Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Το επικίνδυνο παιχνίδι Ερντογάν με ΗΠΑ και Ρωσία


Το επικίνδυνο παιχνίδι Ερντογάν με ΗΠΑ και ΡωσίαΤι σημαίνει η ματαίωση συνάντησης των αρχηγών ενόπλων δυνάμεων Τουρκίας και Ρωσίας
Διαρκείς και συγκεκαλυμένες είναι οι κινήσεις στη γεωστρατηγική σκακιέρα της Συρίας με την Τουρκία να βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ ΗΠΑ και Ρωσία παραχωρούν χώρο και πρωτοβουλία αναζητώντας συμμάχους αλλά και τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για τη δρομολόγηση των εξελίξεων στην περιοχή.



Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ματαίωση της συνάντησης ων αρχηγών γενικών επιτελείων Τουρκίας και Ρωσίας, την οποία αποκαλύπτει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, χρησιμοποιώντας μάλιστα ρητορική που παραπέμπει σε διπλωματική εμπλοκή.
Το απολύτως ελεγχόμενο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι η «η συνάντηση ματαιώνεται μετά την επέμβαση τουρκικών δυνάμεων στη Συρία».
Τα σενάρια που εξετάζονται όμως τόσο για τη ματαίωση της συνάντησης όσο και για την ανακοίνωση του γεγονότος με τις συγκεκριμένες διατυπώσεις είναι δυο:
-. Με δεδομένο ότι το Κρεμλίνο έχει κρούσει των κώδωνα του κινδύνου στην Άγκυρα για τη δραστηριότητα των δυνάμεών της στη Βόρειο Συρία και για την προσπάθεια δημιουργίας ζώνης ασφαλείας, η ματαίωση της επίσκεψης μοιάζει περισσότερο ως διπλωματική κίνηση της Ρωσίας στο ιδιότυπο σκάκι.



– Ωστόσο ερωτηματικά εγείρει η ανακίνηση του θέματος από το Anadolu, καθώς το τουρκικό πρακτορείο δεν συνηθίζει να προβάλλει αρνητικές για την κυβέρνηση Ερντογάν-Γιλντιρίμ ειδήσεις.
Αν όμως ληφθούν υπόψη και οι κινήσεις επαναπροσέγγισης ΗΠΑ-Ρωσίας, με την επίσκεψη
– πρώτα του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Γιόζεφ Ντάνφορντ
– και εν συνεχεία του αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν
τότε η ματαίωση της συνάντησης των αρχηγών γενικών επιτελείων Τουρκίας και Ρωσίας ενδεχομένως να αποτελεί μήνυμα προς την Ουάσιγκτον.
Το σενάριο αυτό φαίνεται να έχει βάση καθώς το NATO και οι ΗΠΑ καλύπτουν από αέρος τις τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ζήτησε από τους Κούρδους της Συρίας να περιοριστούν στην ανατολική όχθη του Ευφράτη.

Η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να επανεμφανιστεί στη διεθνή πολιτική σκηνή εκμεταλλευόμενος κάθε ευκαιρία και εκβιάζοντας στήριξη από ΗΠΑ και Ρωσία, ενώ παράλληλα επιμένει να παίζει το χαρτί του Φετουλάχ Γκιουλέν είναι προφανές ότι εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό.



Όπως μετέδωσε την Πέμπτη το ρωσικό Sputnik επικαλούμενο το κρατικό TASS τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία ήταν ενήμερες για τις τουρκικές κινήσεις, ενώ το αμερικανικό stratfor επισημαίνει ότι οι κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία είναι ιδιαίτερα προσεκτικές.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης το τουρκικό Anadolu ανέφερε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ οι Κούρδοι δεν υποχωρούν αλλά ανασυντάσσονται και επιτίθενται, δικαιολογώντας έτσι τα πυρά πυροβολικού με τα οποία οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν θέσεις του YPG επί συριακού εδάφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου