Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Der Spiegel: Το ISIS βολεύει η επιχείρηση της Τουρκίας

Δείγμα του πώς αρχίζει να φαίνεται στη Γερμανία η στάση της Τουρκίας στη Συρία είναι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει το Spiegel τα περί της τουρκικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία -και για αυτό και το άρθρο τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής στην Άγκυρα: Χτυπώντας τους Κούρδους, επισημαίνει το περιοδικό, η Άγκυρα καταλήγει να ευνοεί την ISIS επειδή αποδυναμώνεται ο ισχυρότερος αντίπαλός του στην περιοχή.
Στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού αναφέρονται εκτενώς, με επικριτική προσέγγιση, τα τουρκικά ΜΜΕ -ιδιαίτερα καθώς ήταν το ίδιο περιοδικό που είχε προηγουμένως μιλήσει για πρόθεση του Βερολίνου να μεταφέρει τις δυνάμεις του από το Ιντζιρλίκ σε άλλες κοντινές χώρες.

Με τον σαφέστατο τίτλο «ο Ερντογάν δίνει ανάσα στην ISIS», το κομμάτι του Spiegel ξεκινά από την έντονη δυσφορία που είχαν εκφράσει οι ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία για τις επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στους Κούρδους, καλώντας την Άγκυρα «να επικεντρωθεί» στην καταπολέμηση της ISIS.

Το περιοδικό, συνοψίζοντας την εικόνα στο μέτωπο, αναφέρει ότι πρακτικά «η επιχείρηση της Τουρκίας στοχεύει ακριβώς εκείνες τις δυνάμεις που μέχρι τώρα είχαν τη μεγαλύτερη επιτυχία απέναντι στην ISIS, δηλαδή την κουρδική YPG».

«Για τρία χρόνια, την Άγκυρα δεν την ενοχλούσε που η ISIS ήλεγχε εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα πάνω στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά κινήθηκε μόνο όταν η κουρδική YPG πέρασε τον Ευφράτη» γράφει χαρακτηριστικά.

Η επιχείρηση, συνεχίζει, μπορεί τυπικά να έχει στόχο τόσο τους τζιχαντιστές όσο και τους Κούρδους, «αλλά στην πράξη στο στόχαστρο έχουν μπει κυρίως οι Κούρδοι». Ακόμη και η υποχώρηση της ISIS από την Τζαραμπλούς «μοιάζει στρατηγική κίνηση, επειδή τη Δευτέρα ανακοίνωσε πως ανακατέλαβε σημεία νότια του Μαντζίμπ από τους Κούρδους και ενισχύει εκεί τη θέση της», αναφέρει.

Και το Spiegel καταλήγει γράφοντας χαρακτηριστικά πως «για αυτό, η ISIS είναι σε πρώτη φάση ο κερδισμένος της τουρκικής επιχείρησης».

Όσον αφορά την στάση της Ουάσινγκτον, το περιοδικό σημειώνει πως «οι δηλώσεις από το αμερικανικό Πεντάγωνο έχουν τόνο απελπισίας», βλέποντας τους επιτελείς να «είναι πλέον πιο απασχολημένοι αυτή τη στιγμή με το να αποτρέψουν διάλυση του συνασπισμού εναντίον της ISIS» παρά με τα υπόλοιπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου