Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Τα «Σκυλιά του Πολέμου»… Κέρδη Δισεκατομμυρίων από Ιδιώτες σε Εμπόλεμες Χώρες

Δεδομένου ότι ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, ο αριθμός των μισθοφόρων από ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες και εταιρείες ασφάλειας που λειτουργούν στην πρώτη γραμμή στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, έχει αναπτυχθεί τρομακτικά.
Διαβάστε την έκθεση του War on Want που σας μεταφέρει το HELLASFORCE
‘Mercenaries Unleashed: The brave new world of private military and security companies’
(Οι Αδέσμευτοι Μισθοφόροι: Ο γενναίος νέος κόσμος του ιδιωτικού στρατού και των εταιρειών ασφάλειας»
Και εξετάζει την εκτενή και εκτεταμένη χρήση δισεκατομμυρίων δολαρίων του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος σύμφωνα με το War on Want (που έχει βάση του τη Μεγάλη Βρετανία) κυριαρχείται από βρετανικές εταιρείες.

«Ιδιωτικοί στρατιωτικοί ανάδοχοι προκαλούν αμόκ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αφήνοντας ένα ίχνος των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πέρασμά τους. Και τώρα βλέπουμε την ανησυχητική αύξηση των μισθοφόρων που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή σε εμπόλεμες ζώνες σε όλο τον κόσμο:. Είναι η επιστροφή των «Σκυλιών του πολέμου «, αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής του War on Want, John Hilary.

Ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες και εταιρείες ασφάλειας (PMSCs) εκμεταλλεύονται τις συγκρούσεις και την αστάθεια σε περιοχές που μαστίζονται από τον πόλεμο, έχοντας εξασφαλίσει γιγάντια κέρδη τα τελευταία 15 τουλάχιστον έτη – με τους αριθμούς να αυξάνονται. Σύμφωνα με την έκθεση, εκατοντάδες νέες επιχειρήσεις έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

«Η Βρετανία είναι ένας σημαντικός κόμβος για τη βιομηχανία PMSC. Στο αποκορύφωμα της κατοχής, περίπου 60 βρετανικές εταιρείες λειτουργούν στο Ιράκ. Τώρα υπάρχουν εκατοντάδες Βρετανοί PMSCs που λειτουργούν σε περιοχές συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο. Αυτοί εργάζονται για να εξασφαλίσουν την κυβέρνηση και την εταιρική παρουσία ενάντια σε μια σειρά από «απειλές», «αναφέρει η έκθεση.

Μερικά από τα εταιρικά ονόματα ιδιωτικών μισθοφόρων είναι γνωστά στον χώρο… Η G4S, η Aegis Defense Services Control Risks και η Olive Group είναι μεταξύ των πολλών κορυφαίων βρετανικών PMSCs, οι οποίοι έχουν πάρει μερικές πολύ μεγάλες συμβάσεις τα τελευταία 15 χρόνια.

«Στην καρδιά της βιομηχανίας υπάρχει μια περιστρεφόμενη πόρτα μεταξύ των PMSCs, του Στρατού, της ευφυΐας και του εταιρικού κόσμου, με τα συμφέροντα αυτών των τομέων να είναι στενά μεταξύ τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Το War on Want διαπίστωσε ότι ορισμένα από τα μικρότερα PMSCs είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από πρώην στρατιωτικό προσωπικό, ενώ οι μεγαλύτερες οργανώσεις έχουν στρατιωτικούς σε θέσεις-κλειδιά. Και όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aegis Defense Services και πρώην διοικητής ταξιαρχίας τεθωρακισμένων, Graham Binns, είπε κάποτε: «Στον κόσμο των επιχειρήσεων, πρώην στρατιωτικοί έχουμε πολλά να προσφέρουμε – Το ελπίζω έτσι κι αλλιώς.»

Η έκθεση αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει επιλέξει να κάνει τα στραβά μάτια και να επιτρέπει στους PMSCs να αυτορυθμίζονται και παράλληλα να εκμεταλλεύονται όλα τα νομικά κενά, όχι μόνο στη χερσαία, αλλά και στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Μεγάλες εταιρείες πετρελαίου που ενδιαφέρονται για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων στη θάλασσα είναι πολύ δημοφιλείς στους Βρετανούς PMSCs.

Ίσως η μεγαλύτερη αγορά για τους Βρετανούς PMSCs στο Ιράκ είναι η παροχή ασφάλειας στις ιδιωτικές εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα – κυρίως τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τις BP, Royal Dutch Shell, ExxonMobil και άλλες που χρησιμοποιούν μισθοφόρους.

Εταιρείες όπως η Aegis Defence Services για παράδειγμα, βλέπουν το Ιράκ ως τον μεγαλύτερο τομέα της δραστηριότητάς τους, όπου ήδη «επιχειρούν στην υποστήριξη του τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου για πάνω από δύο χρόνια».

Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν μια «πλήρη υπηρεσία ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της Διοίκησης, Ελέγχου και Πληροφοριών, Κινητών και Σταθερών Υπηρεσιών Ασφάλειας σε μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου στις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς και φορείς παροχής υπηρεσιών πετρελαίου.

Καθώς και επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών για την κατάρτιση «προφίλ προσωπικότητας. Εξετάζουν «νομικά και ρυθμιστικά εμπόδια» «και βλέπουν «στην καρδιά των ιρακινών πολιτικών και εμπορικών εγκαταστάσεων «, σύμφωνα με το War on Want
http://security.blogy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου