Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Τουρκία: Δύο φορές ηττημένες οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά το πραξικόπημα

Του Burak Bekdil 
H τουρκική μιλιταριστική παροιμία «Κάθε Τούρκος γεννιέται στρατιώτης», ίσως πρέπει να αλλάξει και να προστεθεί η φράση «Κάποιοι όμως εξ αυτών κάνουν πραξικοπήματα και σκοτώνουν». Αν κάποιος πάντως ηττήθηκε κατά κράτος με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου είναι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε όλο το θεσμικό τους εύρος. Οι αποστρατεία πάνω από 8.500 αξιωματικών, ποσοστό 1,5%, ίσως αριθμητικά δείχνει μικρή. 
Όμως οι αποστρατείες στρατηγών, ναυάρχων και πτεράρχων φτάνουν στο 44% των υπηρετούντων, ποσοστό κάθε άλλο παρά μικρό. Οι οργανωτικές και επιχειρησιακές αδυναμίες είναι δεδομένες την ώρα μάλιστα που η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει ασύμμετρες απειλές εντός και εκτός των συνόρων της. Η κατάπτωση των τουρκικών ΕΔ είναι πικρή και ειρωνική. 

Πρώτα οι Γκιουλενιστές, με τη βοήθεια του Ερντογάν φυλάκισαν εκατοντάδες ανωτάτους αξιωματικούς με κατασκευασμένες κατηγορίες. Κατόπιν αντικατέστησαν τους εκδιωχθέντες με δικούς τους Γκιουλενιστές αξιωματικούς με την συγκατάθεση Ερντογάν που χαιρόταν για την απομάκρυνσή τους και την αντικατάστασή τους από «καλούς μουσουλμάνους» αξιωματικούς. 

Στην τελευταία πράξη της τουρκικής κωμικής όπερας είδαμε άρματα μάχης στους δρόμους να κλείνουν τη γέφυρα του Βοσπόρου και να κυκλώνουν το προεδρικό μέγαρο, μαχητικά F-16 να πετούν πάνω από την Άγκυρα και να βομβαρδίζουν το κοινοβούλιο και αστυνομικά κτήρια, στρατιώτες να κλείνουν το αεροδρόμιο και να μεταδίδουν τηλεοπτικά μηνύματα, ελικόπτερα να βάλλουν το αρχηγείο της ΜΙΤ, οι αρχηγοί των κλάδων των ΕΔ να αιχμαλωτίζονται και άρματα να σκοτώνουν πολίτες, χιλιάδες εκ των οποίων βγήκαν στους δρόμους και τελικά τους νικητές υπέρ της δημοκρατίας πολίτες να λυντσάρουν στρατιώτες. 

Η αυλαία έπεσε με τις ΕΔ να χάνουν σχεδόν το ήμισυ των ανωτάτων αξιωματικών τους, βάσεις στρατηγικής σημασίας, κλειστές στρατιωτικές σχολές, ναυπηγεία, εργοστάσια και εγκαταστάσεις συντήρησης των ΕΔ να περνούν υπό πολιτικό έλεγχο και τη γενική καχυποψία να απλώνεται. Έγιναν αρκετά για την εκκαθάριση των ΕΔ; 

Παρόλα αυτά ο στρατός χαρακτηρίζεται ως πάντοτε ισχυρός, η Τουρκία θα κατασκευάσει δικά της αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραυλικά συστήματα. Τα δε ναυπηγηθέντα στην Τουρκία τουρκικά πλοία θα πλέουν σε όλον τον κόσμο για να βοηθούν τους καταπιεσμένους μουσουλμάνους. 

Χωρίς αποτρεπτική ισχύ η Τουρκία δεν θα γίνει μεγάλη παγκόσμια δύναμη. Δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανούς αντίπαλους όπως η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Συρία, το Ιράν, ακόμα και η μικρή Κύπρος, ή και όλοι οι ανωτέρω μαζί. Όμως όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου η Τουρκία θα προκαλέσει την «άπιστη» Δύση. 

Υπάρχει μια τεράστια αντίφαση μεταξύ των στόχων που θέτει η κυβέρνηση και το πώς τελικά η χώρα θα καταλήξει. 

Ο Ερντογάν και οι ομοϊδεάτες του θέλουν να οθωμανοποιήσουν την Τουρκία με την θρησκευτική και πολιτική έννοια του όρου. Ίσως αποτύχουν σε αυτό. Όμως μια οθωμανική Τουρκία με τον στρατό σε παρακμή οδήγησε κάποτε στην πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου