Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Το μεγάλο ρίσκο του Ερντογάν με τις αλλαγές στο στράτευμα! Θα γίνει η Τουρκία Ιράκ;

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έγιναν σημαντικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι διοικήσεις Στρατού , Αεροπορίας και Ναυτικού εντάχθηκαν στο υπουργείο εθνικής άμυνας.
Έκλεισαν οι Στρατιωτικές Σχολές και στη θέση τους θα ιδρυθεί Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας που θα εκπαιδεύει αξιωματικούς.
Η Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία (GATA) θα υπάγεται πια στο υπουργείο υγείας.
Άλλαξε ακόμα και η σύνθεση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS). Θα μετέχουν σε αυτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο υπουργός δικαιοσύνης, ο υπουργός εξωτερικών και ο υπουργός εσωτερικών.

Η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων θα έχει ως πρότυπο το Πεντάγωνο. Ο Γενικός Επιτελάρχης θα υπάγεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , με τον οποίο θα συνεργάζεται ανεξάρτητα από τα Αρχηγεία Στρατού Ξηράς, Αεροπορίας και Ναυτικού.

Το κίνημα του Γκιουλέν ανδρώθηκε με το κυβερνών κόμμα. Με την βοήθεια των υπουργών και του ίδιου του Ερντογάν οι πιστοί του Χότζα διείσδυσαν στον κρατικό μηχανισμό, στην Αστυνομία, στη Δικαιοσύνη. Ο μόνος θεσμός που παρέμεινε αλώβητος ήταν ο Στρατός. Αλλά κι εκεί με τα συκοφαντικά σενάρια Εργκενεκόν, Βαριοπούλας εκδιώχθηκαν οι θεματοφύλακες του Κεμαλισμού και προωθήθηκαν φιλοκυβερνητικοί.

Ο Ερντογάν σε μια κρίση ειλικρίνειας ομολόγησε το σφάλμα του και ζήτησε συγνώμη από τον Θεό. Οι υπουργοί βέβαια που διόρισαν τόσους οπαδούς του Χότζα τώρα κάνουν την πάπια.

Όταν οι ΗΠΑ κατέλαβαν το Ιράκ, διέλυσαν το Στρατό και την υπηρεσία πληροφοριών του Σαντάμ (23.5.2003). Μερικούς μήνες μετά ο διάδοχος του Σαντάμ Νουρί Αλ Μαλικί έδιωξε όλους τους αξιωματικούς του Σαντάμ και τους αντικατέστησε με άπειρους Σιίτες στρατιωτικούς.

Πέρασαν δέκα χρόνια και το Ιράκ δεν απόκτησε αξιόμαχο Στρατό. Οι νέοι αξιωματικοί σφετερίστηκαν τα χρήματα που πήραν για να εκπαιδεύσουν τους στρατιώτες, δεν επέβαλαν πειθαρχία και οι ένοπλες δυνάμεις απώλεσαν την μαχητικότητά τους.

Οι αξιωματικοί που εκδιώχθηκαν ξεκίνησαν τη σύγκρουση Σουνιτών-Σιιτών, η οποία οδήγησε στην ίδρυση του ISIS. Τα 25 από τα 40 διοικητικά στελέχη του είναι αξιωματικοί του Σαντάμ.

Η κατάσταση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θυμίζει υπερβολικά αυτά που έγιναν στο Ιράκ…..

Η αλήθεια είναι μια τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Χότζας είναι προϊόντα του ιδίου εργοστασίου. Πρεσβεύουν τις ίδιες αξίες κι έχουν τις ίδιες αρχές. Αυτή τη στιγμή διεξάγουν έναν αγώνα εξουσίας . Ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα επικρατήσει. Χάρη σε αυτή την αντιπαλότητα διαλύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας. Μήπως το παιχνίδι είναι στημένο από το μεγάλο αφεντικό που εξουσιάζει και τους δυο ηγετίσκους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου