Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Λέσβος: Το χρονικό μιας ακροδεξιάς προβοκατσιας


Πηγή: Νίκος Μαναβής –«Πριν»
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου δημοσιεύεται στον ιστοχώρο του ραδιοφωνικού σταθμού «Σκάι Αιγαίου» ένα email που υποστηρίζει ότι στις 11 του μήνα ματαιώθηκε η υποστολή της σημαίας στο κέντρο της Μυτιλήνης, υπό τον φόβο της πρόκλησης επεισοδίων από πρόσφυγες που βρίσκονταν εκεί. Οι οποίοι υποτίθεται θα εξαγριώνονταν από τον Εθνικό ύμνο. Πρόκειται για σταθμό ακροδεξιών αντιλήψεων.
Η δημοσίευση του email γίνεται χωρίς να γίνει καμία δημοσιογραφική έρευνα Λίγο αργότερα ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου, Αλέκος Κουτσαντώνης, ανακοινώνει στο Facebook την συγκρότηση της πατριωτικής κίνησης Λέσβου. Πρώτη της δράση η παρουσία στην υποστολή της σημαίας την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου. Υποτίθεται για την προάσπιση του αγήματος και της σημαίας από τους πρόσφυγες.

Αργότερα η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει ότι η υποστολή της σημαίας δεν έγινε επειδή το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης δήλωσε στην Στρατιωτική Διοίκηση του νησιού ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της όλης διαδικασίας. Το Λιμεναρχείο φοβόταν ότι μερικές δεκάδες πρόσφυγες που ήταν 700 μέτρα μακριά από το χώρο που βρίσκεται η σημαία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επεισόδια.

Εξαιρετικά περίεργο είναι ότι το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, με εκατοντάδες άτομα προσωπικό, που πριν ένα χρόνο ξυλοφόρτωναν χωρίς έλεος χιλιάδες πρόσφυγες στο λιμάνι της πόλης φέτος δεν μπορούσε να ελέγξει μερικές δεκάδες άτομα. Και η Στρατιωτική Διοίκηση του νησιού χωρίς κανένα προβληματισμό αποδέχθηκε την αστεία αιτιολογία του Λιμεναρχείου.

Στην πρόσκληση του κ. Κουτσαντώνη ανταποκρίνονται γνωστοί ακροδεξιοίτης Μυτιλήνης και κάνουν τις σχετικές αναρτήσεις στο Facebook. Παράλληλα ο Λ. Κουτσαντώνης βγάζει μια διακήρυξη, μισή σελίδα κείμενο, της κίνησής του. Σε αυτή δηλώνει πως στόχος του είναι η αποϊσλαμοποίηση της Λέσβου. Η ΝΔ Λέσβου αρνείται να συμμαζέψει τον κ. Κουτσαντώνη. Ο πολιτικός του μέντορας, βουλευτής Λέσβου του κόμματοςΧαράλαμπος Αθανασίου, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα ατάραχος.

Το σύνολο της τοπικής ΝΔ και της ακροδεξιάς κάνουν σαν αφιονισμένοιόταν γίνεται γνωστό πως ετοιμάζεται η μεταφορά μερίδας προσφύγων από την Μόρια στο χώρο άλλου πρώην στρατιωτικού φυλακίου, κοντά στη Μυτιλήνη.

Το Σάββατο 17 του μήνα πραγματοποιείται αντιφασιστική συγκέντρωση στο κέντρο της Μυτιλήνης για τα τρία χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Εκατοντάδες αστυνομικοί βρίσκονται στο κέντρο πόλης, πολύ περισσότεροι από τους διαδηλωτές.

Την Κυριακή 18 του μήνα μερικές δεκάδες Χρυσαγίτες, βασιλοχουντικοί κι άλλοι περιθωριακοί τύποι συγκεντρώνονται στο χώρο υποστολής της σημαίας δίπλα από την πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, πολύς κόσμος που εκείνη την ώρα κάνει την απογευματινή του βόλτα παρακολουθεί το σκηνικό. Απέναντι από τους ακροδεξιούς και μέσα στη Πλατεία Σαπφούς βρίσκεται μια μικρή ομάδα αναρχικών που φωνάζει αντιφασιστικά συνθήματα. Αμέσως μετά την υποστολή της σημαίας ο ακροδεξιάς εσμός επιτίθεται στους αναρχικούς που σκορπίζονται στα στενά γύρω από την πλατεία.

Δευτέρα 19 του μήνα πραγματοποιείται κινητοποίηση κατοίκων του χωριού Μόρια στην πόλη της Μυτιλήνης. Ομάδα 20 Χρυσαυγιτών είναι παρούσα και επιβάλει τα συνθήματα της. Στο τέλος της κινητοποίησης οι Χρυσαυγίτες επιτίθενται σε νέες γυναίκες που παρακολουθούν την κινητοποίηση και στο Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό.

Νωρίς το απόγευμα ξεσπά πυρκαγιά έξω από το Κέντρο Κράτησης της Μόριας, οι πρόσφυγες είναι ανάστατοι. Η δημοσιογράφος Ανθή Παζιάνου που πάει να καλύψει το γεγονός δέχεται επίθεση από «αγανακτισμένο» ηλικιωμένο κύριο. Ο ίδιος επιτίθεται σε άλλες γυναίκες πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί και προσπαθούν να μαζέψουν τα παιδιά τους.

Το βράδυ πραγματοποιείται Δημοτικό Συμβούλιο και καταδικάζει τις επιθέσεις στην δημοσιογράφο, τις νεαρές γυναίκες και το Δήμαρχο. Το σχετικό ψήφισμα αρνούνται να το ψηφίσουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΝΔ. Μερικές ώρες νωρίτερα η ΝΔ της Λέσβου είχε ανακοινώσει πως χαιρετίζει τους πολίτες που παρακολούθησαν την υποστολή της σημαίας. Το μήνυμα σαφές. Η πλήρως ελεγχόμενη από τον τοπικό βουλευτή του κόμματος Χαράλαμπο Αθανασίου ΝΟΔΕ καλύπτει τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους και πολίτες.

Στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας ξεσπά πυρκαγιά μέσα στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας. Δημοσιογράφοι σπεύδουν να καλύψουν το γεγονός. Ανάμεσα τους κι ο ανταποκριτής του ΑΠΕ Στρατής Μπαλάσκας, ο οποίος δέχεται φραστική επίθεση και απειλές από ομάδα Χρυσαυγιτών. Σε όλες τις περιπτώσεις η Αστυνομία ήταν παρούσα αλλά δεν έκανε τίποτα. Οι αστυνομικοί ήταν απλοί παρατηρητές.

Κατά διαβολική σύμπτωση οι αστυνομικοί ήταν απλοί παρατηρητές και στις επιθέσεις που έγιναν από Χρυσαυγίτες σε πολίτες και δημοσιογράφους της Χίου. 

Στη Χίο, σε αντίθεση με τη Λέσβο, δεν χρειάζεται να σκηνοθετηθούν προβοκάτσιες για να εκδηλωθεί το μένος της ακροδεξιάς κατά των αριστερών, των προσφύγων και των αλληλέγγυων στους πρόσφυγες πολιτών. Διοργανώνονται απευθείας αντιπροσφυγικές συγκεντρώσεις από στελέχη της Χρυσής Αυγής και του ΛΑΟΣ. Η ΝΔ της Χίου και μεγάλα τμήματα του τοπικού ΠΑΣΟΚ στρώνουν το κλίμα για αυτές τις συγκεντρώσεις με τον πολιτικό τους λόγο και τις παρεμβάσεις τους στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Επί της ουσίας, λειτουργούν ως ιδεολογικοί καθοδηγητές κι αφήνουν τους ακροδεξιούς να κάνουν τη «βρόμικη δουλειά».

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου ο βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, δηλώνει ότι «η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο». Η δήλωση αυτή είναι μια προσπάθεια, του ίδιου και της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ, να πάρουν αποστάσεις από τους τραμπουκισμούς που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο νησί. Ταυτόχρονα, όμως, η δήλωση του εκφράζει και την ενόχληση του για το ότι έγινε φανερό πως ο ίδιος και η ΝΔ «υιοθετούν» την ατζέντα της Χρυσής Αυγής.

Εδώ και ενάμιση χρόνο η ΝΔ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχει γυρίσει στην εποχή του Ελληνικού Συναγερμού, του κόμματος που είχε δημιουργήσει ο στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος. Δεν θυμίζει σε τίποτα ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τρία υψηλόβαθμα τοπικά στελέχη της ΝΔ,με δημόσιες παρεμβάσεις τους, έκαναν σαφείς τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές τους απόψεις.

Πρόκειται για τη Μόλλη Μαχαίρα από τη Λήμνο, υποψήφια βουλευτή του κόμματος σε πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, τον πρώην Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Λέσβου Αλέκο Κουτσαντώνη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου και πρώην βουλευτή του κόμματος Σταμάτη Κάρμαντζη. Ο τελευταίος δήλωσε πως καλός Τούρκος είναι μόνο ο νεκρός Τούρκος!

Ο κ. Κουτσαντώνης θεωρεί ότι η Λέσβος ισλαμοποιείται το ίδιο υποστηρίζει και η κ. Μαχαίρα. Τον ίδιο δρόμο έχει ακολουθήσει και μεγάλος αριθμός στελεχών του ΠΑΣΟΚ, παρότι η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ δεν ακολουθεί την ίδια τακτική.

Στην περίπτωση της Λέσβου η κοινωνική βάση αυτού του σχηματισμού μορφοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2015 την περίοδο του δημοψηφίσματος. Ήταν το μπλοκ του «Ναι». Εκείνη την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο η Χρυσή Αυγή είχε εξαφανιστεί από το νησί. Δεν έκανε ούτε μια εξόρμηση, δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση. Ήταν μια ευγενική προσφορά στο μπλοκ του «Ναι», από το οποίο προέρχεται και η πραγματική τοπική ηγεσία της. Κοινωνικά το μπλοκ αυτό συγκροτείται από μικροαστικά και μεσοαστικά στρώματα της πόλης και των χωριών του νησιού.

Στα τέλη του Ιουλίου του 2015, λίγο πριν τη μεγάλη έξαρση των προσφυγικών ροών, το Επιμελητήριο Λέσβου, ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου, ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης κι ορισμένοι άλλοι τοπικοί φορείς διοργανώνουν εκδήλωση στην αίθουσα του Επιμελητήριου.

Το μήνυμα που βγήκε ήταν «οι πρόσφυγες θα φέρουν αρρώστιες και επιδημίες στο νησί». Εκεί ήταν και ορισμένοι στενοί συνεργάτες του κ. Αθανασίου που παρακολουθούσαν και σιγοντάριζαν την κινδυνολογία για τη δημόσια υγεία.

Λίγο αργότερα συγκροτήθηκε ένα σχήμα 17 φορέων που αντιμετωπίζει την παρουσία των προσφύγων ως βασική αιτία των προβλημάτων του τουρισμού στο νησί. Οι ίδιοι φορείς δεν δείχνουν να ενοχλούνται από ας επιθέσεις των τελευταίων ημερών σε δημοσιογράφους και πολίτες, ούτε βλέπουν κάποια απειλή για την τουριστική κίνηση του νησιού.

Το υπόβαθρο για να αναπτυχθεί αυτή η δράση είναι βεβαίως η αντιδραστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, την οποία εφαρμόζει κατά γράμμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η απαράδεκτη κατάσταση στην οποία ζουν οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαφανισμένα. Ίσως γιατί κάποιοι σκέφτονται πως θα μπορέσουν να σηκώσουν το μπαμπούλα της Δεξιάς και της ακροδεξιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου