακαλύψεις που έχουν γίνει εντός Αιγυπτιακής ΑΟΖ και το γεγονός ότι προχωρεί ο προγραμματισμός αξιοποίησής τους από μεγάλες ενεργειακές εταιρείες όπως η ΕΝΙ και η BP.
Σε άλλη ερώτηση αν το αέριο της Κύπρου είναι αρκετό ανέφερε ότι έχει γίνει η αρχή με την Κύπρο και πρόκειται για μια στρατηγική κατεύθυνση που ακολουθούν οι τρεις χώρες, Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος. Σημείωσε παράλληλα ότι η Αίγυπτος προχωρά επίσης με την εκμετάλλευση των δικών της κοιτασμάτων. Εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία της Αιγύπτου να καταστεί ενεργειακό κέντρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Με ταχείς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις για Διακρατική Συμφωνία για αγωγό
Σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο Υπουργών, η συμφωνία αφορά «τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς σημείο υποδοχής εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ή στο έδαφος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, είτε για εγχώρια κατανάλωση είτε για επανεξαγωγή».
Αποτελεί μέρος «μιας σειράς νομικών διευθετήσεων, οι οποίες θα υποβοηθήσουν περαιτέρω την πώληση κυπριακού φυσικού αερίου σε αγοραστές στην Αίγυπτο, θα παρέχουν βεβαιότητα στους επενδυτές και θα συμπληρώνουν τις υπό διεξαγωγή σχετικές εμπορικές συζητήσεις».
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα, συνεχίζει η κοινή δήλωση, «οι Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Αιγύπτου αποφάσισαν να προχωρήσουν ταχέως με τις διαβουλεύσεις για μια Διακρατική Συμφωνία για τον αγωγό από Κύπρο προς Αίγυπτο, η οποία θα αποσκοπεί στην υλοποίηση του έργου εντός των θαλάσσιων περιοχών υπό τη δικαιοδοσία των δύο χωρών».
«Η συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου και του αερίου μεταξύ των δύο χωρών θα ενισχύσει περισσότερο τις εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου προς αμοιβαίο όφελος του κυπριακού και του αιγυπτιακού λαού, ενώ παράλληλα θα ξεκλειδώσει και θα προάγει περαιτέρω το δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου στο σύνολό της», αναφέρουν οι δύο Υπουργοί.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΑ ΜΕ ΠτΔ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου κ. Τάρεκ Ελ Μόλλα, τον οποίον συνόδευε ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι με τον Υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου υπογράψαμε την πρώτη από μια σειρά συμφωνιών, απαραίτητες για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές επενδυτικό πλαίσιο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ προς την Αίγυπτο».
Πρόσθεσε ότι στη συμφωνία προνοείται ότι οι δύο χώρες θα σεβαστούν τις πρόνοιες οποιωνδήποτε εμπορικών συμφωνιών γίνουν το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «ευελπιστούμε ότι αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει και θα επιταχύνει τις εμπορικές συμφωνίες, δημιουργώντας ένα ασφαλές επενδυτικό πλαίσιο για την πώληση φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο».
Πρόσθεσε ότι η εδώ παρουσία του Αιγύπτιου Υπουργού και η υπογραφή της συμφωνίας «δεικνύουν τη στενή συνεργασία των δύο χωρών και τη βούληση τους να συνεργαστούν στενά, όχι μόνο για να επιτευχθούν οι εμπορικές συμφωνίες μεταξύ τους, αλλά επίσης και για να βοηθήσουν, να στηρίξουν το πλαίσιο λειτουργίας της βιομηχανίας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Υπουργός χαρακτήρισε ορόσημο τη σημερινή υπογραφή της πρώτης συμφωνίας, από μια σειρά συμφωνιών, και πρόσθεσε ότι «μιλάμε για την έλευση του κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο είτε για να πωληθεί στην (εγχώρια) αγορά ή για υγροποίηση και μεταπώληση του. Σε κάθε περίπτωση ήταν ένα βήμα που περιμέναμε να συμβεί, είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτό και προσβλέπουμε στο να συνεχίσουμε με τα επόμενα βήματα που είναι μέρος των εμπορικών συμφωνιών που θα αναπτυχθούν σύντομα. Θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις μαζί με τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη στις δύο χώρες για την πώληση και τη μεταφορά του αερίου».
Επεσήμανε τη στήριξη του Προέδρου της Αιγύπτου και του Προέδρου Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη συναντίληψη και μεγάλος ενθουσιασμός για αυτή την ευκαιρία που αποτελεί μέρος της μεγάλης συνεργασίας των δύο χωρών.
Είπε ακόμη ότι προσβλέπει σε μια ταχεία διαδικασία, προσθέτοντας ότι «θα αρχίσουμε άμεσα τις συζητήσεις μας για να τεθεί ο οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα».
Ερωτηθείς αν αυτή η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι η Αίγυπτος ενδιαφέρεται για εισαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο παρά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στο κοίτασμα Ζορ, ο Αιγύπτιος Υπουργός είπε ότι «ναι, αυτό επιβεβαιώνει την επιθυμία της Αιγύπτου για το κυπριακό αέριο. Η Αίγυπτος είναι μεγάλη χώρα, με μεγάλο πληθυσμό, είναι μεγάλη αγορά και έχει επίσης μια μοναδική γεωγραφική θέση για τη διαμετακόμιση του εμπορίου, παγκοσμίως. Μιλάμε για ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου και η αγορά στην Αίγυπτο μεγαλώνει γρήγορα, ενώ την ίδια ώρα προβαίνουμε σε κάποια βήματα με τα οποία θα αναπτύξουμε μια ανεξάρτητη αγορά φυσικού αερίου, όπου όλο το αέριο θα χρειάζεται για εσωτερική κατανάλωση και για εμπορικοποίηση».
Κληθείς να δώσει την εκτίμηση του για το πόσο σύντομα το κυπριακό αέριο θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο, είπε ότι «αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού» καθώς και στην επιτυχή διαπραγμάτευση με τους ενδιαφερόμενους.
Από την πλευρά του ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το χρονικό πλαίσιο υπολογίζεται στο 2020 – 2022, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε όμως σε συζητήσεις για να δούμε κατά πόσο μπορούμε να το επισπεύσουμε».
Σε ερώτηση αν η παρούσα κατάσταση στην αγορά αερίου επιβραδύνει τις διαδικασίες, ο Αιγύπτιος Υπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι το φυσικό αέριο αποτελεί την Ενέργεια του μέλλοντος που θα αντικαταστήσει πολλές συμβατικές πηγές Ενέργειας.
Στο πλαίσιο των επαφών του στη Λευκωσία, ο Αιγύπτιος υπουργός θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, περί τις 11:30π.μ.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΗ
Πέρα από την πολύπλευρη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και την εμβάθυνσή τους με άξονα την ενεργειακή συνεργασία, η Λευκωσία δια της συμφωνίας αυτής επιτυγχάνει να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων και για άλλες χώρες της περιφέρειας οι οποίες αλληλεπιδρούν στο ισοζύγιο των ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή, ρίχνοντας παράλληλα στο καναβάτσο τις αντιδράσεις της Άγκυρας.
Παράλληλα, χθες, ο Υπουργός Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπης παρείχε ενημέρωση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τους σχεδιασμούς στον τομέα του φυσικού αερίου, και κυρίως για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη». http://www.newsit.com.cy
- Η συμφωνία προβλέπει την δια υποθαλάσσιου αγωγού μεταφορά Φ.Α. από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο
- Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων υπόγραψαν στις 8:00 π.μ.
- Μετά την ανακάλυψη του υπερκοιτάσματος "Ζορ" στην Αίγυπτο η διμερής συνεργασία αποκτά νέα διάσταση
- Συνάντηση του Αιγύπτιου υπουργού με ΠτΔ
Η Λευκωσία συνεχίζει να συνδιαμορφώνει με γειτονικές της χώρες τον νέο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό χάρτη της περιοχής, μέσω και της ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων, παρά τα διπλωματικά τερτίπια της Άγκυρας.
Ανοίγει ο δρόμος για την διενέργεια εμπορικών συμφωνιών μεταξύ ενεργειακών εταιρειών για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού με συμφωνία που υπέγραψαν, την Τετάρτη, στη Λευκωσία, οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί Γιώργος Λακκοτρύπης και Τάρεκ Ελ Μόλα.
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Αιγύπτιο Υπουργό, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση ενημερώθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι «υπογράψαμε την πρώτη από μια σειρά συμφωνιών απαραίτητες για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές επενδυτικό πλαίσιο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο».
Ουσιαστικά, εξήγησε, «σήμερα υπογράψαμε τη συμφωνία η οποία προνοεί ότι οι δύο χώρες θα σεβαστούν τις πρόνοιες των οποιωνδήποτε εμπορικών συμφωνιών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα».
«Ευελπιστούμε ότι αυτή η συμφωνία θα υποβοηθήσει και θα επιταχύνει τις εμπορικές συμφωνίες, όπως έχω αναφέρει, δημιουργώντας ένα ασφαλές επενδυτικό πλαίσιο για την πώληση φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Κύπριο Υπουργό Ενέργειας, η παρουσία του Αιγύπτιου Υπουργού, η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η υπογραφή της πρώτης αυτής συμφωνίας, από μια σειρά που είναι απαραίτητες «δεικνύει την στενή συνεργασία των δύο χωρών, τη βούλησή τους να συνεργαστούν στενά, όχι μόνο για να επιτευχθούν οι εμπορικές συμφωνίες μεταξύ τους αλλά επίσης και για να βοηθήσουν, να στηρίξουν το πλαίσιο λειτουργίας της βιομηχανίας υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο».
Την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας εξέφρασε και ο Αιγύπτιος Υπουργός, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση αν παρά την μεγάλη ανακάλυψη στο Ζορ της Αιγύπτου, η χώρα του επιθυμεί να εισάγει το Κυπριακό φυσικό αέριο ανέφερε ότι αυτό επιβεβαιώνει η σημερινή συμφωνία.
Σε ερώτηση ως προς το πότε θεωρούν θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο από την Κύπρο στην Αίγυπτο ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα που προβλέπουν μέχρι στιγμής οι εταιρείες είναι μεταξύ 2020 – 2022, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις εταιρείες για επίσπευση του.
Αναφερόμενος στην συμφωνία ο κ. Ελ Μόλα είπε ότι πρόκειται «για το πρώτο ορόσημο σε μια σειρά από εξελίξεις που θα δούμε σύντομα».
Μιλάμε, είπε, «για την έλευση του Κυπριακού αερίου στην Κύπρο για να πουληθεί στην αγορά ή για υγροποίηση και μεταπώλησή του».
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «ήταν ένα βήμα που προσδοκούσαμε. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Προσβλέπουμε στα επόμενα βήματα που θα αποτελούν μέρος των εμπορικών συμφωνιών που θα αναπτυχθούν σύντομα».
Αναφορά έκανε και στην στήριξη που παρέχεται από πλευράς του Προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σημείωσε ότι αυτή η ευκαιρία για συνεργασία στα ενεργειακά «αποτελεί μέρος της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».
«Προσβλέπω σε μια γρήγορη διαδικασία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρόθεσή μας είναι η έναρξη συζητήσεων άμεσα για οδικό χάρτη και τα επόμενα βήματα».
Σε ερώτηση αν η κατάσταση που επικρατεί στις αγορές δυσχεραίνει τα πράγματα ο Αιγύπτιος Υπουργός απάντησε ότι το φυσικό αέριο είναι «η ενέργεια του μέλλοντος». Το φυσικό αέριο, είπε, θα αντικαταστήσει τα πιο συμβατικά καύσιμα. Η ανακάλυψη περισσότερων κοιτασμάτων είναι κάτι το θετικό για τις χώρες όπου συμβαίνει, πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις ανακαλύψεις που έχουν γίνει εντός Αιγυπτιακής ΑΟΖ και το γεγονός ότι προχωρεί ο προγραμματισμός αξιοποίησής τους από μεγάλες ενεργειακές εταιρείες όπως η ΕΝΙ και η BP.
Σε άλλη ερώτηση αν το αέριο της Κύπρου είναι αρκετό ανέφερε ότι έχει γίνει η αρχή με την Κύπρο και πρόκειται για μια στρατηγική κατεύθυνση που ακολουθούν οι τρεις χώρες, Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος. Σημείωσε παράλληλα ότι η Αίγυπτος προχωρά επίσης με την εκμετάλλευση των δικών της κοιτασμάτων. Εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία της Αιγύπτου να καταστεί ενεργειακό κέντρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Με ταχείς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις για Διακρατική Συμφωνία για αγωγό
Σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο Υπουργών, η συμφωνία αφορά «τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς σημείο υποδοχής εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ή στο έδαφος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, είτε για εγχώρια κατανάλωση είτε για επανεξαγωγή».
Αποτελεί μέρος «μιας σειράς νομικών διευθετήσεων, οι οποίες θα υποβοηθήσουν περαιτέρω την πώληση κυπριακού φυσικού αερίου σε αγοραστές στην Αίγυπτο, θα παρέχουν βεβαιότητα στους επενδυτές και θα συμπληρώνουν τις υπό διεξαγωγή σχετικές εμπορικές συζητήσεις».
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα, συνεχίζει η κοινή δήλωση, «οι Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Αιγύπτου αποφάσισαν να προχωρήσουν ταχέως με τις διαβουλεύσεις για μια Διακρατική Συμφωνία για τον αγωγό από Κύπρο προς Αίγυπτο, η οποία θα αποσκοπεί στην υλοποίηση του έργου εντός των θαλάσσιων περιοχών υπό τη δικαιοδοσία των δύο χωρών».
«Η συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου και του αερίου μεταξύ των δύο χωρών θα ενισχύσει περισσότερο τις εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου προς αμοιβαίο όφελος του κυπριακού και του αιγυπτιακού λαού, ενώ παράλληλα θα ξεκλειδώσει και θα προάγει περαιτέρω το δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου στο σύνολό της», αναφέρουν οι δύο Υπουργοί.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΑ ΜΕ ΠτΔ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου κ. Τάρεκ Ελ Μόλλα, τον οποίον συνόδευε ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι με τον Υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου υπογράψαμε την πρώτη από μια σειρά συμφωνιών, απαραίτητες για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές επενδυτικό πλαίσιο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ προς την Αίγυπτο».
Πρόσθεσε ότι στη συμφωνία προνοείται ότι οι δύο χώρες θα σεβαστούν τις πρόνοιες οποιωνδήποτε εμπορικών συμφωνιών γίνουν το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «ευελπιστούμε ότι αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει και θα επιταχύνει τις εμπορικές συμφωνίες, δημιουργώντας ένα ασφαλές επενδυτικό πλαίσιο για την πώληση φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο».
Πρόσθεσε ότι η εδώ παρουσία του Αιγύπτιου Υπουργού και η υπογραφή της συμφωνίας «δεικνύουν τη στενή συνεργασία των δύο χωρών και τη βούληση τους να συνεργαστούν στενά, όχι μόνο για να επιτευχθούν οι εμπορικές συμφωνίες μεταξύ τους, αλλά επίσης και για να βοηθήσουν, να στηρίξουν το πλαίσιο λειτουργίας της βιομηχανίας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Υπουργός χαρακτήρισε ορόσημο τη σημερινή υπογραφή της πρώτης συμφωνίας, από μια σειρά συμφωνιών, και πρόσθεσε ότι «μιλάμε για την έλευση του κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο είτε για να πωληθεί στην (εγχώρια) αγορά ή για υγροποίηση και μεταπώληση του. Σε κάθε περίπτωση ήταν ένα βήμα που περιμέναμε να συμβεί, είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτό και προσβλέπουμε στο να συνεχίσουμε με τα επόμενα βήματα που είναι μέρος των εμπορικών συμφωνιών που θα αναπτυχθούν σύντομα. Θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις μαζί με τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη στις δύο χώρες για την πώληση και τη μεταφορά του αερίου».
Επεσήμανε τη στήριξη του Προέδρου της Αιγύπτου και του Προέδρου Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη συναντίληψη και μεγάλος ενθουσιασμός για αυτή την ευκαιρία που αποτελεί μέρος της μεγάλης συνεργασίας των δύο χωρών.
Είπε ακόμη ότι προσβλέπει σε μια ταχεία διαδικασία, προσθέτοντας ότι «θα αρχίσουμε άμεσα τις συζητήσεις μας για να τεθεί ο οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα».
Ερωτηθείς αν αυτή η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι η Αίγυπτος ενδιαφέρεται για εισαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο παρά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στο κοίτασμα Ζορ, ο Αιγύπτιος Υπουργός είπε ότι «ναι, αυτό επιβεβαιώνει την επιθυμία της Αιγύπτου για το κυπριακό αέριο. Η Αίγυπτος είναι μεγάλη χώρα, με μεγάλο πληθυσμό, είναι μεγάλη αγορά και έχει επίσης μια μοναδική γεωγραφική θέση για τη διαμετακόμιση του εμπορίου, παγκοσμίως. Μιλάμε για ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου και η αγορά στην Αίγυπτο μεγαλώνει γρήγορα, ενώ την ίδια ώρα προβαίνουμε σε κάποια βήματα με τα οποία θα αναπτύξουμε μια ανεξάρτητη αγορά φυσικού αερίου, όπου όλο το αέριο θα χρειάζεται για εσωτερική κατανάλωση και για εμπορικοποίηση».
Κληθείς να δώσει την εκτίμηση του για το πόσο σύντομα το κυπριακό αέριο θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο, είπε ότι «αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού» καθώς και στην επιτυχή διαπραγμάτευση με τους ενδιαφερόμενους.
Από την πλευρά του ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το χρονικό πλαίσιο υπολογίζεται στο 2020 – 2022, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε όμως σε συζητήσεις για να δούμε κατά πόσο μπορούμε να το επισπεύσουμε».
Σε ερώτηση αν η παρούσα κατάσταση στην αγορά αερίου επιβραδύνει τις διαδικασίες, ο Αιγύπτιος Υπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι το φυσικό αέριο αποτελεί την Ενέργεια του μέλλοντος που θα αντικαταστήσει πολλές συμβατικές πηγές Ενέργειας.
Στο πλαίσιο των επαφών του στη Λευκωσία, ο Αιγύπτιος υπουργός θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, περί τις 11:30π.μ.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΗ
Πέρα από την πολύπλευρη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και την εμβάθυνσή τους με άξονα την ενεργειακή συνεργασία, η Λευκωσία δια της συμφωνίας αυτής επιτυγχάνει να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων και για άλλες χώρες της περιφέρειας οι οποίες αλληλεπιδρούν στο ισοζύγιο των ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή, ρίχνοντας παράλληλα στο καναβάτσο τις αντιδράσεις της Άγκυρας.
Παράλληλα, χθες, ο Υπουργός Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπης παρείχε ενημέρωση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τους σχεδιασμούς στον τομέα του φυσικού αερίου, και κυρίως για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη». http://www.newsit.com.cy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου