Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Χημικά όπλα στη Συρία! Η συζήτηση άνοιξε ξανά με έκθεση του ΟΗΕ

Η συζήτηση για χρήση χημικών από τις δυνάμεις του Άσαντ στη Συρία,θυμίζει καλοκαίρι του 2013.Τότε που η δύση έφθασε ένα βήμα πριν από τη στρατιωτική επέμβαση.Τώρα το θέμα επανέρχεται.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό κάλεσε τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να καταδικάσουν τη χρήση χημικών όπλων από τον στρατό της Συρίας, η οποία τεκμηριώνεται σε μια έκθεση που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.
Μια κοινή έρευνα των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) κατέληξε στο ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για δύο επιθέσεις με τοξικά αέρια και ότι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχουν προβεί στη χρήση αερίου μουστάρδας.

Σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Monde, ο Ερό έκρινε πως η έκθεση αυτή προσφέρει μια ευκαιρία να πιεστεί η Ρωσία να εγκρίνει μια απόφαση που θα καταδικάζει τη συριακή κυβέρνηση, αλλά και να συμβάλει να ξαναρχίσουν πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας επανέλαβε ότι ανησυχεί για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στο Χαλέπι στις δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας στη Βαϊμάρη.

Ο Ερό υπενθύμισε πως είχε πρόσφατα μια μακρά συζήτηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος συμφωνεί ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο μοναδικός τρόπος για να τερματιστεί η κρίση στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου