Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

“Έφυγε” ο Αντώνης Κακαράς!Ο Αξιωματικός ΠΝ που αντιστάθηκε στη χούντα συγγραφέας και ερευνητής

Ο αξιωματικός του ΠΝ που δεν δίστασε να αντισταθεί στην χούντα,ο συγγραφέας με την εξαιρετική πένα,ο άνθρωπος που ερεύνησε όσο κανείς άλλος τα γεγονότα της Κύπρου αλλά και έγραψε το πιο πλήρες έργο για τους Έλληνες Στρατιωτικούς,έφυγε χθες βράδυ σ΄ ένα τόπο που αγάπησε πολύ.Ο Αντώνης Κακαράς άφησε τη τελευταία του πνοή χθες βράδυ στην Ικαρία…

Είχαμε την τύχη και την τιμή να αναδημοσιεύουμε πάρα πολύ συχνά κείμενά του.Όλα είχαν τεράστιο ενδιαφέρον και γι΄ αυτό πάρα πολύ μεγάλη αναγνωσιμότητα.Τα κείμενα που ο Αντώνης Κακαράς μας εμπιστεύθηκε για αναδημοσίευση ήταν τεράστια σε όγκο.Χιλιάδες λέξεις το καθένα.Η ανταπόκριση που είχαν από τον κόσμο διέψευδαν το δόγμα ότι “ο κόσμος δεν διαβάζει”. Ο κόσμος διαβάζει όταν έχει κάτι ενδιαφέρον να μελετήσει. Κι ο Κακαράς έγραψε μόνο ενδιαφέροντα πράγματα.

Αριστερός όχι μόνο κατά δήλωση,αλλά και με στάση ζωής.Μιας ολόκληρης ζωής στην οποία δεν δίστασε να παιξει κορώνα γράμματα την καριέρα του προκειμένου να υπερασπιστεί αυτα που πίστευε. Δεν κρύφτηκε και δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του.

Απ΄ όλες τις ιστορίες που μας αφήνει πίσω του ο Αντώνης Κακαράς,θα ομολογήσουμε ότι μας έχει “κερδίσει” η σχέση που είχε με τον Βασίλη Ντερτιλή,ο οποίος επίσης δεν είναι πια μαζί μας. Αριστερός ο Κακαράς, υιός του Νίκου Ντερτιλή αλλά και αξιωματικός αστέρι ο Βασίλης Ντερτιλής,ήρθαν κοντά σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο της ζωής τους.Στα χρόνια της χούντας.

Κρατάμε αυτή την ιστορία γιατί αποδεικνυει ότι σ΄ αυτή τη χώρα υπήρξαν και υπάρχουν άνθρωποι που πρώτα απ΄ όλα τα “αριστερά και δεξιά” έβαζαν τον πατριωτισμό. Ο αριστερός Αντώνης Κακαράς ήταν ένας απ΄ αυτούς!

Η ιστορία των δύο αξιωματικών του ΠΝ, τα δύσκολα χρόνια της χούντας είναι εκτός από συναρπαστική και πάρα πολύ διδακτική.

Ο ένας αριστερός.

Ο δεύτερος γιος ενός αξιωματικού που είχε ταυτιστεί με τη χούντα.

Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια της χούντας, όταν ο πατέρας του Βασίλη Ντερτιλή “έλυνε κι έδενε”.

Η συνάντησή τους αυτή απέδειξε ότι σ΄ αυτή τη χώρα πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που αναδεικνύουν τα καλά στοιχεία αυτού του τόπου.

Διαβάστε τη συγκλονιστική ιστορία όπως την έγραψε ο συναδελφος Δήμος Βερύκιος στο ΄Εθνος της Κυριακής,έχοντας τη πολύτιμη αλλά και συγκλονιστική όπως θα διαπιστώσετε μαρτυρία του Αντώνη Κακαρά.

Ο Βασίλης Ντερτιλής θυμόταν κι αυτός -μάλλον με συγκίνηση- αυτή την υπόθεση.

«Γιος του πιο σκληρού και αμετανόητου χουντικού τιμωρήθηκε με ένα μήνα φυλάκιση από την χούντα επειδή δεν προσήλθε στο Ναυτοδικείο ως μάρτυρας κατά συναδέλφου του για την αντιστασιακή δράση !

Όπως ο ίδιος ο Αντ. Κακαράς γράφει στο τρίτομο έργο του «Οι Έλληνες Στρατιωτικοί», στις 18 Μαρτίου του 1972, σε συζήτηση για την «επανάσταση» στο καρέ αξιωματικών του Α/Τ ΒΕΛΟΣ, ο ίδιος (Αντ. Κακαράς) έσπασε το τάβλι και το «φόρεσε κολάρο» στο πουλί της δικτατορίας, τον αναγεννώμενο φοίνικα με το φαντάρο.

Το περιστατικό έγινε αμέσως γνωστό στο Πολεμικό ναυτικό και διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, Κύριοι μάρτυρες κατηγορίας ήταν οι Ντερτιλής, Βόσσος και Γιαννουκάκος…

Η αρχική κατηγορία προέβλεπε και προσβολή συμβόλου, αλλά έγκαιρα διαπιστώθηκε ότι το πουλί της χούντας δεν ήταν από τα προβλεπόμενα υπό του Νόμου σύμβολα (σημαία, σταυρός…)

Με συνοπτικές διαδικασίες η υπόθεση έφτασε στο Ναυτοδικείο αλλά ο Β. Ντερτιλής αρνήθηκε να παραστεί με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σ΄ ένα μήνα φυλάκιση επί λιπομαρτυρία…

Στην ίδια δίκη μάρτυρες κατηγορίας, που μετατράπηκαν ουσιαστικά σε υπεράσπισης, ήταν ο Θηνιάτης, πρώτος μηχανικός του Α/Τ ΒΕΛΟΣ, και ο Βέννης, ύπαρχος του πλοίου.

Η χούντα θεωρεί «ανταρσία» την απουσία του υιού Ντερτιλή από το ναυτοδικείο και ανασυντάσσεται. Ο πατέρας το θεωρεί «μέγιστη προσβολή» για τον ίδιο και την «εθνοσωτήριο» παράταξη γι΄ αυτό και προβαίνει σε ταχύρρυθμα μαθήματα «ηθικής διαπαιδαγώγησης» του υιού.

Πέντε μήνες μετά, την 6η Φεβρουαρίου 1973, θα επαναληφθεί η ίδια διαδικασία στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο όπου προσέρχεται ο νεαρός Ντερτιλής μετά του πατρός του !! .

Αυτή τη φορά θα λεχθούν περισσότερα…

Απίστευτο και όμως αληθινό !

Ο Ντερτιλής, με προτροπή του πατέρα του συγχαίρει τον καταδικασθέντα για τη «σθεναρή και υπερήφανη» στάση που τήρησε…

Με γρήγορες ενέργειες γίνεται και η παραπομπή του Αντ. Κακαρά σε δευτεροβάθμιο Συμβούλιο, που συνέρχεται στο γραφείο του Διοικητή αποβατικών πλοίων, στις 12 Φεβρουαρίου 1973, με κάθε επισημότητα, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο στολή επίσημη μετά ξίφους, παρασήμων και μεταλλίων.

Καταθέτουν ως μάρτυρες ο Βόσσος και ο Ντερτιλής.

Η ψηφοφορία καταλήγει στην παμψηφεί πρόταση για απόταξη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου