Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Οι αγνοούμενοι του Ερντογάν! Πολίτες “εξαφανίζονται” στην Τουρκία όπως γίνεται πάντα στις χούντες

agnooumenoiΚάθε χούντα έχει τους νεκρούς της, τους φυλακισμένους και τους αγνοούμενους της. Η χούντα Ερντογάν δεν εξαιρείται. 
Η διάσταση των αγνοουμένων που έχουν προκύψει στην Τουρκία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή. Αλλά το θέμα είναι μεγάλο.

Κόσμος “εξαφανίζεται”, μέσα από το σπίτι του.
Μία από τις πολλές ιστορίες μετέφρασε από δημοσιεύματα τα tourkikanea.gr.

Ο δάσκαλος γεωγραφία Ρετζέπ Ντεμιρτάς πριν από 8 μέρες συνελήφθη από 5 αστυνομικούς με πολιτικά που ήρθαν στο σπίτι του στο Εσενγιούρτ της Κωνσταντινούπολης.

Η οικογένεια του η οποία από τύχη έμαθε πως συνελήφθη, μια εβδομάδα τώρα τον ψάχνει και ανησυχεί για την ζωή του.

Πρώτα τέθηκε σε διαθεσιμότητα και μετά συνελήφθη

Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα αδέρφια του Ρετζέπ Ντεμιρτάς περιέγραψαν στους δημοσιογράφους την κόλαση που ζούνε εδώ και μια εβδομάδα. Ο 36 ετών Ντεμιρτάς ήταν δάσκαλος γεωγραφίας σε κρατικό σχολείο στο Εσενγιούρτ. Ο Ντεμιρτάς πριν από το πραξικόπημα είχε μάθει πως διορίστηκε στο Βαν και είχε πάει εκεί για να βρει σπίτι. Κατά την επιστροφή του, στην απόπειρα πραξικοπήματος, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν . Τις επόμενες μέρες έμαθε πως τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Στις 9 Αυγούστου γύρω στις 06:00 και ενώ ήταν μόνος του στο σπίτι του, συνελήφθη από 5 άτομα με πολιτικά που του είπαν πω ήταν από το Α.Τ. του Εσενγιούρτ. Αρχικά έγινε έρευνα που διήρκεσε 2,5 ώρες στο σπίτι του, αλλά δεν άφησαν εκεί κάποιο έγγραφο.

Η σύζυγος και τα δύο του παιδιά εκείνη την ώρα βρισκόταν αλλού. Τα αδέρφια του δύο μέρες αργότερα έμαθαν πως συνελήφθη. Πήγαν στο Α.Τ. του Εσενγιούρτ όπου οι αστυνομικοί τους είπαν πως “δεν συλλάβαμε τον αδερφό σας”. Πήγαν σε αρκετά Α.Τ., στο Μπακίρκιοϊ, στο Βατάν και στο Γκαϊρέττεπε και έλεγξαν και στα νοσοκομεία. “”Όπου και αν πήγαιναν τους έστελνα αλλού”.

Με την μήνυση η αστυνομία το παραδέχτηκε

Μη βρίσκοντας τον αδερφό τους πήγαν πάλι στο Α.Τ Εσενγιούρτ όπου θέλησαν να υποβάλλουν μήνυση για απαγωγή από αστυνομικούς. Τότε μόνο οι αστυνομικοί τους είπαν πως τον αδελφό τους τον πήρε η αντιτρομοκρατική αλλά δεν ξέρουν από ποια περιοχή τον πήραν.

Ο Φατίχ Ντεμιρτάς-αδερφός του Ρετζέπ Ντεμιρτάς είπε : “Ανησυχούμε για την ζωή του αδερφού μας… Το μόνο που ξέρουμε είναι πως τον πήρε η αστυνομία. Νεκρός, ζωντανός δεν ξέρουμε. Στην οικογένεια του λέγαμε διάφορα ψέματα και όταν μας πίεσε η σύζυγος του της είπαμε πως “συνελήφθη και ήταν στο Βατάν”. Δεν θέλουμε να το σκεπτόμαστε αλλά ενδεχομένως συνελήφθη και είναι νεκρός. Αλλά ακόμη και κατά συρροή δολοφόνος να είναι το κράτος είναι υποχρεωμένο να τον προστατεύσει”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου