Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

«Επικίνδυνα παιχνίδια του Ζάεφ για Ομοσπονδοποίηση της ΠΓΔΜ»


Δημοσίευμα της εφημερίδας 'Βέτσερ' που μιλά για επικίνδυνα παιχνίδια του Ζάεφ περί ομοσπονδοποίησης των Σκοπίων
«Οι τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ», γράφει σκοπιανό δημοσίευμα, «να εισαγάγει επίσημα τις διγλωσσία στο Νότιο Σλαβικό κράτος των Σκοπίων, είναι μια συνέχεια της πολιτικής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) και προσπάθεια συναλλαγών για τα εθνικά θέματα προκειμένου να κερδίσει τη συμπάθεια του αλβανικού εκλογικού σώματος», γράφει η Βέτσερ
«Πρόσφατα το κοινό άκουσε τις δηλώσεις των εκπροσώπων της αλβανικής διασποράς, που μιλούσαν ανοιχτά για συνομιλίες με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για την ιδέα Ομοσπονδοποίησης της χώρας», δημοσίευσε η Κουρίρ.
Ο εκπρόσωπος της Αλβανικής Διασποράς, Μούσα Λιαμαλάρι, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι η μεγαλύτερη δέσμευσή του ήταν η ομοσπονδοποίηση της χώρας και ότι συζήτησαν με τον αρχηγό του SDSM τις σχετικές ρυθμίσεις. Τόνισε, ακόμη, ότι στη συνάντηση, με συντονισμό με το SDSM, οι Αλβανοί και τα κόμματά τους θα ξεκινήσουν διαμαρτυρίες, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από τις διαμαρτυρίες των ριζοσπαστικών ισλαμικών κινημάτων ‘Μπέσα’ και βετεράνων του UCK που διαδήλωσαν στην πόλη των Σκοπίων με αλβανικές σημαίες.
«Ο καθένας γνωρίζει ότι είμαστε αποφασισμένοι για την ομοσπονδοποίηση των Σκοπίων, δεν είναι κρυφό, είχα, άλλωστε, μια συνάντηση με τον Ζάεφ, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του και στη συνέχεια ακολούθησαν οι διαδηλώσεις αυτών των νέων αλβανικών κομμάτων», είπε ο Λιαμαλάρι.
«Εναπομένει να δούμε, τη φράση που προσπαθεί να κρύψει η Ζάεφ, και περιμένουμε να ακούσουμε εάν θα προβεί σε επαναπροσδιορισμό της χώρας», γράφει η Κουρίρ.
Οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ προκάλεσαν σοκ στο σλαβικό στοιχείο της χώρας.
Η ιδέα της ομοσπονδοποίησης των Σκοπίων ξεκίνησε στα μέσα ενημέρωσης με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής των μέσων ενημέρωσης Μπράνκο Γκερόσκι.
Ο Γκερόσκι έγραψε ότι ήρθε η ώρα να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες για το πώς θα ομοσπονδοποιηθεί η χώρα, πως θα δημιουργηθούν κυβερνήσεις καντονιών, ειδικών αστυνομικών δυνάμεων και δικαστηρίων, βάζοντας εντελώς στη χώρα το αλβανικό στοιχείο.
Πρότεινε ακόμη να συζητήσουν τα δικαιώματα των Αλβανών στο γλωσσικό ζήτημα και τόνισε ότι είναι απαραίτητη η διγλωσσία σε μια Ομοσπονδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου