Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία στο hotspot Λέρου

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών και Προσφύγων (Hot Spot) στη Λέρο | ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Δεν φτάνει που έμειναν κρατούμενοι από τις 20 Μαρτίου μέχρι το τέλος Απριλίου, πολύ περισσότερο από τις 25 μέρες, το ανώτατο όριο που επιτρέπει ο νόμος, πρώτα στη Χίο, όπου τους έβγαλε το μακρύ ταξίδι της φυγής από το Χαλέπι, ύστερα στη Λέρο, όπου τους μετέφεραν οι αρχές σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης της Χίου.
Δεν φτάνει που χρειάστηκε να πάνε ξανά και ξανά στο Νοσοκομείο Λέρου μόνο και μόνο για να βγάλουν το χαρτί του γιατρού που λέει ότι επιβάλλεται να κάνει αμέσως εξετάσεις η Μανάλ για πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, εξετάσεις που δεν γίνονται στη Λέρο. 

Δεν φτάνει, τέλος, που κάθε φορά που πήγαιναν στις αρχές και στην αστυνομία του hotspot να ζητήσουν το χαρτί που τους επιτρέπει να φύγουν από το νησί, ώστε να μπορέσουν να πάνε να κάνουν τις εξετάσεις, τους έλεγαν να ξαναέρθουν σε πέντε μέρες, σε δύο, την επομένη. 

Φαίνεται πως έπρεπε να τα υποστούν όλα αυτά αδιαμαρτύρητα και, ακόμα χειρότερα, να μη διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να φύγουν από το νησί για να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα υγείας. 

Τουλάχιστον έτσι φαίνεται πως πίστευε η αστυνομικός του hotspot, η οποία, όταν ξαναείδε μπροστά της τη Μανάλ την περασμένη Τρίτη, ημέρα που της είχε δώσει ραντεβού η ίδια, αντί να της εξηγήσει ότι και πάλι δεν είναι έτοιμο το χαρτί της εξόδου από το νησί, άρχισε να της φωνάζει σε κατάσταση παροξυσμού να φύγει. 

Ετσι καταγγέλλουν η ίδια η Μανάλ και ο σύζυγός της, Ματζίντ, και το επιβεβαιώνουν αλληλέγγυοι που μίλησαν με πρόσφυγες που ήταν παρόντες. 

Η συνέχεια, όπως την καταγγέλλει η Μανάλ, αποτελεί τυπικό περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας, που αποτελούν συστημικό φαινόμενο, σύμφωνα με τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών, που ζητούν να δοθεί τέλος στη διάχυτη κουλτούρα ατιμωρησίας της ΕΛ.ΑΣ. 

Βλέποντας τη συμπεριφορά της αστυνομικού, η Μανάλ αρνήθηκε να φύγει χωρίς το χαρτί ή χωρίς να μάθει πότε θα είναι έτοιμο και απείλησε ότι, αν δεν της δώσουν μια απάντηση, θα πάρει χάπια εκεί μπροστά της. 

«Δεν με νοιάζει για σένα, πάρε ό,τι θέλεις», της είπε η αστυνομικός και η Μανάλ ζήτησε να της φέρουν μια καρτέλα παυσίπονα τα οποία πράγματι κατάπιε και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο κοντέινερ της αστυνομίας, για να βρει τον επικεφαλής των αστυνομικών. 

Ομως το κοντέινερ ήταν άδειο. Οπως καταγγέλλει, η αστυνομικός την ακολούθησε στο δωμάτιο, της έριξε ένα δυνατό χαστούκι και την κόλλησε στον τοίχο. 

Ο ήχος από το χαστούκι ακούστηκε μέχρι έξω και μια υπάλληλος της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής άνοιξε την πόρτα να ρωτήσει τι έγινε. 

«Τίποτα», είπε η αστυνομικός και περίμενε την υπάλληλο να κλείσει την πόρτα, για να αρχίσει να κλοτσά τη Μανάλ στο στομάχι και στους γλουτούς. 

Στο νοσοκομείο, όπου τη μετέφερε το αυτοκίνητο της Υπατης Αρμοστείας, διαπιστώθηκε εμφανής μώλωπας στο μπροστινό μέρος του μηρού, ενώ της έγινε πλύση στομάχου για τα χάπια. 

Ο σύζυγός της δημοσιοποίησε το περιστατικό στο facebook. 

«Eίναι θέμα αξιοπρέπειας. Είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε ζώα. Η γυναίκα μου είναι καθηγήτρια οδοντοτεχνικής στο Πανεπιστήμιο στο Χαλέπι. Ποτέ δεν μας έχουν μιλήσει μ’ αυτόν τον τρόπο. Μας είπαν ότι η συγκεκριμένη αστυνομικός μιλά άσχημα και σε άλλους. Μα αν δεν τη νοιάζει για τους πρόσφυγες, γιατί είναι στην αστυνομία; Ρόλος της αστυνομίας είναι να προστατεύει όλο τον κόσμο, πρόσφυγες και μη, όχι να τους επιτίθεται», λέει στην «Εφ.Συν.». 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η αστυνομικός αρνείται ότι χαστούκισε τη Μανάλ και ισχυρίζεται ότι χτύπησε δυνατά το χέρι της στο τραπέζι, προκειμένου προφανώς να εξηγήσει τον ήχο που ακούστηκε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η διαδικασία καταγραφής και ασύλου έχει σχεδόν παγώσει στο hotspot της Λέρου, ύστερα από την εξέγερση που σημειώθηκε στις αρχές Ιουλίου και τις ζημιές που προκλήθηκαν, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι διαδικασίες για την άρση του γεωγραφικού περιορισμού που έχει επιβληθεί στους φιλοξενούμενους, μέχρι να ενταχθούν στη διαδικασία ασύλου. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που πληροφορήθηκε την καταγγελία από το facebook, ερευνάται το περιστατικό όσο και αν υπάρχει θέμα με τη γενικότερη συμπεριφορά της αστυνομικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου