Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

ΟΤΑΝ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ...

Σε τέσσερις μεγάλες κυπριακές εταιρείες έχει συμμετοχή σήμερα η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Σύμφωνα με έρευνα του BusinessNews από τον τραπεζικό τομέα η Αρχιεπισκοπή παρέμεινε μόλις με ποσοστό 3,58% του μετοχικού κεφαλαίου σε σύγκριση με το 25% που ήλεγχε τα προηγούμενα χρόνια καθώς λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν συμμετείχε στις πρόσφατες αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ελέγχει στην Οινοβιομηχανία ΚΕΟ με 27,1%, ενώ σημαντικό ποσοστό κοντά στο 20% ελέγχει και στη Τσιμεντοποιία Βασιλικού η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντικά κέρδη διευρύνοντας την μερισματική της πολιτική.

Παράλληλα πολύ πρόσφατα αύξησε τη συμμετοχή της και στη Lordos Plastics από το 5% στο 15% μετά την απόφαση της να κλείσει το εργοστάσιο της Cosmo Plastics ανταγωνιστικής εταιρείας παίρνοντας ως αντάλλαγμα αριθμό μετοχών.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ελέγχει παράλληλα 11 ξενοδοχεία σε όλη την Κύπρο ανάμεσα στα οποία και το Hilton Park στη Λευκωσία το οποίο μίσθωσε η Louis Hotels, ενώ διαθέτει και μεγάλη ακίνητη περιουσία σε όλη την Κύπρο.

Αναλυτικά το προφίλ των τεσσάρων εταιρειών και η συμμετοχή της Αρχιεπισκοπής χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτά και η συμμετοχή άλλων εταιρειών που ελέγχουν άλλα εκκλησιαστικά ταμεία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 3,58%
Το Συγκρότημα της Ελληνικής Τράπεζας άρχισε τη λειτουργία του το 1976. Μέσα σε μικρό σχετικά διάστημα κατάφερε να καθιερωθεί σαν ένας από τους βασικούς προμηθευτές τραπεζικών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Η επιτυχία της Τράπεζας παρ’ όλο τον έντονο ανταγωνισμό, βασίζεται στην άμεση και φιλική εξυπηρέτηση που παρέχει το προσωπικό της, στο ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει και στη χρήση προηγμένων συστημάτων πληροφορικής και ελέγχου.

ΚΕΟ 27,1%
Η ΚΕΟ ιδρύθηκε το 1927 και από τότε έχει θέσει την οινοποιία σε επιστημονική βάση και έχει αναπτύξει ένα πλήρες φάσμα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών, ενώ ταυτόχρονα επένδυσε σε νέους τομείς, όπως τη μπύρα, το 1950 και αργότερα τους χυμούς και τα εγκιβωτιομένα λαχανικά.

Εδώ και πολλά χρόνια έχει επεκτείνει τις εργασίες της πέρα από τα όρια της Κύπρου, και σήμερα καλύπτει πάνω από 30 χώρες και στις 5 ηπείρους.

Το 1995 επεκτάθηκε στον τομέα του φυσικού μεταλλικού νερού “Άγιος Νικόλαος” . Επίσης έχει θέσει τα θεμέλια για μια νέα επιστημονική προσέγγιση, υποδεικνύοντας λύσεις στα χρόνια προβλήματα βιωσιμότητας της αμπελουργίας, μέσα από τους πρότυπους αμπελώνες και την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του οινοποιείου της στη Μάλλια.

ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ 19,52%
Η εταιρεία συστάθηκε στην Κύπρο το 1963 ως δημόσια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Ασχολείται με την παραγωγή κλίνκερ και τσιμέντου τα οποία διαθέτει στο εσωτερικό και εξωτερικό.
Σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 26.5.2005 εγκρίθηκε ειδικό ψήφισμα για μετονομασία της εταιρείας από «Τσιμεντοποιία Βασιλικού Λτδ» σε «Τσιμεντοποιία Βασιλικού Δημόσια Εταιρεία Λτδ».

LORDOS PLASTICS 15%
Η εταιρεία UNITED PLASTICS (LORDOS) LIMITED (αρ. εγγραφής 7256) συστάθηκε στις 11 Ιουνίου 1975 ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης σύμφωνα με τον περί Εταιρειών Νόμο Κεφ. 113.

Η κύρια δραστηριότητα του Συγκροτήματος είναι η βιομηχανική παραγωγή και εμπορία/διανομή πλαστικών ειδών.

Τα προϊόντα που παράγει το Συγκρότημα χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
Α. Οικιακά είδη
Β. Οικοδομικά είδη
Γ. Βιομηχανικά είδη
Δ. Γεωργικά είδη

Πηγή: businessnews.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου