Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Ο “επικίνδυνος” Ερντογάν έγινε ξανά χρήσιμος για τις ΗΠΑ που “ευλογούν” την εισβολή στη Συρία

erdogan_bidenΗ αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος “έλυσε” τα χέρια του Ερντογάν για κάτι που από καιρό ήθελε να κάνει.Να εισβάλει στην Συρία! Όπως γράφουν οι New York Times τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν είχε ζητήσει πολλές φορές σχέδια εισβολής από τους στρατιωτικούς.Πάντα όμως αυτοί ήταν αρνητικοί,επικαλούμενοι κυρίως το μέτωπο που είχαν ανοιχτό με του Κούρδους. Μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα ο Ερντογάν κάνει ότι θέλει και στο στράτευμα.
Όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα ο Ερντογάν προκάλεσε ανησυχία στη δύση και φυσικά στις ΗΠΑ,μ΄ όσα έκανε αμέσως μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος.Όμως όπως σημειώνει ο συντάκτης η Τουρκία εξέπληξε τους πάντες με τον Ερντογάν να στέλνει άρματα μάχης και ειδικές δυνάμεις υπό την αεροπορική κάλυψη αμερικανικών και τουρκικών αεροσκαφών στο έδαφος της Συρίας.Με στόχο την κατάληψη της Jarabulus, ένα από τα τελευταία προπύργια των τζιχαντιστών.

Φυσικά ο κύριος στόχος των Τούρκων είναι οι Κούρδοι.

Οι New York Times εξάρουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των τουρκικών ΕΔ οι οποίες πλέον βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο του καθεστώτος Ερντογάν. Επισημαίνουν ακόμη την επίλυση του προβλήματος που υπήρχε με τη Ρωσία.Η αποστολή στρατευμάτων στη βόρεια Συρία εξυπηρετεί τις ΗΠΑ που δεν ήθελαν καμία περαιτέρω εμπλοκή στο έδαφός της αλλά είχαν να αντιμετωπίσουν την απογοήτευση των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης.Οι οποίες τώρα αναθάρρησαν.

Οι δυνατότητες των τουρκικών ΕΔ επισημαίνονται στο δημοσίευμα και από τον Ρος Γουίλσον, στέλεχος στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσινγκτον και πρέσβης στην Τουρκία από το 2005 έως το 2008,ο οποίος υπενθυμίζει ότι η Τουρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ μετά από τις ΗΠΑ.

Πόσο θα μείνει ο τουρκικός στρατός στην περιοχή; Όπως γράφουν οι New York Times στην επίσκεψή του ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν έδωσε τις αμερικανικές ευλογίες για επ΄ αόριστο παραμονή!

Με λίγα λόγια ο “επικίνδυνος” κ.Ερντογάν, έγινε μέσα σε μερικές εβδομάδες,πάλι χρήσιμος για τις ΗΠΑ.

Ελπίζουμε ότι στην Αθήνα αυτοί που πρέπει,διαβάζουν New York Times αλλά και τις εξελίξεις στην περιοχή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου