Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Οι Ισραηλινοί κρατούν χωρίς δίκη και απαγγελία κατηγοριών παλαιστίνιο δημοσιογράφο

Σε μία ακόμα ενέργεια που καταπατά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου προχωρά το Ισραήλ, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει κατά τρεις μήνες την κράτηση παλαιστίνιου δημοσιογράφου, χωρίς μάλιστα να προαναγγείλει δίκη ή απαγγελία κατηγοριών.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν τον δημοσιογράφο ότι ανήκει σε «τρομοκρατική οργάνωση», ανακοίνωσε σήμερα μια παλαιστινιακή ΜΚΟ που υπερασπίζεται τους κρατουμένους.
Ο Όμαρ Ναζάλ, στέλεχος του Συνδικάτου Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων, είχε συλληφθεί στις 23 Απριλίου στα σύνορα ανάμεσα στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και την Ιορδανία, όπου επρόκειτο να πάρει το αεροπλάνο για να μεταβεί σ’ ένα Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στη Βοσνία.
Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι πρόκειται για άλλη μια προσβολή της ελευθερίας του Τύπου από την πλευρά του Ισραήλ και πολλές διεθνείς οργανώσεις έχουν ζητήσει την απελευθέρωση του 54χρονου Ναζάλ, ο οποίος από τις 4 Αυγούστου διεξάγει απεργία πείνας για να καταγγείλει την κράτησή του.
Τον Μάιο ισραηλινό στρατοδικείο είχε διατάξει τη διοικητική κράτησή του μέχρι τις 22 Αυγούστου «λόγω της συμμετοχής του σε μια τρομοκρατική οργάνωση» και «όχι εξαιτίας των ενεργειών του ως δημοσιογράφου», είχε διευκρινίσει τότε ο ισραηλινός στρατός.
Ενώ ο δημοσιογράφος έπρεπε είτε να απελευθερωθεί τη Δευτέρα είτε να απαγγελθούν σε βάρος του κατηγορίες, οι συνήγοροί του ενημερώθηκαν ότι η διοικητική κράτησή του παρατείνεται κατά τρεις μήνες, ανέφερε η Λέσχη των Παλαιστινίων Φυλακισμένων.
«Ενημερωθήκαμε σήμερα πως η διοικητική κράτηση του Όμαρ παρατάθηκε κατά τρεις μήνες», έγραψε επίσης στη σελίδα της στο Facebook η σύζυγος του δημοσιογράφου, η Μαρλέν Ραμπάντι.
Το Ισραήλ κατηγορεί τον Ναζάλ ότι εμπλέκεται «στις δραστηριότητες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης (…), του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση» της Παλαιστίνης, της ιστορικής παλαιστινιακής αριστεράς.
Η διοικητική κράτηση είναι ένα εξωδικαστικό καθεστώς κληρονομημένο από τους έκτακτους νόμους της βρετανικής εντολής στην Παλαιστίνη, που επιτρέπει στις ισραηλινές αρχές να κρατούν φυλακισμένους υπόπτους για περιόδους που μπορούν να ανανεώνονται επ’ αόριστον, χωρίς να πρέπει να τους ενημερώσουν για την κατηγορία ούτε να δώσουν τον φάκελο της υπόθεσης στον δικηγόρο τους.
Σύμφωνα με το Συνδικάτο Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων, εκτός από τον Ναζάλ, άλλοι 19 δημοσιογράφοι ή φοιτητές δημοσιογραφίας κρατούνται στο Ισραήλ, ο ένας από τους οποίους εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου